Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ισχυρός εταίρος η Vojvodjanska Banka

Μετά την πρόσφατη εξαγορά της Vojvodjanska Banka a.d. Novi Sad, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη χαρά να καλωσορίσει το νέο μέλος του ομίλου της και να απευθύνει τις θερμότερες ευχές προς τη διοίκηση και το προσωπικό της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του νεοαποκτηθέντος οργανισμού.

Εθνική: Ισχυρός εταίρος η Vojvodjanska Banka
Μετά την πρόσφατη εξαγορά της Vojvodjanska Banka a.d. Novi Sad, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη χαρά να καλωσορίσει το νέο μέλος του ομίλου της και να απευθύνει τις θερμότερες ευχές προς τη διοίκηση και το προσωπικό της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του νεοαποκτηθέντος οργανισμού.

Τις νέες προοπτικές του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στη Σερβία ανέφερε, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην πόλη Novi Sad, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, ο οποίος, μετά το καλωσόρισμα του νέου μέλους του ομίλου είπε, μεταξύ άλλων:



Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) αποτελεί τη ναυαρχίδα του ομίλου, η οποία, από την ίδρυσή της το 1841, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενώ παράλληλα επεκτείνεται στον ζωτικό της χώρο, στην περιοχή της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

Παραμένοντας συνεπής στον στόχο της δημιουργίας υπεραξίας για τους μετόχους, τους πελάτες και το προσωπικό του ομίλου, η ΕΤΕ έχει τοποθετήσει την περιοχή της νότιας και ανατολικής Ευρώπης στον πυρήνα της διεθνούς στρατηγικής της. Σήμερα, ο όμιλος της ΕΤΕ είναι πολυσχιδής πιστωτικός οργανισμός, που, αξιοποιώντας τη γεωγραφική και πολιτισμική εγγύτητα με τις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, διατηρεί ηγετικό ρόλο στον νέο και ραγδαία αναπτυσσόμενο οικονομικό χάρτη της περιοχής.

Ο όμιλός μας, αποδεικνύοντας την αποτελεσματική κατανομή σε όρους τόσο γεωγραφικής κάλυψης όσο και επενδυτικού χαρτοφυλακίου, έχει επεκτείνει την παρουσία του σε 8 χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης μέσω εξαγορών, οργανικής ανάπτυξης δικτύου και δραστηριοποίησης στους τομείς της χρηματοοικονομικής μίσθωσης (leasing), χρηματιστηριακών υπηρεσιών και ασφαλίσεων.

Οι πρόσφατες εξαγορές της Finansbank στην Τουρκία και της Vojvodjanska Banka στη Σερβία ενισχύουν αναμφίβολα την παρουσία μας στη νότια και ανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση έναν εντυπωσιακό αριθμό 1.500 καταστημάτων, 33.700 υπαλλήλων και κατάλληλων υποδομών, εξυπηρετούμε μια πελατειακή βάση περίπου 12 εκατ. πελατών στην ευρύτερη περιοχή.

Σε όρους κεφαλαιοποίησης, η ΕΤΕ βρίσκεται μεταξύ των 500 μεγαλύτερων εταιριών του πλανήτη (363η) και μεταξύ των 30 κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων (26η).

Στη Σερβία, η ΕΤΕ ήταν μεταξύ των πρώτων ξένων τραπεζών που εισήλθαν στην τοπική τραπεζική αγορά, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στο Βελιγράδι το 2002. Από τότε, συνεπικουρούμενη από τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας, η ΕΤΕ διαρκώς μεγέθυνε το μερίδιό της στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, πριν από την εξαγορά της Vojvodjanska, η ΕΤΕ έφτασε να λειτουργεί ένα δίκτυο 35 καταστημάτων στη χώρα, το οποίο έχει ήδη μετατραπεί στην 100% θυγατρική τράπεζα, υπό το όνομα National Bank of Greece A.D.-Belgrade.

Η ΕΤΕ ολοκλήρωσε την εξαγορά μεριδίου 99,4% των μετοχών της Vojvodjanska Banka a.d. – Novi Sad το 2006. Η εξαγορά της Vojvodjanska από την τράπεζά μας, μέσω μιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης στην οποία 11 ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον, θεωρείται μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πώληση κρατικής τράπεζας στη Σερβία.

Για τους λόγους αυτούς καλωσορίσαμε στον όμιλό μας τη Vojvodjanska Banka, έναν οργανισμό με περήφανη και μακρόχρονη ιστορία στη Σερβία, η οποία αντιπροσωπεύει ένα από τα ισχυρότερα εταιρικά σήματα στη χώρα. Επιπλέον, αποκτήσαμε μία τράπεζα με εθνικό δίκτυο 169 τραπεζικών μονάδων, ηγέτιδα στην έκδοση καρτών –Visa και DinaCards, με εκτεταμένη πελατειακή βάση υποστηριζόμενη από μία εξίσου σημαντική καταθετική βάση σε τοπικό νόμισμα και με σημαντικό μερίδιο αγοράς στις εγχώριες και διεθνείς πληρωμές.

Μετά την εξαγορά της Vojvodjanska Banka, ο όμιλος ενισχύει την παρουσία του στη χώρα, κατατασσόμενος 5ος ως προς το σύνολο στοιχείων ενεργητικού και 2ος ως προς το μέγεθος του δικτύου καταστημάτων (σύνολο 204), γεγονός που επιβεβαιώνει την προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη μεριδίου στην τραπεζική αγορά της Σερβίας.

Σύμφωνα με το 3ετές επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου, το 2009 η συμμετοχή της νότιας και ανατολικής Ευρώπης στα έσοδα του ομίλου θα είναι 13%. Το μερίδιο της Σερβίας στα προερχόμενα από την περιοχή έσοδα αναμένεται να ανέλθει στο 20%. Με αυτό το δεδομένο και λαμβάνοντας υπόψη τη μακροπρόθεσμη προοπτική των θυγατρικών μας στη Σερβία, η συγχώνευση της Vojvodjanska Banka με την NBG AD-Beograd έχει στρατηγική σημασία για τον όμιλο της ΕΤΕ.

Συνδυάζοντας την ισχυρή πελατειακή βάση και εμπορική φήμη της Vojvodjanska Banka με το λειτουργικό μοντέλο της NBG Beograd και την υποστήριξη της ΕΤΕ στην ανάπτυξη τραπεζικών προϊόντων, στη διαχείριση λειτουργιών, στα συστήματα πληροφορικής, στην κεφαλαιακή διάρθρωση, στη ρευστότητα και στη διαδικασία ενσωμάτωσης, η τράπεζα θα αποτελέσει έναν ισχυρό εταίρο τόσο για τον όμιλο της ΕΤΕ όσο και για τη σερβική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v