Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Τι συνεπάγεται η κίνηση της ΔΕΗ για το 30%

To δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος για συμμετοχή σε ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ αποφάσισε να ενεργοποιήσει η ΔΕΗ. Η τελική απόφαση ωστόσο θα κριθεί από τον βασικό μέτοχο των δύο επιχειρήσεων, το ελληνικό δημόσιο.

ΔΕΠΑ: Τι συνεπάγεται η κίνηση της ΔΕΗ για το 30%
της Χρύσας Λιάγγου

To δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος για συμμετοχή σε ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ αποφάσισε να ενεργοποιήσει η ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση στοχεύει στα οφέλη που προκύπτουν από την πρόσβασή της στο φυσικό αέριο, το οποίο κατέχει ήδη σημαντικό μερίδιο στο ενεργειακό της ισοζύγιο.

Η τελική απόφαση ωστόσο θα κριθεί από τον βασικό μέτοχο των δύο επιχειρήσεων, το ελληνικό δημόσιο.

Στην περίπτωση που συναινέσει στην είσοδο της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ τότε θα πρέπει να επανεκτιμήσει το σχέδιο για μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ, αφού θα παραμείνει στον έλεγχό του μόνο το 35% της εταιρίας.

Η ΔΕΗ θα αποτελέσει τον βασικό συνεταίρο των ΕΛΠΕ (ελέγχουν το 35% της εταιρίας) στη ΔΕΠΑ, που είναι παράλληλα και ένας από τους ανταγωνιστές της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην περίπτωση που δεν συναινέσει τότε θα πρέπει να αποζημιώσει τη ΔΕΗ, αφού η σχετική οψιόν αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο που είναι καταγεγραμμένο στο ενημερωτικό εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Η ΔΕΗ πάντως με αυτή την κίνηση φαίνεται να επιδιώκει πρωτίστως τη δημιουργία υπεραξίας, αφού τα οικονομικά της δεν της επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία με βάση την αποτίμηση της ΔΕΠΑ ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ.

Επειδή όμως και τα οικονομικά του Δημοσίου παρουσιάζουν στενότητα και θα πρέπει να εκταμιευτούν πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ο συμψηφισμός των δύο ποσών θα έβγαζε το Δημόσιο από τις ”ταμειακές δυσκολίες”, διευκολύνοντας παράλληλα και τις επιχειρηματικές επιδιώξεις της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v