Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοικτή για εξαγορές η Interamerican

Ο CEO του ομίλου Interamerican μιλά για τις οικονομικές επιδόσεις του 2015, αναπτύσσει τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας και σχολιάζει «καυτά» ζητήματα της ασφαλιστικής αγοράς.

Ανοικτή για εξαγορές η Interamerican

Ανοικτό το ενδεχόμενο για εξαγορές άλλων εταιρειών και ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων άφησε ο CEO της Interamerican, κ. Γιώργος Κώτσαλος, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο γνωστός όμιλος.

«Είμαστε ανοικτοί σε τέτοιες κινήσεις, ωστόσο θα πρέπει αυτές να λειτουργούν συμπληρωματικά με τη δική μας ανάπτυξη, καθώς ο παράγοντας του μεγέθους δεν αποτελεί αυτοσκοπό».

Απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

-στις οικονομικές επιδόσεις του 2015: τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 41,9 εκατ. έναντι ζημιών 19,3 εκατ., ενώ τα επαναλαμβανόμενα κέρδη αυξήθηκαν στα 25,8 εκατ. έναντι 19,4 εκατ. το 2014. Το ύψος της παραγωγής σημείωσε κάμψη στα πλαίσια της αγοράς, το μερίδιο του ομίλου διαμορφώθηκε στο 9,5%, ο δείκτης Combined Ratio ανέβηκε στις γενικές ασφαλίσεις στο 84,4% και στην υγεία στο 96,9%. Τέλος, η φερεγγυότητα των εταιρειών της Interamerican διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την εταιρεία ζωής να παρουσιάζει δείκτη 207% (αύξηση 44%) και την εταιρεία ζημιών 377% (αύξηση 8%).

-στο θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού, στόχος είναι α) η αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις δραστηριότητες και τη λήψη αποφάσεων, β) οι επενδύσεις στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της εταιρείας, οι οποίες θα συνεχιστούν με έντονο ρυθμό κατά τα επόμενα χρόνια, γ) η καινοτομία και δ) η καθετοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών όπως για παράδειγμα τις επισκευές των αυτοκινήτων και η ίδρυση νέου διαγνωστικού κέντρου.
-σειρά νέων προϊόντων που θα βασίζονται στην τεχνολογία, αναμένεται να ανακοινωθούν προϊόντα όπως: α) προϊόντα αυτοκινήτου "buy the mile" όπου υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάλογα με την κίνηση του αυτοκινήτου, β) πελατοκεντρικό πολυασφαλιστήριο το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές ασφαλίσεις σε ένα συμβόλαιο, γ) ασφαλιστήρια προγράμματα για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και δ) κάλυψη νέων κινδύνων όπως για παράδειγμα τα αυτοκινηνούμενα αυτοκίνητα.

-ο ανταγωνισμός στον κλάδο αυτοκινήτων δεν έχει «πιάσει πάτο» και τον «χορό» πλέον σέρνουν μεγάλες και ξένες εταιρείες. Επίσης, κανείς δεν περίμενε στην αγορά το υψηλό ποσοστό μεριδίου που θα έπιαναν οι ΕΠΥ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσαλος.

-ο CEO της Interamaerican εκτίμησε ότι η εποπτεία τα πήγε καλά σε ότι αφορά την έμφαση προσαρμογής των εταιρειών στο πλαίσιο Solvency II, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά ένα ενδεχόμενο κλείσιμο κάποιας ασφαλιστικής εταιρείας.

-τέλος, ο κ. Κώτσαλος θεώρησε «χλιαρό» το ενδιαφέρον της εταιρείας για την επέκταση στον χώρο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Σε ότι αφορά τον δεύτερο πυλώνα, τόνισε ότι είναι λανθασμένες οι δηλώσεις και οι θέσεις που θέλουν το ασφαλιστικό να επαφίεται μόνο στο κράτος, ωστόσο θεώρησε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα χρειάζεται περίσκεψη, μακροχρόνιο σχεδιασμό, περισσότερα εποπτικά κεφάλαια και άρα χρειάζεται μεγάλο αριθμό συμβολαίων προκειμένου η δραστηριότητα να αποβεί κερδοφόρα για μια ασφαλιστική εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v