Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πρόγραμμα εθελουσίας για 1.000 άτομα

Στα 62 εκατ. ευρώ το κόστος της εθελουσίας εξόδου. Η δέσμευση για μείωση προσωπικού και το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος. Οι στόχοι του πλάνου αναδιάρθρωσης για λειτουργικές δαπάνες, δραστηριότητες εξωτερικού και σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις.

Eurobank: Πρόγραμμα εθελουσίας για 1.000 άτομα

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σχεδιάζει να εφαρμόσει, τους επόμενους μήνες, η Eurobank και για το λόγο αυτό σχημάτισε σχετική πρόβλεψη, ύψους 62 εκατ. ευρώ, κατά το δ τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Με το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης, που εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων του στην Ελλάδα σε 9.800 κατ' ανώτατο όριο έως το τέλος του 2017 και τον αριθμό των υποκαταστημάτων της τράπεζας κάτω από τα 510. Στις 30/9/2015 το προσωπικό του ομίλου στην Ελλάδα ανερχόταν σε 10.803 άτομα.

Η τράπεζα δεν αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις συγκεκριμένο στόχο μείωσης προσωπικού, παρά μόνο ότι το κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου εκτιμάται σε περίπου 62 εκατ. ευρώ, μετά το σχηματισμό προβλέψεων για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία.

Η τράπεζα σχημάτισε στο δ' τρίμηνο του 2015 ισόποση πρόβλεψη (σ.σ 62 εκατ. ευρώ), ενώ αναφέρει ότι η ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση από την εφαρμογή του προγράμματος θα ανέλθει σε 29 εκατ. ευρώ, η οποία θα αποτυπωθεί σε πλήρη έκταση το 2017,εφόσον το πρόγραμμα τρέξει, όπως προβλέπεται, εντός της τρέχουσας χρήσης.

Όπως έγραψε το Euro2day τόσο η Eurobank, όσο και οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα αναμένουν την έγκριση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς που θα αποτελέσει «πιλότο» για τη μορφή που θα έχουν οι δικές τους αντίστοιχες κινήσεις.

Η Eurobank διαθέτει ένα επιπλέον μαξιλάρι ως προς την επίτευξη του στόχου μείωσης προσωπικού καθώς με την ολοκλήρωση εντός του Μαίου της πώλησης του 80% της Eurolife, το εν Ελλάδι προσωπικό του ομίλου θα μειωθεί κατά περίπου 350 άτομα.

Η τράπεζα αναγνώρισε στο τέλος του 2015 έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους 9 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως κλείσιμο καταστημάτων στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του δικτύου της στην Ελλάδα. Στο τέλος του 2015 ο αριθμός καταστημάτων της τράπεζας ανερχόταν σε 515 ενώ, όπως προαναφέρθηκε, στόχος είναι να μειωθούν κάτω από τα 510.

Το πρόγραμμα εθελουσίας και η μείωση του αριθμού των καταστημάτων θα συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη του έτερου στόχου, που έχει τεθεί με το πλάνο αναδιάρθρωσης, για μείωση των συνολικών δαπανών του ομίλου στην Ελλάδα ( τραπεζικές και μη τραπεζικές δραστηριότητες) κάτω από τα 750 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Στο τέλος του 2015 τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου ανήλθαν στα 1,01 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όμως των 42 εκατ. ευρώ της τακτικής και συμπληρωματικής εισφοράς στο ΤΕΚΕ.

Οι υπόλοιπες βασικές δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης αφορούν στα εξής:

- μείωση του κόστους των καταθέσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα

- μείωση του δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις για τις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα σε 115%, κατ' ανώτατο όριο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

- μείωση του χαρτοφυλακίου αλλοδαπών στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας κάτω από τα 8,77 δισ. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου 2018.

- πώληση ποσοστού κατ' ελάχιστον 80% της συμμετοχής του Ομίλου στις ασφαλιστικές δραστηριότητες (ζωής και γενικές), διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται και πώληση του υπόλοιπου 20% της Grivalia ως το τέλος του 2018.

- πώληση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά ομόλογα (με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων), ούτως ώστε αυτό να μειωθεί σε ποσό χαμηλότερο των €35 εκατ. έως τις 30 Ιουνίου 2016.

- δεσμεύσεις για τη μη παροχή στις αλλοδαπές θυγατρικές πρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου ή κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης καθ' υπέρβαση ενός συγκεκριμένου ορίου (το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί του σταθμισμένου ενεργητικού της κάθε θυγατρικής με ανώτατο ποσοστιαίο όριο ανά θυγατρική, εκτός εάν άλλως προβλέπει το κανονιστικό πλαίσιο της κάθε χώρας) για τη μη αγορά κινητών αξιών με πιστοληπτική διαβάθμιση κατώτερη των επενδυτικών ορίων (non-investment grade securities) και για τη θέσπιση ανώτατου ορίου στις αποδοχές των υπαλλήλων και διευθυντών της Τράπεζας, σε κάθε περίπτωση υπό τη επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v