Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνική Ολυμπιακή: Τι απαντά για τα μεγέθη TOUSA

Στην ”απρόβλεπτα μεγάλη ύφεση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ” αποδίδει η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής τα διαφαινόμενα δυσμενή αποτελέσματα της αμερικανικής θυγατρικής της, TOUSA, απαντώντας σε σχετική επιστολή του ΧΑ.

Τεχνική Ολυμπιακή: Τι απαντά για τα μεγέθη TOUSA
Σε απάντηση της 29.10.2007 επιστολής του ΧΑ, αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση της θυγατρικής της Τεχνικής Ολυμπιακής στις ΗΠΑ, TOUSA, η εταιρία δηλώνει ότι τα αρνητικά αποτελέσματα είναι απόρροια της απρόβλεπτα μεγάλης ύφεσης της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ, η μελλοντική εξέλιξη της οποίας προφανώς δεν ελέγχεται από την TOUSA ούτε είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ασφάλεια.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η θυγατρική TOUSA προχώρησε πρόσφατα στον συνολικό διακανονισμό των χρεών της κοινοπραξίας TRANSEASTERN, με τη Citigroup και σε συγχώνευση με απορρόφηση της Κ/ξίας.

Οι προσπάθειες της διοίκησης της TOUSA επικεντρώνονται πλέον στην αντιμετώπιση των κινδύνων από την αρνητική συγκυρία στην αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, με σειρά ενεργειών όπως η διάθεση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων, η συγκράτηση των δαπανών καθώς και η ορθολογικότερη διαχείριση των παγίων της. Για το λόγο αυτό άλλωστε, στις 8 Οκτωβρίου η TOUSA ανακοίνωσε ότι προσέλαβε τον διεθνούς φήμης

εξειδικευμένο στην αναδιάρθρωση κεφαλαιακής βάσης εταιρειών οίκο, Lazard Freres & Co. LLC. Όλα τα παραπάνω έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις διοικήσεις τόσο της TOUSA όσο και της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Επισημαίνεται ότι η μητρική Τεχνική Ολυμπιακή δεν δεσμεύεται με καμία απολύτως εγγύηση προς τη θυγατρική της TOUSA.

Παράλληλα η Τεχνική Ολυμπιακή δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών μέσω της θυγατρικής ΜΟΧΛΟΣ ΑΤΕ, η οποία είναι εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ, με σταθερά αναπτυξιακή πορεία, με δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, και με θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της εταιρειών και στους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης (PORTO CARRAS), της αιολικής ενέργειας, της κατασκευής και διαχείρισης μαρινών κλπ. Στρατηγικός στόχος της εταιρείας ήταν και παραμένει η ενασχόληση με πολλούς διαφορετικούς και ανεξάρτητους κλάδους και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές για να υπάρχει η διασπορά του λειτουργικού ρίσκου σε βάθος χρόνου. Είναι επομένως σαφές ότι ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη της δραστηριότητας της θυγατρικής TOUSA, ο όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Σημειώνουμε ότι η Τεχνική Ολυμπιακή έχει εξοφλήσει το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων της, από τα έσοδα της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ο σημερινός δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε 4,0 εκατ. ευρώ χωρίς κανένα βάρος στα πάγια περιουσιακά της στοιχεία.

Η όποια επίδραση της κρίσης στην αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ, θα αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου 2007 της TOUSA και της Τεχνικής Ολυμπιακής, οι οποίες θα δημοσιευθούν έγκαιρα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αντίστοιχες νομοθεσίες, όπως γίνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα ενημερώσει αμελλητί το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη προκύψει είτε στη θυγατρική εταιρεία TOUSA Inc, όταν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες της διοίκησης της, είτε στη μητρική Τεχνική Ολυμπιακή, οι ανακοινώσεις της οποίας ακολουθούν αυτές της TOUSA, επειδή και αυτή είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και διέπεται από τους δικούς του κανόνες γνωστοποιήσεων, τους οποίους ακολουθεί με κάθε επιμέλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v