Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Grivalia: Πρόθυμη για μεγάλες επενδύσεις, υπό προϋποθέσεις

Τι δήλωσε η διοίκηση του Ομίλου κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Αν και δεν υποβαθμίζεται ο υπάρχων κίνδυνος στην οικονομία, η εισηγμένη εξετάζει σειρά επενδυτικών επιλογών.

Grivalia: Πρόθυμη για μεγάλες επενδύσεις, υπό προϋποθέσεις

Διατεθειμένη -κάτω από προϋποθέσεις- να προχωρήσει σε μεγάλου ύψους επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, δηλώνει η διοίκηση της Grivalia, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζει τις προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της εισηγμένης κ. Νικολάου Μπέρτσου ότι «είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο με εκρηκτικά και κάποιος να έχει στα χέρια του σπίρτα. Ο κίνδυνος πλέον ενός ατυχήματος δεν είναι αμελητέος. Ωστόσο, δραστηριοποιούμαστε σε έναν κλάδο που θεωρητικά συγκαταλέγεται στους συγκριτικά ασφαλείς και επίσης τα καταφέραμε καλά καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Επιπλέον, διαθέτουμε μεγάλα ποσά διαθεσίμων και σε καλύτερες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να δανειστούμε περαιτέρω. Αν αποφύγουμε ως οικονομία τις εκρηκτικές καταστάσεις, θα προκύψουν υπεραξίες για το χαρτοφυλάκιό μας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia κ. Γιώργος Χρυσικός θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να βιάζεται να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της στο μέτωπο της οικονομίας: «Εδώ και δύο-τρία χρόνια όλοι έλεγαν πως υπήρχε μεγάλη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, μέρος της οποίας θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα. Τώρα όμως επικρατεί κλίμα διεθνούς ανησυχίας και οι ξένοι πιθανόν να μην είναι διατεθειμένοι να περιμένουν επ' άπειρον, μέχρις ότου εμείς στην Ελλάδα λύσουμε τα προβλήματά μας. Έχουμε κάθε λόγο να βιαστούμε».

Παρά το αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον, η διοίκηση της Grivalia εξετάζει σειρά ακινήτων προκειμένου να τοποθετηθεί.

Για παράδειγμα στη θυγατρική εταιρεία Grivalia Hospitality, που η εισηγμένη θα τοποθετήσει 25 εκατ. ευρώ και θα υπάρξει και ενδεχόμενη κεφαλαιακή συμμετοχή τρίτων, ήδη εξετάζεται ευρεία σειρά καλών επενδυτικών σχεδίων στον χώρο των ξενοδοχείων και δύο εξ αυτών των περιπτώσεων βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Ειδικότερα για την περίπτωση του Hilton της Αθήνας, η Grivalia δεν έχει υποβάλει πρόταση, ωστόσο παρακολουθεί την κατάσταση.

Σειρά συζητήσεων για επενδύσεις γίνεται φυσικά και από τη μητρική εταιρεία. «Η Lamda Development δεν ήταν η μόνη εταιρεία με την οποία συζητήσαμε για συνεργασία. Κατά καιρούς το έχουμε κάνει και με άλλες. Η ουσία είναι πως μπορεί σε αυτή τη φάση να μη συμφωνήσαμε με τη Lamda, ωστόσο είναι πιθανόν να ξανασυζητήσουμε στο μέλλον και η κατάληξη θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και από τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στις αγορές», ανέφερε ο κ. Χρυσικός.

Θα προχωρήσει όμως η Grivalia σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου; Σύμφωνα με τον κ. Μπέρστο, «σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιήσουμε το ύψος των διαθεσίμων που έχουμε (112 εκατ. στις 31/12/2015). Γενικότερα τώρα, είμαστε υπέρ εκείνης της στρατηγικής που θέλει να προχωρεί στη διανομή μερισμάτων προς όφελος των μετόχων και σε περίπτωση που χρειαστούν κεφάλαια για επενδύσεις, τότε να καλούμε τους μετόχους να συνεισφέρουν».

Στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,305 ευρώ ανά μετοχή (θα γίνει 0,3133 ευρώ λόγω της ύπαρξης ιδίων μετοχών) που θα καταβληθεί στις 24 Μαρτίου.

Η Grivalia έκλεισε το 2015 διαθέτοντας 86 ακίνητα, αποτιμημένα στα 826 εκατ. ευρώ, ή διαφορετικά σε τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που δεν φτάνει στο κόστος αντικατάστασης. Το ποσοστό πληρότητας των ακινήτων ανέρχεται στο 95,4%, η εταιρεία έχει ταμείο 112 εκατ. ευρώ και δανεισμό 59 εκατ. ευρώ, με μέσο σταθμικό επιτόκιο 2,72% και μέσο όρο λήξης τα τέσσερα χρόνια.

Η εισηγμένη έχει καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια μέσω των αποδοτικών επενδύσεων που υλοποιεί να αυξάνει την καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) ανά μετοχή, από τα 8,28 ευρώ το 2013, σε 8,45 ευρώ το 2015 και σε 8,71 ευρώ στο τέλος του 2015.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v