Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοταχώς για αναδιάρθρωση βαδίζει η ΔΕΗ

Νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, συμμετοχή της Επιχείρησης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ αλλά και αύξηση των τιμολογίων κατά 22% προτείνουν οι σύμβουλοι. Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ.

Ολοταχώς για αναδιάρθρωση βαδίζει η ΔΕΗ
της Χρύσας Λιάγγου

Καταλυτικές θα είναι οι αλλαγές στη ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ”πυρ” φαίνεται ότι θα δώσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου και το οποίο στηρίζεται σε προωθημένες προτάσεις των συμβούλων της ΔΕΗ Booz Allen Hamilton και McKinsey.

Οι σύμβουλοι προτείνουν νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης, που σημαίνει σύσταση θυγατρικών εταιριών ανά δραστηριότητα κατά τα πρότυπα αντίστοιχων εταιριών ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Στη μελέτη των συμβούλων προτείνεται η δημιουργία, κάτω από τη μητρική, έξι θυγατρικών. Συγκεκριμένα, οι έξι θυγατρικές θα είναι οι: ΔΕΗ Μεταφορά Α.Ε, ΔΕΗ Διανομή Α.Ε., ΔΕΗ Παραγωγή Α.Ε., ΔΕΗ Λιγνιτωρυχεία Α.Ε., ΔΕΗ Εμπορία και ΔΕΗ Trading Company (η οποία θα ασχολείται με την προμήθεια καυσίμων).

Σύμφωνα με την πρόταση των συμβούλων, στις θυγατρικές θα μετακινηθεί η πλειονότητα του προσωπικού της ΔΕΗ -στη μητρική εταιρία θα παραμείνουν μόνο 2.675 εργαζόμενοι από τους 25.878 που απασχολεί σήμερα η Επιχείρηση.

Η πρόταση έχει προκαλέσει ήδη σάλο στο εσωτερικό της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έκτακτη συνεδρίαση καθώς διαβλέπει πίσω από αυτό διάθεση για ”κατακερματισμό και ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης”.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης υποκοστολόγιση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ και προτείνει αύξηση τιμολογίων σε ποσοστό 22%.

Προβλέπει επίσης περιορισμό του λιγνίτη στο ισοζύγιο της ΔΕΗ από 60% που είναι σήμερα στο 20%.

Συνιστά συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ και η διοίκηση της Επιχείρησης αναμένεται να εισηγηθεί στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο την ενεργοποίηση της σχετικής option.

Αν και οι προτάσεις των δύο συμβούλων δεν έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό τους από τη διοίκηση της ΔΕΗ, θεωρείται βέβαιο ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο.

Με δεδομένη και την πολιτική βούληση που είχε εκφραστεί προεκλογικά από τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη, θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στον Οκτώβριο θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις στην κατεύθυνση περαιτέρω αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, που φαίνεται ότι θα είναι ένα μίγμα πολιτικών διεύρυνσης της μετοχοποίησης αλλά και πιθανής ιδιωτικοποίησης σε κάποιους τομείς της Επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v