Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Τι περιμένει η αγορά από τον νέο CEO

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά την έλευση του νέου CEO στον ΟΠΑΠ, κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, που θα έχει τους τίτλους και τις αρμοδιότητες του προέδρου και διευθ. συμβούλου, κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ.

ΟΠΑΠ:  Τι περιμένει η αγορά από τον νέο CEO
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά την έλευση του νέου CEO στον ΟΠΑΠ, κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, που θα έχει τους τίτλους και τις αρμοδιότητες του προέδρου και διευθ. συμβούλου, κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ.

Ενδιαφέρον για το αν ο προταθείς από την κυβέρνηση αντικαταστάτης των κ. Κωστάκου και Νειάδα απλώς έρχεται να διαχειριστεί τον Οργανισμό κατά το μοντέλο των προκατόχων του ή θα προχωρήσει σε τομές ανατρέποντας πρακτικές και πολιτικές που εμφανίζονται να έχουν ”θολώσει” σήμερα τις προοπτικές του ΟΠΑΠ, μετά τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες κινήσεις που κατέληξαν πρακτικά στην ”άλωσή” του από την Intralot.

Βασικά ο κ. Χατζηεμμανουήλ θα έχει να αντιμετωπίσει από την πρώτη ημέρα έλευσής του στον ΟΠΑΠ το δίλημμα αν θα διοικήσει την εταιρία αποκλειστικά προασπιζόμενος το καλώς εννοούμενο συμφέρον των μετόχων του (με κυριότερο αυτών το Δημόσιο), ερχόμενος σε ρήξη με το ισχύον κατεστημένο, ή θα κινηθεί συμβιβαζόμενος με το βόλεμα των συμφερόντων του ”εθνικού προμηθευτή”, της Intralot, που δρέπει τους πλούσιους καρπούς της πρωτοφανούς για τα ελληνικά χρονικά πρόσφατης ανάθεσης των περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Αν και η ανάθεση που πέρασε σκανδαλωδώς... απαρατήρητη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ”δοκιμαστεί” το αμέσως προσεχές διάστημα στις Βρυξέλλες από έναν εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό-παρωδία, εντούτοις έντονος παραμένει ο προβληματισμός ως προς τον ενισχυμένο ρόλο της Intralot σήμερα στα βασικά δρώμενα του ΟΠΑΠ, που φαίνεται ότι πηγάζει από τους όρους του συμφωνητικού το οποίο υπογράφηκε μεταξύ των δύο εταιριών.

Ένα συμφωνητικό που δεν είδε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, με την απερχόμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ να το φυλάσσει ως κόρη οφθαλμού (!) από τον δημόσιο έλεγχο, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της αδιαφάνειας και των φημολογούμενων αποικιοκρατικών όρων που περιείχε, στοιχείο το οποίο δεν συνάδει με μια εισηγμένη.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ πλην των ακαδημαϊκών περγαμηνών που φέρει μαζί του στον ΟΠΑΠ διαθέτει ήθος και έχει άσπιλο παρελθόν στη δημόσια διοίκηση (”Ολυμπιακά Ακίνητα”) που θα του επιτρέψουν, όπως εκτιμάται, να επαναφέρει την αυτόνομη δυναμική στον Οργανισμό ενισχύοντας τις προοπτικές του ιδίως ενόψει του εντεινόμενου ανταγωνισμού και των αποφάσεων των Βρυξελλών ως προς το μονοπωλιακό του status.

Το ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η ανεξάρτητη πορεία του ΟΠΑΠ, άσχετα αν οι παλινωδίες με τον πρόσφατο διαγωνισμό της τεχνικής αναβάθμισης κατέληξαν στο να κηρυχθεί αυτός ”άγονος” και ακολούθως το έργο με... ”κάτι παραπάνω”, όπως λέγεται, να ανατεθεί στην Intralot, με την κυβέρνηση να φέρεται εμβρόντητη παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Και αυτή η ανάθεση, την οποία καλείται στο αμέσως προσεχές διάστημα μετά την ενημέρωσή του να εξηγήσει στο επενδυτικό κοινό ο κ. Χατζηεμμανουήλ, φέρεται να είναι και η αιτία απομάκρυνσης της διοικήσεως του ΟΠΑΠ από την κυβέρνηση που ακολουθήθηκε από την έλευση του κ. Χατζηεμμανουήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v