Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Αύξηση 29,4% στα κέρδη εννεαμήνου

Στα 633 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Eurobank στο εννεάμηνο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 29,4%. Τα αποτελέσματα της Eurobank διαμορφώθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Tι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Eurobank: Αύξηση 29,4% στα κέρδη εννεαμήνου
Στα 633 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Eurobank στο εννεάμηνο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 29,4%, ήτοι σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank θα ανέλθουν στα 613 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, σημειώνοντας άνοδο 25%.

Tα αποτελέσματα εννεαμήνου υποδηλώνουν τη δυναμική πορεία του Ομίλου και επιβεβαιώνουν τους χρηματοοικονομικούς στόχους που έχουν ανακοινωθεί για την περίοδο 2007-2010. Ειδικότερα, ο Όμιλος στοχεύει σε καθαρά κέρδη άνω των €820εκ. το 2007, εκ των οποίων άνω των €60εκ. θα προέλθουν από τις δραστηριότητες στη Νέα Ευρώπη.

Η τράπεζα στην ανακοίνωσή της δίνει έμφαση στην ταχεία ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό καθώς κατέγραψε αύξηση χορηγήσεων κατά 33,5% για τον Όμιλο και 160% στη Νέα Ευρώπη.

Παράλληλα προχώρησε στη δημιουργία 210 νέων καταστημάτων, σημείων πώλησης και επιχειρηματικών κέντρων το εννεάμηνο του 2007, ενώ κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 23,7% στα €2,1δισ.

Η Eurobank ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια στο 13,2% μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και επιβεβαίωσε τους στόχους κερδοφορίας για την περίοδο 2007-10.

Τα θετικά αποτελέσματα του εννεαμήνου επιτρέπουν στο Δ.Σ. της Τράπεζας να προτείνει προς την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή προμερίσματος ύψους €0,32 ανά μετοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank EFG δεν έχει καμία έκθεση σε δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (sub-prime) ούτε σε άλλα σύνθετα προϊόντα (CDOs, CLOs, Conduits).

Χαρτοφυλάκιο Χορηγήσεων

Οι Συνολικές Χορηγήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά κατά 33,5% και διαμορφώθηκαν σε €43,1δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2007, ως αποτέλεσμα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι χορηγήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21% και ανήλθαν σε 35,7δισ., ενώ στη Νέα Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €7,4δισ., από €2,9δισ. το περσινό εννεάμηνο. Εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των υπολοίπων χορηγήσεων το Γ΄ τρίμηνο του 2007, με τις νέες χορηγήσεις εκτός Ελλάδας να ανέρχονται σε €1,2δισ. και να πλησιάζουν τις νέες χορηγήσεις της Ελλάδας σε τριμηνιαία βάση (αντιστοιχούν στο 89%).

Διαχείριση Κεφαλαίων

Οι Καταθέσεις Πελατών σε ενοποιημένο επίπεδο αυξήθηκαν σημαντικά κατά 27,9% και διαμορφώθηκαν σε €32,4δισ ., ενισχύοντας τη ρευστότητα του Ομίλου. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Private Banking κατά 18,6% σε €8,3δις, ως αποτέλεσμα της ηγετικής θέσης του Ομίλου στην Ελλάδα και της παροχής εξειδικευμένων και πρωτοποριακών υπηρεσιών προς τους πελάτες της Τράπεζας.

Παράλληλα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια από τις Ασφαλιστικές Εργασίες ενισχύθηκαν κατά 17% και ανήλθαν σε €1,1δισ. μέσα από την επιτυχημένη εφαρμογή του μοντέλου bancassurance στην ελληνική αγορά. Τα συνολικά υπό Διαχείριση Κεφάλαια των Πελατών του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 19,5% και διαμορφώθηκαν σε €49,9δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2007.

Ιδιαίτερα επιτυχείς ήταν και οι προσπάθειες ενίσχυσης των υπό διαχείριση κεφαλαίων στην Νέα Ευρώπη, με τα κεφάλαια πελατών να αυξάνονται κατά 69% και να διαμορφώνονται σε €5,8δισ., από €3,4δισ. στο τέλος του περυσινού εννεαμήνου.

Έσοδα από Τόκους

Η ισχυρή επέκταση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στην Ελλάδα και τη Νέα Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους να σημειώσουν αύξηση κατά 23,4% και να διαμορφωθούν σε €1,4δισ. το εννεάμηνο του 2007. Το Γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €517εκ., δηλαδή αυξημένα κατά 7,1% έναντι του Β΄ τριμήνου και κατά 16,2% έναντι του Α΄ τριμήνου.

Τα καθαρά έσοδα τόκων που προέρχονται από τις δραστηριότητες στη Νέα Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν (+95%) το εννεάμηνο του 2007 και διαμορφώθηκαν σε €293εκ. έναντι €151εκ. πέρυσι, συνεισφέροντας κατά 20,3% στα συνολικά καθαρά έσοδα τόκων του Ομίλου.

Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες

Τα Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση κατά 27,1% και διαμορφώθηκαν σε €464εκ. το εννεάμηνο του 2007. Τα Έσοδα Προμηθειών από Τραπεζικές Εργασίες αυξήθηκαν κατά 26,7% και ανήλθαν σε €409εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007, λόγω της ταχείας ανάπτυξης των εργασιών του δικτύου και της ισχυρής επέκτασης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, κυρίως στη Νέα Ευρώπη.

Χρηματοοικονομικά Κέρδη και λοιπά Έσοδα

Τα Συνολικά Έσοδα από Χρηματοοικονομικές Πράξεις αγοράς μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος ενισχύθηκαν κατά 28,5% σε €120εκ., από €93εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006, λόγω της αποτελεσματικής διαχείρισης, παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες στις κεφαλαιαγορές.

Συνολικά Έσοδα

Τα Συνολικά Έσοδα του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 23,7% και διαμορφώθηκαν σε €2,1δισ. το εννεάμηνο του 2007, από €1,7δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Οι ισχυροί ρυθμοί αύξησης των εργασιών του Ομίλου στη Νέα Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα από την ευρύτερη περιοχή σχεδόν να διπλασιαστούν και να ανέλθουν σε €427εκ., από €219εκ. το εννεάμηνο του 2006.

Η συνεισφορά των εσόδων αυτών στα συνολικά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκε σημαντικά στο 20,8%, από 13,2% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εξελίξεις στη νέα Ευρώπη

Στη Νέα Ευρώπη ο Όμιλος συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς την ενίσχυση της παρουσίας και της κερδοφορίας του. Μέσα σε 9 μήνες λειτούργησαν 170 νέα καταστήματα, επιχειρηματικά κέντρα και σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα το συνολικό δίκτυο να αριθμεί 950.

Η ανάπτυξη του δικτύου, η ταυτόχρονη ενίσχυση των κεντρικών υποστηρικτικών μονάδων και η δημιουργία εξειδικευμένων θυγατρικών εταιριών συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των εργασιών και της κερδοφορίας, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Τα συνολικά καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε €41,5εκ. στο τέλος του εννεαμήνου, έναντι ζημιών πέρυσι, ενώ εξαιρώντας τις πιο πρόσφατες επενδύσεις στην Πολωνία και την Ουκρανία τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε €72,4εκ., από €15,9εκ το εννεάμηνο του 2006.

----Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Η Eurobank σχεδιάζει να ανοίξει 4 υποκατάστηματα στην Κύπρο τους προσεχείς 3 μήνες δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου τονίζοντας επίσης την έμφαση που θα δοθεί στη χονδρική τραπεζική.

Παράλληλα υπογράμμισε το ενδιαφέρον της τράπεζας τόσο για την αγορά της Ρωσίας όσο και για την Αίγυπτο τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Σημείωσε επίσης ότι η διατήρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω του 3,2% ”βοηθήθηκε” από την διεύρυνση των spreads στις δραστηριότητες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η διοίκηση της τράπεζας υπογράμμισε ακόμα ότι βάσει της πορείας της Eurobank οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2007 θα επιτευχθούν, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεραστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v