Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: «Καμπανάκι» για τα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων

Δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό για βιώσιμες λύσεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Eurobank. Επρεπε να έχει μπει εδώ και χρόνια ο δημοσιονομικός «κόφτης». Προτεραιότητα η προσέλκυση επενδύσεων.

Καραβίας: «Καμπανάκι» για τα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων

Την απόκλιση μεταξύ της εικόνας του τουρισμού και των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εταιριών του κλάδου επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε ομιλία του στην 24η γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. 

Οπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, η χρηματοοικονομική εικόνα πολλών τουριστικών επιχειρήσεων δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κλάδος στην κρίση. «Παρά την αύξηση των αφίξεων με νέα ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο, παρά τη διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχουμε το φαινόμενο τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με κλάδους που δέχτηκαν σφοδρότατο το πλήγμα της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο επικεφαλής της Eurobank, προσθέτοντας πως «θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το πρόβλημα αυτό εστιάζεται σε συγκεκριμένους μόνο Ομίλους».

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε, υπογράμμισε.

Σημείωσε δε ότι ο κλάδος συνολικά πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θετική πορεία των τελευταίων ετών, ώστε να ισχυροποιήσει τη χρηματοοικονομική του θέση, με είσοδο νέων κεφαλαίων από τους σημερινούς επιχειρηματίες ή και από νέους μετόχους. Οι τράπεζες, και ασφαλώς η Eurobank, θα είναι δίπλα στους πελάτες για να στηρίξουν θεμιτές επιλογές και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.

Ο «κόφτης» έπρεπε να έχει μπει εδώ και χρόνια

Σχολιάζοντας την εικόνα της οικονομίας, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup επιτρέπουν τη βάσιμη αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα λάβει τέλος μια εκκρεμότητα που παρατάθηκε υπερβολικά και έριχνε τη σκιά της πάνω στην οικονομία τους τελευταίους μήνες.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη τη θεσμοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού περιστολής των δαπανών του δημοσίου, σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό. «Πρόκειται», σημείωσε, «για ένα βήμα που η Ελλάδα έπρεπε να έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια, ασφαλώς πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αποτρέποντας την έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και, σωρευτικά, του δημοσίου χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, έστω και τώρα, η ύπαρξη ενός συστήματος που αυτόματα θα επιβάλλει την τήρηση των δημοσιονομικών προδιαγραφών, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι όχι μόνο των δανειστών αλλά και συνολικά της διεθνούς επενδυτικής και οικονομικής κοινότητας. Η άρση αυτής της αβεβαιότητας σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μπορεί να έχει καθοριστική σημασία και για την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε.

Απόλυτη προτεραιότητα η προσέλκυση κεφαλαίων

Για να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης χρειάζονται κεφάλαια, μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, ανέφερε ο επικεφαλής της Eurobank. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, η προσέλκυση κεφαλαίων αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Επικαλέστηκε δε στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία το απόθεμα ξένων επενδύσεων (σε σταθερές τιμές) στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 48%. Χάσαμε, δηλαδή, τις μισές από τις συνολικές ξένες επενδύσεις στη χώρα μέσα σε μόλις 8 χρόνια, όπως ανέφερε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v