Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: ”Σχέδιο” για ΕΤΑΤ καταγγέλει ο σύλλογος

Eντολή σύνταξης αιφνίδιας τροπολογίας για την αναγκαστική υπαγωγή των εργαζομένων της Alpha Bank στο ΕΤΑΤ δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων της Alpha Bank.

Alpha: ”Σχέδιο” για ΕΤΑΤ καταγγέλει ο σύλλογος
Eντολή σύνταξης αιφνίδιας τροπολογίας για την αναγκαστική υπαγωγή των εργαζομένων της Alpha Bank στο ΕΤΑΤ δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων της Alpha Bank.

Σύμφωνα με το σύλλογο των εργαζομένων της Alpha Bank η κυβέρνηση βρήκε αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υπάρχει πρόβλημα νόθευσης ανταγωνισμού μεταξύ των Τραπεζών.

Ωστόσο η απόφαση αυτή της Επιτροπής η οποία είναι ακυρώσιμη και θα προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν έλαβε καν υπόψη το γεγονός ότι οι Ελληνικές Τράπεζες με διαφορετικές οικονομικές μελέτες καλούνται να αποτιμήσουν τα ποικίλα οικονομικά τους βάρη κατά τη χρηματοδότηση του δημοσίου αυτού οργανισμού.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Προσωπικού της Alpha Bank διαχειρίζεται ανέκαθεν η ίδια η Τράπεζα, έχοντας καρπωθεί σε αντάλλαγμα τα δικά του κεφάλαια, οπότε επωφελείται πρόδηλα από μια μεταφορά των βαρών της στο ΕΤΑΤ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ας σημειωθεί ότι η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ είχε εντοπίσει το πρόβλημα της ωφέλειας ορισμένων ελληνικών τραπεζών σε βάρος άλλων, αλλά με πολιτική παρέμβαση εκδόθηκε τελικά η παραπάνω ακυρώσιμη απόφαση.

Ήδη εκκρεμεί ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης για την Απασχόληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η καταγγελία και η αναφορά, αντίστοιχα, που υπέβαλε ο Σύλλογός μας για την παραβίαση διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων από το Ν.3371/05 από έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζόμενων κλπ.

Υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες ότι μετά την αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έρχεται και η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δεχτεί το κατ’ αρχήν παραδεκτό των διαμαρτυριών του Συλλόγου μας κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, η τελευταία τροπολογία που επισπεύδει τις επόμενες ημέρες επιδεινώνει σοβαρά τη θέση της και αναμένεται να οδηγηθεί σε διεθνή απομόνωση από τους Διεθνείς Οργανισμούς που προασπίζουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ανεξάρτητα από αυτά, η επικείμενη τροπολογία πρόκειται να παραμείνει ανεφάρμοστη, γιατί το επισπεύδον Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει ήδη ενημερωθεί ότι εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων οι ακυρώσεις των διοικητικών πράξεων για την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων της Alpha Bank στο ΕΤΑΤ.

Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμοδικία και αποκλείουν κάθε νομοθετική παρέμβαση υπέρ της Τράπεζας είναι και η ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΘΟ, που δέχτηκε την οικονομική μελέτη για τις υποχρεώσεις της Alpha Bank, μετά την πλήρη αναλογιστική μελέτη ανεξαρτήτων μελετητών που υπολόγισαν τα πραγματικά βάρη της Τράπεζας στο πολλαπλάσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v