Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: Ερχονται επενδύσεις 250 εκατ. στην ΕΛΒΑΛ

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στον εισηγμένο όμιλο, καθώς τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών βελτιώνονται και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αποδίδει καρπούς. Τα σχέδια για ΑΕΕΑΠ και διαχείριση δανείων.

Viohalco: Ερχονται επενδύσεις 250 εκατ. στην ΕΛΒΑΛ

«Ο όμιλος μέχρι τώρα βαδίζει σύμφωνα με το φετινό μας πλάνο, που προέβλεπε μια αξιοσημείωτη βελτίωση», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Viohalco Δημήτρης Κυριακόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Μεταξύ των εξελίξεων που προϊδεάζουν φέτος για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, συγκαταλέγονται:

• Η ανάληψη του σημαντικού έργου του αγωγού TAP από τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμβαση που έχει αναλάβει ιστορικά ο όμιλος Viohalco και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά τη διετία 2016-2017.

• Η αναμενόμενη φέτος αποφυγή ζημιών από την έντονη υποχώρηση των τιμών της πρώτης ύλης στον τομέα του χάλυβα (παλιά ΣΙΔΕΡΟΡ), που πέρυσι είχε προσεγγίσει τα 39 εκατ. ευρώ και πρόπερσι τα 14 εκατ. ευρώ. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις στα εργοστάσια της Μαγνησίας και της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού (ενεργειακού) κόστους.

• Οι νέες δουλειές που έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Καλώδια μετά τη λειτουργία της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων (Fulgor) στην Κορινθία.

• Η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της ΧΑΛΚΟΡ στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την πολύ καλή πορεία του joint venture στην Τουρκία, στον τομέα παραγωγής μονωμένων σωλήνων.

• Στην ολοκλήρωση της επένδυσης του ομίλου EΛΒΑΛ στο Ηνωμένο Βασίλειο (τομέας λιθογραφίας), που αύξησε την εκεί παραγωγική δυναμικότητα. Σήμερα, ολόκληρος ο όμιλος EΛΒΑΛ δουλεύει σε καθεστώς «full capacity» και μάλιστα για να υπάρξει σημαντική αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων εξετάζεται η υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ, που ίσως ξεκινήσει σύντομα. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται και η συνεργασία της ΕΛΒΑΛ με τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα τώρα διεξάγονται συζητήσεις και για σύναψη συνεργασιών και με τις γαλλικές.

• Στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, ξεκίνησε με ικανοποιητικά αποτελέσματα η λειτουργία του εμπορικού πάρκου στην Κορινθία, ενώ «έκλεισε» και η συμφωνία διαχείρισης του ξενοδοχείου Athens Imperial στην Πλατεία Καραϊσκάκη, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από την αρχή του 2017. Επίσης, υπάρχει πρόθεση η προς εκμετάλλευση ακίνητη περιουσία του ομίλου να μετεξελιχθεί σε ΑΕΕΑΠ, που θα συσταθεί στις αρχές του 2017 (ακολουθεί διετής περίοδος μέχρις ότου εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας). Σχετικά με την αυξημένη φορολόγηση του θεσμού, ο κ. Κυριακόπουλος σχολίασε πως «στη ζωή, ό,τι είναι παράλογο διορθώνεται. Ίσως εφαρμοστεί για ένα-δύο χρόνια, αλλά δεν θα ισχύσει για πάντα».

Γενικότερα, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στη βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου κατά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως «έχουμε μπει σε μια πορεία που δικαιώνεται, με το υλοποιούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να αποδίδει καρπούς και εμείς να προχωράμε στον στόχο που έχουμε χαράξει».

Η διοίκηση του ομίλου Viohalco, απαντώντας σε ερωτήσεις που της ετέθησαν, μεταξύ άλλων ανέφερε:

• Με εξαίρεση την ΕΛΒΑΛ, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου έχει σε γενικές γραμμές ολοκληρωθεί για το ορατό μέλλον και κατά τα επόμενα χρόνια θα περιοριστεί στις λεγόμενες επενδύσεις συντήρησης.

• Δεν υπάρχει πρόθεση απορρόφησης από τη Viohalco και εξόδου από το ΧΑ κάποιας άλλης εισηγμένης εταιρείας. Η απορρόφηση της EΛΒΑΛ έγινε στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, καθώς η χρηματοδότησή του θα απαιτούσε μια δυσανάλογα μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της EΛΒΑΛ.

• Ο δανεισμός του ομίλου θα πρέπει να εξετάζεται δυναμικά, καθώς το EBITDA ακολουθεί ανοδική τάση. Το υπάρχον EBITDA υπερεπαρκεί για την αποπληρωμή των τόκων. Επιπλέον, ο όμιλος έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσα και από την εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. «Από το 2013 που η έδρα μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, χτίζουμε γέφυρες και σχέσεις με ξένους οίκους», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Η κατάσταση στον τομέα του ενεργειακού κόστους έχει βελτιωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, αν και η Ελλάδα παραμένει ακριβότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί ο αυξημένος φόρος που φαίνεται να δρομολογείται στο φυσικό αέριο.

• Μετά την απορρόφηση των ΣΙΔΕΝΟΡ και ΕΛΒΑΛ, το free float των μετοχών της Viohalco έχει διευρυνθεί στο 22,5% και θα μπορούσε να αυξηθεί στο μέλλον με άλλους τρόπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v