Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: Τι συμβαίνει με την ένταξη ΛΑΚ στο ΕΤΑΤ

Προσωρινό ”φρένο” στην ένταξη του Λογαριασμού Ασφαλιστικών Καλύψεων Προσωπικού Τράπεζας Αττικής (ΛΑΚ) στο ΕΤΑΤ επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων 9μήνου της τράπεζας.

Αττικής: Τι συμβαίνει  με την ένταξη ΛΑΚ στο ΕΤΑΤ
του Χρ. Κίτσιου

Προσωρινό ”φρένο” στην ένταξη του Λογαριασμού Ασφαλιστικών Καλύψεων Προσωπικού Τράπεζας Αττικής (ΛΑΚ) στο ΕΤΑΤ επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων 9μήνου της τράπεζας.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι στις 8 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του Α’ τμήματος του ΣτΕ χορήγησε προσωρινή διαταγή περί προσωρινής αναστολής της ισχύος της απόφασης υπ’ αριθμ. 67 της 61ης συνεδρίασης / 8.5.2007 του ΕΤΑΤ με βάση την οποία ο Λογαριασμός Διαχείρισης Κεφαλαίων Πρόσθετης Ασφάλισης Συμπληρωματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του Λογαριασμού Ασφαλιστικών Καλύψεων Προσωπικού Τράπεζας Αττικής (ΛΑΚ) εντάσσεται στο ΕΤΑΤ.

Συνεπώς και μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ αναστέλλεται η ισχύς της παραπάνω απόφασης. Η αίτηση αναστολής μαζί με την αίτηση ακύρωσης έχει κατατεθεί στο ΣτΕ από τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 3554 ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου 2007, οι μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένοι, καθώς και οι υπαγόμενοι στην κατηγορία αυτή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Διαχείρισης Κεφαλαίων Πρόσθετης Ασφάλισης Συμπληρωματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του Λογαριασμού Ασφαλιστικών Καλύψεων Προσωπικού Τράπεζας Αττικής (ΛΑΚ), εντάσσονται από 1/1/2007 στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Στη συνέχεια εκδόθηκε η απόφαση ΕΤΑΤ με αριθμό 67 της 61ης συνεδρίασης / 8.5.2007 με το ίδιο περιεχόμενο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η τράπεζα κατέβαλε στο ΕΤΑΤ τον μήνα Ιούνιο 2007 το ποσό της πρώτης δόσης μειωμένο κατά το ποσό των συντάξεων του πρώτου τριμήνου 2007, οι οποίες δεν καταβλήθηκαν από τον εν λόγω ασφαλιστικό φορέα.

Το ύψος της δόσης η οποία καταβλήθηκε μετά την αφαίρεση του σχετικού κονδυλίου ανήλθε σε 6,5 περίπου εκατ. ευρώ. Ακόμα καταβλήθηκε από την τράπεζα στο ΕΤΑΤ εφάπαξ ποσό 770 χιλ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στην επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών των από 1/1/1993 ασφαλισμένων του ΛΑΚ. Τα παραπάνω ποσά έχουν προκύψει από ειδική οικονομική μελέτη που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην αναλυτική κατάσταση 9μήνου, βάσει των γνωματεύσεων των ανεξάρτητων νομικών συμβούλων της τράπεζας εκτιμάται ότι οι δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν θα έχουν θετική έκβαση για την τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε γνωματεύσεις καθηγητών των νομικών σχολών της χώρας και στη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v