Entersoft: Τα κέρδη και η μετοχική απραξία

Η διοίκηση της Entersoft δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της το 2016 και σε βάθος χρόνου «βλέπει» το ενδεχόμενο μετάταξής της στην Κύρια Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Entersoft: Τα κέρδη και η μετοχική απραξία

H εταιρεία πληροφορικής Entersoft αποτελεί ένα από τα παραδείγματα της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ) του ΧΑ, μέσα από την οποία ξεπήδησαν υγιείς και υποσχόμενες εταιρείες, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει το παραμικρό αντίκτυπο στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Η Entersoft λοιπόν παρουσιάζοντας χθες τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2015 εμφάνισε οριακή αύξηση εσόδων (9,5 έναντι 9,39 εκατ. ευρώ), ικανοποιητική κερδοφορία σε περίοδο κρίσης (806 χιλ. έναντι 1,03 κατά την προηγούμενη χρήση) και υπερβάλλουσα ρευστότητα (θετικό καθαρό ταμείο που υπερέβαινε το ένα εκατομμύριο ευρώ). Και όλα αυτά, όταν η κεφαλαιοποίησή της στο ΧΑ υπολογίζεται στα 6,68 εκατ. ευρώ έναντι ιδίων κεφαλαίων 8,12 εκατ. ευρώ στις 31/12/2015.

Το θέμα ωστόσο είναι πως κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο δεν έχει αλλάξει χέρια ούτε μία μετοχή, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εισηγμένης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως περιμένει κάποια βελτίωση του γενικότερου περιβάλλοντος, προκειμένου μέσα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, να μεταπηδήσει στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

«Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ είναι γνωστά. Εμείς πάντως επιμένουμε να έχουμε ως στόχο να είμαστε από τις πρώτες εταιρείες που θα μεταταχθούν στην Κύρια Αγορά. Εμείς μπήκαμε στην ΕΝΑ με πρώτο στόχο να αρχίσει να μας μαθαίνει η αγορά, πράγμα που θεωρώ ότι το πετύχαμε. Θέλαμε στη συνέχεια να πιάσουμε ένα μέγεθος που θα παρουσιάζει ενδιαφέρον από επενδυτικής πλευράς. Θεωρώ ότι το πλησιάζουμε. Τώρα, αν βοηθήσει μελλοντικά και το γενικότερο περιβάλλον, εκτιμώ ότι θα είμαστε μέσα στις πρώτες εταιρείες που θα τολμήσουν το βήμα εισόδου στην Κύρια Αγορά» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κος Αντώνης Κοτζαμανίδης.

Η διοίκηση πάντως της Entersoft εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη και για τη φετινή της πορεία:

«Είναι φανερό ότι όλες οι προβλέψεις εξαρτώνται από την πολιτική σταθερότητα και τη μείωση της αβεβαιότητας στην οικονομία. Εφόσον το περιβάλλον δεν είναι αρνητικό η εκτίμησή μας, είναι ότι το 2016 θα είναι έτος ανάπτυξης συνολικά για τον όμιλο. Προς τα τέλη του 2015, έκλεισαν αρκετά μεγάλα έργα κυρίως στη μητρική εταιρεία, στη Ρουμανία και το Ντουμπάϊ.

Όλες αυτές οι εταιρείες μαζί και με τη Retail Link αναμένεται να κινηθούν ανοδικά το 2016. Η θυγατρική στη Βουλγαρία αναμένεται να έχει μία σταθερή χρονιά ενώ η Cardisoft αναμένεται να κινηθεί καθοδικά λόγω της λήξης του ΕΣΠΑ και της μη έγκαιρης έναρξης του νέο Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΣΕΣ 2013-2020), το οποίο συγκυριακά της στερεί τη δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικό αριθμό νέων έργων.

Συνολικά στον όμιλο αναμένουμε ανάπτυξη με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί τα ετήσια συμβόλαια νέων εκδόσεων καθώς και τα χαρτοφυλάκια υποψήφιων πελατών. Όλα αυτά δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις ότι και το 2016 θα είναι μία αναπτυξιακή χρονιά για τον όμιλο».

Το διοικητικό συμβούλιο προτίθεται να προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος.

Επενδύσεις

Όπως δηλώνει η διοίκηση της εισηγμένης, «μέσα στο 2015 η μητρική εταιρεία ολοκλήρωσε τα νέα προϊόντα τεχνολογίας SaaS, αξίας για το 2015 835 χιλ. ευρώ και συνολικής αξίας 1.52 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ICT4GROWTH του ΕΣΠΑ. Για τα ανωτέρω προϊόντα πραγματοποιήθηκαν ήδη οι πρώτες πωλήσεις σε πελάτες και τα πρώτα εμπορικά μηνύματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Παράλληλα η εταιρεία ξεκίνησε την επένδυση στο νέο προϊόν Warehouse Management System (WMS) το οποίο θα ολοκληρώσει την πρώτη του Standard έκδοση εντός του 2016».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v