Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Πανγαία: Η αύξηση κεφαλαίου και το ενδιαφέρον για το Θριάσιο

Για το φθινόπωρο δρομολογείται η αύξηση κεφαλαίου της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ η επενδυτική εταιρεία ακινήτων ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε σχήμα για τη διεκδίκηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Αντιδράσεις για ενδεχόμενη αύξηση φορολογίας των ΑΕΕΑΠ.

Εθνική Πανγαία: Η αύξηση κεφαλαίου και το ενδιαφέρον για το Θριάσιο

Σε αύξηση κεφαλαίου περί τα 250 εκατ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην οικονομία, προκειμένου να ενισχύσει τη διασπορά μετοχών και να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις. Η αύξηση κεφαλαίου είναι... χεδόν αναγκαστική αφού η διασπορά μετοχών της εταιρείας είναι σήμερα μόλις 2% ενώ στόχος είναι να φτάσει το 15%. Στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος Αρ. Καρυτινός υποστήριξε πως η αύξηση κεφαλαίου προγραμματίζεται για τα τέλη του χρόνου. 

Στο περιθώριο της συνέλευσης έγινε επίσης γνωστό πως η Εθνική Πανγαία βρίσκεται σε συζητήσεις για συμμετοχή στο σχήμα υπό την κινεζική Cosco, που αναμένεται να καταθέσει προσφορά για την κατασκευή και διαχείριση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Στο ίδιο σχήμα πιθανώς θα συμμετάσχουν η ΠΑΕΓΑΕ (η θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των Logistics) και η Grivalia ΑΕΕΑΠ. Ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο βρίσκεται σε εξέλιξη από τη ΓΑΙΑΟΣΕ και θεωρείται πιθανό πως θα υπάρξει νέα παράταση καθώς η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπνέει στα τέλη Μαΐου.

Κύκλοι της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας ακινήτων εξέφραζαν, πάντως, τη δυσαρέσκειά τους για την εμμονή των «θεσμών» στην αύξηση της φορολογίας των ελληνικών ΑΕΕΑΠ. Η σχετική πρόβλεψη έχει... παρεισφρήσει στο προσχέδιο συμφωνίας με τους θεσμούς, με τα στελέχη της Εθνική Πανγαία να υποστηρίζουν πως θα πλήξει τον θεσμό την ίδια στιγμή που προετοιμάζονται και άλλες ΑΕΕΑΠ. Οι ίδιοι τονίζουν πως αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, στην ουσία αποτελεί κίνητρο για τους επενδυτές ώστε να επενδύσουν στις ιταλικές ή στις ισπανικές ή γερμανικές ΑΕΕΑΠ και όχι στις ελληνικές.

Η Εθνική Πανγαία, το 69,49% της οποίας κατέχει η επενδυτική εταιρεία Invel και το 32,66% (με το δικαίωμα ελέγχου) η Εθνική Τράπεζα, διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο 316 ακινήτων, ενώ από το 2013 μέχρι σήμερα πραγματοποίησε επενδύσεις περί τα 583 εκατ. ευρώ, όπως είπε χθες ο κ. Καρυτινός. Τα 485 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 87 εκατομμύρια στην Ιταλία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 η εταιρεία προχώρησε σε δύο αγορές εμπορικών ακινήτων σε Πάτρα και Χανιά, συνολικής αξίας 4,4 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο στα Χανιά στεγάζει την αλυσίδα Public και στην Πάτρα κατάστημα της αλυσίδας Massimo Dutti του ομίλου Inditex. 

Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Πανγαία προσεγγίζει το 1,478 δισ. ευρώ, με τη συνολική μισθωμένη επιφάνεια στις 800.000 τετραγωνικά μέτρα και την πληρότητα στο 98%. Το 84% της μισθωμένης επιφάνειας βρίσκεται στην Ελλάδα και το 16% σε Ιταλία και Ρουμανία. Το 59% είναι μισθωμένη στην Εθνική Τράπεζα, το 10% στο δημόσιο (κυρίως μέσω της γνωστής συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης κρατικών κτιρίων) και το 9% στον ΟΤΕ. Η καθαρή παρουσία αξία (Net Asset Value - NAV) του χαρτοφυλακίου της εταιρείας προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v