Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ-Contour: Ανοίγει (πάλι) ο δρόμος για Negotino

Η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε σήμερα την ακύρωση της διαδικασίας υπογραφής συμφωνητικού για το Negotino με την τουρκική κοινοπραξία Hatch, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr.

ΔΕΗ-Contour: Ανοίγει (πάλι) ο δρόμος για Negotino
Η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε σήμερα την ακύρωση της διαδικασίας υπογραφής συμφωνητικού για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Negotino με την τουρκική κοινοπραξία Hatch, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ζόραν Σταβρέσκι προέβη στη σχετική ανακοίνωση σε σημερινή συνέντευξη Τύπου δηλώνοντας ότι η απόφαση βασίστηκε σε αναφορά της επιτροπής του διαγωνισμού και του υπουργείου Οικονομίας που κατέληγαν στη διαπίστωση ότι οι προϋποθέσεις τις οποίες είχε θέσει η κυβέρνηση δεν είχαν εκπληρωθεί απο τον όμιλο Hatch.

Ο Σκοπιανός αντιπρόεδρος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είχε ζητήσει εγγυήσεις από κάθε ένα από τα μέλη της κοινοπραξίας ξεχωριστά προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του έργου και αντί αυτού μόνο ένα μέλος έδωσε εγγύηση, γεγονός που δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση και έτσι αποφασίστηκε η ακύρωση της συμφωνίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι εντός πέντε ημερών η επιτροπή του διαγωνισμού και το υπουργείο Οικονομίας θα προτείνουν στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα για το TEC ”Negotino”.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ανοίγεται ο δρόμος για τη συμμετοχή της κοινοπραξίας Sencap, στην οποία συμμετέχουν οι ΔΕΗ και Contour Global, για την ιδιωτικοποίηση του Negotino.

**** Νωρίτερα το euro2day.gr σε άρθρο με τίτλο ”Πιθανή δικαίωση σε ΔΕΗ - Contοur Global από Σκόπια” μετέδωσε:

”Πιθανή θεωρείται η δικαίωση της ΔΕΗ και της κοινοπραξίας Sencap (ΔΕΗ - Contour Global) στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Negotino.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική επιτροπή των Σκοπίων αναμένεται να μην προχωρήσει σήμερα στην υπογραφή κατακύρωσης του διαγωνισμού στην κοινοπραξία Hatch που προκρίθηκε, ενώ ενδέχεται να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στην εταιρία Sencap.

Η ενέργεια αυτή γίνεται στον απόηχο έντονων και διαρκών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) και της αμερικανικής κυβέρνησης υπέρ της προσφοράς στον σχετικό διαγωνισμό της ελληνοαμερικανικής κοινοπραξίας Sencap, που αποτελείται από τη ΔΕΗ, την Contour Global και την EBRD.

Οι ιδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σκοπιανή κυβέρνηση θα ασχοληθεί με την κατάληξη του διαγωνισμού σε προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό είχε προκριθεί η τουρκοβουλγαρική κοινοπραξία Hatch, παρά το γεγονός ότι πρόσφερε χαμηλότερο τίμημα από τη Sencap.

Η Sencap είχε προσφύγει κατά της απόφασης, ενώ η τροπή την οποία παίρνουν τα πράγματα υπέρ της ΔΕΗ και του αμερικανικού συνεταίρου της Contur Global φαίνεται ότι δεν έχει σχέση με τη δικαστική διαδικασία αλλά με πολιτικούς παράγοντες.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η φημολογία στην αγορά για απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Sencap, κ. Κουβάτσου, με τις σχετικές προθέσεις να αποδίδονται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v