Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Τα κέρδη, το guidance και η μετοχή

Προσωρινές χαρακτηρίζονται από πηγές του ομίλου Μυτιληναίου οι πιέσεις στις μετοχές, μετά την ανακοίνωση του νέου guidance. Σύγχυση φαίνεται να δημιούργησε η μείωση των εκτιμήσεων για τζίρο και EBITDA, καθώς η αύξηση στα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας είναι εντυπωσιακή. Τι λένε αναλυτικά πηγές του ομίλου στο euro2day.gr.

Μυτιληναίος: Τα κέρδη, το guidance και η μετοχή
”Προσωρινές” χαρακτηρίζονται από πηγές του ομίλου Μυτιληναίου οι πιέσεις που προκλήθηκαν σήμερα στις δύο μετοχές (ΜΥΤΙΛ - ΜΕΤΚΑ), κατόπιν του νέου guidance που δόθηκε για τα αποτελέσματα του έτους, παρότι τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) και κατ’ ακολουθίαν και με το μέρισμα.

Κατά τις ίδιες πηγές, φαίνεται να δημιούργησε ”σύγχυση” σε ένα μέρος της αγοράς το γεγονός ότι υπήρξε μείωση των εκτιμήσεων για τον τζίρο και τα EBITDA, σε σχέση με το προηγούμενο guidance, ενώ τα κέρδη είναι αυξημένα.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων θα κυμανθούν μεταξύ 187 και 197 εκατ. ευρώ, από 106 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, (σχεδόν διπλάσια), ενώ είναι ιδιαίτερα αυξημένα και σε σχέση με το προηγούμενο guidance, που αναφερόταν σε κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της τάξεως των 145 - 155 εκατ. ευρώ.

Στη μείωση του προβλεπόμενου τζίρου και του EBITDA, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επέδρασαν μεταξύ άλλων:

α) Το γεγονός ότι το εργοστάσιο συμπαραγωγής ενέργειας εισφέρθηκε στην Endesa Ελλάς.

β) Η πτώση του δολαρίου που έπληξε την αξία των πωλήσεων εκφρασμένη σε ευρώ.

γ) Η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΜΕΤΚΑ και της ΔΕΗ για το Αλιβέρι (υπογράφηκε στις 15/10), η οποία μείωσε τον προβλεπόμενο έως τώρα τζίρο του 2007, πρόκειται όμως να αυξήσει σημαντικότατα τον μελλοντικό τζίρο κατά τα επόμενα διαστήματα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει θετική συνέπεια στα καθαρά κέρδη από τα κεφαλαιακά κέρδη που δημιουργεί η συμφωνία με την Endesa.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο συμπαραγωγής που εισφέρθηκε στη νέα κοινή εταιρία, με αξία πολύ μεγαλύτερη από εκείνη με την οποία καταγραφόταν στα βιβλία.

Επίσης, σημαντική θετική συνέπεια υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει από την εξάλειψη των δικαιωμάτων μειοψηφίας που μείωναν τα κέρδη της Μυτιληναίος από το Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Κατά συνέπεια, καταλήγουν οι πηγές αυτές, η εικόνα της μείωσης του τζίρου και των EBITDA όχι μόνον είναι συγκυριακή, αλλά οφείλεται έως έναν βαθμό και στις κινήσεις μετασχηματισμού του ομίλου και δημιουργίας της Endesa Ελλάς.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του euro2day ανέφερε:

”Στα 946 - 956 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί ο κύκλος εργασιών του ομίλου Μυτιληναίου το 2007, ενώ για τη ΜΕΤΚΑ ο τζίρος εκτιμάται στα 280 - 290 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ομίλου.

Τα κέρδη ανά μετοχή του ομίλου προσδιορίζονται στο εύρος των 4,58 - 4,82 ευρώ, ενώ για τη Μέτκα η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 0,71 - 0,81 ευρώ ανά μετοχή.

Το εύρος των EBITDA του ομίλου εκτιμάται στα 145 - 155 εκατ. ευρώ και για τη Μέτκα προσδιορίζεται στα 55 - 60 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου εκτιμώνται στα 187 - 197 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Μέτκα η πρόβλεψη διαμορφώνεται στα 37 - 42 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο όμιλος, στα ανωτέρω αποτελέσματα ελήφθησαν υπ’ όψιν οι εξής μεταβολές:

1. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της ΕΛΛΑ∆ΟΣ και ∆ΕΛΤΑ PROJECT και η συνεπακόλουθη ενοποίηση του 100% των αποτελεσμάτων τους.

2. Η μεγάλη πτώση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους (περίπου 7,8%) και οι αρνητικές συνέπειες κυρίως στον κύκλο εργασιών.

3. Η καθυστέρηση της οριστικής συμβασιοποίησης μεταξύ των ∆ΕΗ και ΜΕΤΚΑ και της έναρξης κατασκευής της μονάδας στο Αλιβέρι, που αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα (ήδη η τελική σύμβαση υπογράφηκε στις 15/10/2007).

4. H καταγραφή σημαντικών κεφαλαιακών κερδών, κυρίως από τη σταδιακή ενεργοποίηση της συμφωνίας του ομίλου με την ENDESA EUROPA.

5. H εισφορά του εργοστασίου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στην ENDESA HELLAS. Ως εκ τούτου, ο κύκλος εργασιών της μονάδας, όπως και όλων των υπόλοιπων ενεργειακών assets του ομίλου, θα ενοποιείται ολικά από την ENDESA S.A. Ισπανίας (και τώρα πλέον και από την ENEL Ιταλίας ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της ENDESA από την ENEL), ενώ από τον όμιλό μας θα ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης (δηλ. 49,99% στα κέρδη και όχι στον κύκλο εργασιών).

Επισημαίνεται ότι τα κεφαλαιακά κέρδη μπορεί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης αν η ημερομηνία τελικής ολοκλήρωσης της ENDESA HELLAS έρθει νωρίτερα απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία (31/1/2008), αλλιώς θα καταγραφούν το 2008.

Οι προηγούμενες προβλέψεις της διοίκησης στις 30/4 έκαναν λόγο για κύκλο εργασιών άνω του 1,1 δισ. ευρώ, για EBITDA μεταξύ των 170 και 180 εκατομμυρίων ευρώ και για κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μεταξύ των 145 και 159 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο όμιλος είχε προχωρήσει στις 26/9 σε ανάκληση των εκτιμήσεων, λόγω της συγχώνευσης των θυγατρικών αλλά και του μετασχηματισμού που προκύπτει από την εισφορά ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων στην Endesa Hellas.

O όμιλος ενημερώνει επίσης το επενδυτικό κοινό ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου θα πραγματοποιηθεί τη 15η Νοεμβρίου 2007.

Αύριο η γενική συνέλευση για το split της μετοχής

Με θέμα την έκδοση νέων μετοχών με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας (split), σε αναλογία 14 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές, πραγματοποιείται αύριο 30/10/2007 έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Μυτιληναίος, στις 13:00.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη από τον νόμο απαρτία, θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική γενική συνέλευση στις 12/11/2007, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00, και η β΄ επαναληπτική συνέλευση στις 26/11/2007, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00.

Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος στο διοικητικό συμβούλιο

Εξάλλου, στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας εξέλεξε τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Γεωργίου Λυμπεράκη.

Ο κ. Γεώργιος Λυμπεράκης θα παράσχει στο εξής τις υπηρεσίες του ως μέλος του Δ.Σ. της θυγατρικής εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v