Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Θα δώσει προνομιούχες για την Cosmote;

Νευρικότητα προκαλεί στους ξένους η κίνηση της διοίκησης του ΟΤΕ να προωθήσει την έκδοση προνομιούχων μετοχών στα πλαίσια έκτακτης συνέλευσης για τροποποίηση καταστατικού. Η κίνηση ερμηνεύεται στο Λονδίνο ως ”τρικ” για τη συνένωση ΟΤΕ-Cosmote χωρίς να μειωθούν τα ποσοστά ψήφου του Δημοσίου. Ωστόσο υπάρχει αντίδραση καθώς οι προνομιούχες μετοχές έχουν σημαντικά μειονεκτήματα.

OTE: Θα δώσει προνομιούχες για την Cosmote;
Νευρικότητα και ερωτήματα έχει προκαλέσει στην κοινότητα των ξένων κυρίως θεσμικών επενδυτών η πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ να προτείνει σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου, την έκδοση προνομιούχων μετοχών στα πλαίσια γενικότερης τροποποίησης του καταστατικού.

Η ενέργεια αυτή της διοίκησης του Οργανισμού συσχετίζεται από τους θεσμικούς με την υπόθεση ΟΤΕ - Cosmote. Ειδικότερα, υπάρχει φόβος ότι ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε συνένωση της Cosmote όχι με μετρητά ή με κοινές μετοχές, αλλά με προνομιούχες και μάλιστα άνευ ψήφου.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει από την έκδοση αυτών των μετοχών κανένα dilution στα ποσοστά δικαιωμάτων ψήφου που κατέχουν οι ήδη υφιστάμενοι μέτοχοι του Οργανισμού, γεγονός που ευνοεί τους μεγαλομετόχους.

Mε πρώτο το Δημόσιο που κατέχει άμεσα περίπου 28% και έμμεσα ελέγχει σήμερα ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (περίπου 33%).

Από την άλλη πλευρά, όμως, με δεδομένο ότι ο ΟΤΕ κατέχει περισσότερο από το 67% της Cosmote, ενδέχεται οι μέτοχοι της τελευταίας να ”συρθούν” στην απόκτηση μετοχών του Οργανισμού και θα έχουν μεν κάποια προνόμια, πλην όμως δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Πηγές από το Λονδίνο σχολίαζαν σχετικά ότι εδώ και αρκετό διάστημα αναμένεται μια κίνηση από την πλευρά του ΟΤΕ για τη συνένωση της Cosmote.

Εντούτοις, πέραν κάποιων σχετικά μικρών αγορών μετοχών της τελευταίας, δεν έχει γίνει ούτε προσφορά με μετρητά στους μετόχους μειοψηφίας της ούτε και κίνηση συγχώνευσης, όπου ως αντικίνητρο θεωρείται το γεγονός ότι το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί αισθητά λόγω των νέων μετοχών που θα πρέπει να πάρουν οι μέτοχοι της Cosmote.

Συνεπώς, η έκδοση προνομιούχων είναι πιθανό να αποτελεί, λένε, ”τρικ” για την απόκτηση της Cosmote, χωρίς να πέσει το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου του βασικού μετόχου στον ΟΤΕ.

Το κυριότερο που ενοχλεί τους επενδυτές, εάν βεβαίως προχωρήσει αυτή η ενέργεια, είναι ότι εδώ και χρόνια οι προνομιούχες μετοχές αποσύρονται και μετατρέπονται σε κοινές σε πολλές εταιρίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κι αυτό καθώς έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργικά παρουσιάζουν κατά κανόνα σημαντικά μειονεκτήματα για τους κατόχους τους, με πρώτο και πλέον διαδεδομένο την περιορισμένη εμπορευσιμότητα -που ενίοτε δημιουργεί και σημαντικές ”παραμορφώσεις” στις τιμές των προνομιούχων.

Αμφότερα τα θέματα αυτά, όπως είναι προφανές, απασχολούν ιδιαίτερα τους ξένους θεσμικούς που πάντα δίνουν έμφαση στη δυνατότητα εισόδου-εξόδου τους από μία τοποθέτηση.

Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει τοποθέτηση από την πλευρά των βασικών μετόχων του Οργανισμού, ενώ και από την πλευρά κύκλων σχετιζόμενων με τη διοίκηση του ΟΤΕ δεν δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις πέραν του ότι η συνέλευση έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει αυτήν την τροποποίηση ή και να την απορρίψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v