«Το 2016 θα εντείνουμε τις προσπάθειες διεθνοποίησης των εργασιών της Space Hellas, με μεσομακροπρόθεσμο στόχο ο όμιλός μας να μετεξελιχθεί σε έναν περιφερειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, σε συνεργασία με προμηθευτές (vendors) και τοπικούς συμμάχους».
Αυτό δήλωσε στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Μερτζάνης, συμπληρώνοντας: «Τα όπλα που ήδη διαθέτουμε για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού είναι η τεχνογνωσία μας, τα references, η εμπειρία των στελεχών μας και η υγιής κεφαλαιακή μας διάρθρωση. Στο εξωτερικό, η κατάσταση είναι ενθαρρυντική. Υπάρχουν ευκαιρίες, ωστόσο απαιτείται χρόνος, κόπος και επιμονή. Πρόκειται για αγώνα αντοχής και όχι για κούρσα ταχύτητας.
Γενικότερα, στη Space Ηellas λειτουργούμε με στόχο μια ανάπτυξη που θα είναι διατηρήσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση. Για παράδειγμα, σε λίγα χρόνια αναμένεται ότι οι κλασικοί τρόποι πώλησης και υποστήριξης πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων θα αλλάξουν ριζικά. Εμείς μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές. Διαθέτουμε την εμπειρία και την ικανότητα σε όλους τους απαιτούμενους τομείς, προκειμένου να προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις στο πελατολόγιό μας».
Προς την ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Space Ηellas Γιάννη Δουλαβέρη:
«Πέρυσι σημειώσαμε κύκλο εργασιών εκτός Ελλάδας γύρω στα οκτώ εκατ. ευρώ. Για εμάς δεν είναι σημαντικό μόνο να αυξήσουμε σε βάθος χρόνου αυτό το ποσό, αλλά και να διεισδύουμε ολοένα και περισσότερο σε νέες χώρες και σε νέα προϊόντα, επικεντρωνόμενοι πάντα στις κατηγορίες των εργασιών που διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ένα μόνο παράδειγμα που θα μπορούσα να αναφέρω είναι να αναλάβουμε και σε άλλες χώρες έργα όπως το e-Crime για τη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, που υλοποιήσαμε με επιτυχία στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν προτιθέμεθα να δημιουργήσουμε κινδύνους στον Όμιλο μέσα από μια γρήγορη και απρόσεκτη διεθνοποίηση των εργασιών μας».
Η Space Hellas έχει ήδη ολοκληρώσει το αυτοχρηματοδοτούμενο έργο των μετεωρολογικών ραντάρ στην Κύπρο και από το οποίο θα αρχίσει να εισπράττει από το β' εξάμηνο του 2016 για διάστημα 13 ετών. Στην Κύπρο επίσης, συμμετέχει σε διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια (e-ticketing) των τοπικών αγώνων ποδοσφαίρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα προκύψει μέσα στη χρονιά.
Επιπλέον, προτίθεται να κατασκευάσει τηλεπικοινωνιακό κόμβο στη Γερμανία (Φρανκφούρτη), με στόχο την προσέλκυση πελατών στο κομμάτι της τηλεπικοινωνιακής διαχείρισης. Ειδικότερα, στις προθέσεις της εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών cloud στη Γερμανία, απ' όπου θα δίδεται η δυνατότητα διασύνδεσης με τους υπάρχοντες κόμβους της British Telecom σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Σερβία.
Επίσης, έργα διεκδικούνται σε αρκετές άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Ιορδανία, στο Ιράν, στο Κατάρ και στη Σερβία.
Το 2015 η Space Ηellas αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 27% (στα 54,9 εκατ.), ανεβάζοντας το EBITDA από τα 4,1 στα 4,4 εκατ. και τα προ φόρων κέρδη της από τα 416 στα 753 χιλ. ευρώ (+81%). Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε από τα 21,2 στα 15,1 εκατ. ευρώ. «Οι σχέσεις μας με τις τράπεζες είναι πολύ καλές λόγω της ιστορίας μας, της αξιοπιστίας μας και της ισχυρής κεφαλαιακής μας επάρκειας. Μάλιστα, η υψηλή πιστοληπτική μας ικανότητα θα μπορούσε να μας βοηθήσει μελλοντικά στη διεύρυνση του πελατολογίου μας», αναφέρει ο κ. Δουλαβέρης.
Το 2016, πολύ πιθανόν να εμφανίσουν υστέρηση τα έσοδα της Space Hellas σε ό,τι αφορά στα έργα του δημοσίου (έτος-γέφυρα μεταξύ του παλαιού και του νέου ΕΣΠΑ), που πέρυσι αποτελούσαν περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου του Ομίλου. Ωστόσο, η εισηγμένη διεκδικεί αρκετά έργα, με κυριότερο το Σύζευξις ΙΙ. Επίσης, για τη φετινή χρονιά, εκτιμάται σταθερή πορεία εσόδων από μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση του ομίλου σε διεθνές επίπεδο, ενώ επίσης αναμένεται η επανέναρξη αξιολόγησης κατατεθειμένων προσφορών στον δημόσιο τομέα.