Εξελίξεις αναμένονται στις θυγατρικές του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς εκτός Ελλάδος, αρχής γενομένης από τη θυγατρική στην Κύπρο. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τον υποψήφιο αγοραστή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και το deal εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, να είναι η πρώτη κίνηση που θα πραγματοποιήσει ο όμιλος στο μέτωπο των θυγατρικών και στο πλαίσιο των δεσμεύσεων, τις οποίες έχει αναλάβει στο πλάνο αναδιάρθρωσης.
Η διοίκηση της τράπεζας έχει πάρει τη στρατηγική απόφαση να αποχωρήσει από το σύνολο των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς το μέγεθός τους είναι μικρό και συμβάλλει ελάχιστα στον ισολογισμό του ομίλου.
Το φλερτ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θυγατρική στην Κύπρο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που διαθέτουν ήδη επενδυτική δραστηριότητα στην κυπριακή αγορά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πληροφορίες επιμένουν πως ενδιαφέρον για την απόκτηση των εργασιών της Tράπεζας Πειραιώς Κύπρου επιδεικνύει η Ελληνική Τράπεζα. Πληροφορία την οποία στο παρελθόν έχει διαψεύσει ο όμιλος της Πειραιώς.
Η θυγατρική της Κύπρου διαθέτει δίκτυο 14 καταστημάτων και απασχολεί 339 εργαζόμενους. Το ενεργητικό της ανέρχεται σε 1,171 δισ. ευρώ, το δανειακό της χαρτοφυλάκιο διαμορφώνεται στα 653 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 962 εκατ. ευρώ.
Αποχωρεί από τα Βαλκάνια
Έως το τέλος του 2018, με βάση τις δεσμεύσεις στο πλάνο αναδιάρθρωσης, ο όμιλος της Tράπεζας Πειραιώς πρέπει να προχωρήσει σε πώληση των θυγατρικών του στα Βαλκάνια.
Σήμερα η τράπεζα έχει παρουσία στη Βουλγαρία, με τη θυγατρική να διαθέτει ενεργητικό ύψους 1,5 δισ. ευρώ, δάνεια 879 εκατ. ευρώ και 1,040 δισ. ευρώ καταθέσεις. Στη Ρουμανία έχει ενεργητικό 1,4581 δισ. ευρώ, 765 εκατ. ευρώ δάνεια και 853 εκατ. ευρώ καταθέσεις ενώ στη Σερβία έχει ενεργητικό 444 εκατ. ευρώ, 266 εκατ. ευρώ δάνεια και 249 εκατ. ευρώ καταθέσεις.
Πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια είναι άτονο, εξού και προκρίνεται η λύση της συγχώνευσης σε επίπεδο ελληνικών τραπεζικών ομίλων.