Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Πειραιώς: Tι ειπώθηκε στο conference call

Μειώθηκε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης. Το επόμενο διάστημα η επιλογή του νέου CEO της Πειραιώς. Τι είπε η διοίκηση του ομίλου για τα δάνεια, τη μείωση καταστημάτων, την ΑΜΚ και τη ρευστότητα.

Τράπεζα Πειραιώς: Tι ειπώθηκε στο conference call

Η επιλογή του νέου CEO θα έχει ολοκληρωθεί στους επόμενους έναν με δύο μήνες και θα αναλάβει να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας, υπογράμμισε η διοικητική ομάδα της Τράπεζας Πειραιώς στην τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης θεωρεί ότι η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι το καταλυτικό στοιχείο για το 2016 και η οποία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη της οικονομίας να κινηθεί σε θετικό έδαφος από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η διοικητική ομάδα της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει παράσχει καμία χρηματοδοτική διευκόλυνση ή εγγυήσεις προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές στην κάλυψη της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα, η διοίκηση της τράπεζας υπογράμμισε ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 4ο τρίμηνο ήταν σημαντική. Ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση, ο οποίος είχε παρουσιάσει ελαφρά άνοδο στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο του 2015, λόγω της εξελισσόμενης αβεβαιότητας και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, επιβραδύνθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο τέλος του 2015 για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης στο 39,5% από 40,5% το Σεπτέμβριο του 2015.

Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια και τα καταναλωτικά δάνεια υπήρξε αρνητική μεταβολή στο σχηματισμό νέων επισφαλών δανείων στο τέταρτο τρίμηνο. Ο στόχος της επόμενης τριετίας είναι ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να μειωθεί στο 17%. Οι ενδείξεις των πρώτων μηνών του 2016 είναι θετικές.

Στα πλαίσια του σχεδιασμού, το δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 120 καταστήματα στη διάρκεια του 2015 και διαμορφώθηκε σε 709, ενώ σε επίπεδο Ομίλου ανήλθε σε 989 μονάδες στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Στο ζήτημα της ρευστότητας, οι στόχοι για το 2016 είναι η μείωση της χρήσης του ELA, η ελαχιστοποίηση χρήσης των εγγυήσεων Pillar 2 και η αύξηση της χρήσης των repos από τη διατραπεζική αγορά.

Η τρέχουσα χρήση των εγγυήσεων του Pillar 2 θα τερματιστεί στο τέλος Απριλίου φέτος και το κόστος χρήσης τους το 2016 θα διαμορφωθεί στα 20 εκατ. ευρώ έναντι 120 εκατ. ευρώ το 2015 για τις εγγυήσεις Pillar 2 και 3.

Το collateral buffer για τη χρήση ELA στο τέλος του Φεβρουαρίου ήταν στα 9 δισ. ευρώ βάσει των τρέχοντων αποτιμήσεων και haircuts.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου η χρηματοδότηση από τα repo στη διατραπεζική αγορά ήταν στα 3,3 δισ. ευρώ. Ειδικά για το θέμα των καταθέσεων, προκειμένου να επιστρέψουν χρειάζεται μερικούς μήνες σταθερότητας, υπογράμμισε η διοίκηση της Πειραιώς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v