Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος επιδόσεων για τη Μοτοδυναμική

Μετά την περσινή επιστροφή της στην κερδοφορία, η Μοτοδυναμική ξεκίνησε ανοδικά το 2016. «Πιεσμένο ελατήριο» η εγχώρια αγορά δικύκλων, υποστηρίζει η διοίκηση της εισηγμένης. Τι δηλώνουν οι κ.κ. Πάρις Κυριακόπουλος και Σωτήρης Χατζίκος.

Ανοδος επιδόσεων για τη Μοτοδυναμική

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημειώνει κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο η Μοτοδυναμική, με επίτευξη κερδοφόρου αποτελέσματος σε μια περίοδο που συνοδεύεται από αρνητική εποχικότητα εργασιών.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το περσινό β' εξάμηνο ήταν αδύναμο λόγω των capital controls (ο δυνατότερος μήνας του έτους ο Ιούλιος, ήταν σχεδόν μηδενικός), δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη φετινή χρονιά, αν φυσικά δεν προκύψει κάποια σημαντική νέα αβεβαιότητα.

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Σωτήρης Χατζίκος, σημειώνοντας πως η Μοτοδυναμική σημειώνει εδώ και χρόνια μια σημαντική άνοδο επιδόσεων (πέρυσι συνοδεύτηκε και με επιστροφή στην κερδοφορία), καθώς:

α) Στην εγχώρια αγορά των δικύκλων η εταιρεία συνεχίζει να διευρύνει και φέτος τα μερίδια αγοράς της (η εξέλιξη οφείλεται και στα πολύ καλά νέα μοντέλα της Yamaha).

β) Ανοδική πορεία παρατηρείται και στα προϊόντα θαλάσσης (τόνωση της ζήτησης ιδίως στο κομμάτι της ενοικίασης).

γ) Στα αυτοκίνητα της Porsche παρατηρείται άνοδος πωλήσεων με τη βοήθεια και της εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων της συγκεκριμένης μάρκας.

δ) Οι πωλήσεις στη Βουλγαρία και κυρίως στη Ρουμανία σημειώνουν άνοδο, καθώς η χώρα φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο πρόεδρος της Μοτοδυναμικής κ. Πάρις Κυριακόπουλος: «Το 2015 ήταν για μας μια χρονιά-ορόσημο, καθώς καταφέραμε να επιστρέψουμε στην κερδοφορία, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον που προέκυψε από την επιβολή των capital controls σε μια εισαγωγική εταιρεία. Στην εταιρεία έχουν τεθεί οι βάσεις της ανάπτυξης, έτσι ώστε τα αποτελέσματά μας κατά τα επόμενα χρόνια να είναι καλύτερα. Είναι προφανές ότι κοιτάζουμε και για την επέκταση σε νέες δραστηριότητες, καθώς τα τρέχοντα επίπεδα εργασιών δεν μας ικανοποιούν».

Σχολιάζοντας τις θετικές μέχρι τώρα ενδείξεις για τη φετινή οικονομική πορεία της εταιρείας («θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, γιατί μπορεί ένας μήνας ισχυρής εποχικότητας όπως ο Ιούλιος να αλλάξει τα πράγματα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά), ο κ. Χατζίκος συμπλήρωσε: «Περιμένουμε κάποια στιγμή να ωφεληθούμε και από την ανάκαμψη της εσωτερικής αγοράς, η οποία σήμερα μοιάζει με ένα συμπιεσμένο ελατήριο που βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το σημείο ισορροπίας του, ακόμη και αν συνυπολογιστούν παράγοντες όπως το μειωμένο ΑΕΠ ή οποιοδήποτε άλλο μέγεθος. Το μόνο που φοβάμαι είναι πως όσο περισσότερο το ελατήριο βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να χάσει την ελαστικότητά του».

Τέλος, η διοίκηση της Μοτοδυναμικής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Στο τέλος του 2015 ξεκίνησε η νέα δραστηριότητα του e-shop motodirect.gr. Παρά το γεγονός ότι τα νούμερα παραμένουν χαμηλά, οι πρώτοι μήνες συνοδεύτηκαν από μεγάλη επιτυχία και η διοίκηση μελετά τρόπους επέκτασης στον συγκεκριμένο τομέα.

• Η έγκριση της γενικής συνέλευσης για λήψη ομολογιακού δανείου έως 5 εκατ. ευρώ ελήφθη για λόγους ευελιξίας, καθώς δεν είναι σίγουρο το αν και πότε η διοίκηση θα επιδιώξει κάτι τέτοιο.

• Πέρυσι, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 6,45 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι εύκολα διαχειρίσιμο σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας και τον κλάδο δραστηριοποίησής της.

• Μέχρι σήμερα, οι ίδιες μετοχές αποτελούν μόλις το 0,5% του συνόλου και υπάρχει η σχετική δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος έως και την 5η Ιουνίου του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v