Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ΕΛΠΕ - Ιράν για το πετρέλαιο και τις οφειλές

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη. Ξεκινούν άμεσα οι παραδόσεις με στόχο να καλύπτουν το 20% των ετήσιων αναγκών σε αργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποπληρωμή των οφειλών θα γίνει σε βάθος τετραετίας.

Συμφωνία ΕΛΠΕ - Ιράν για το πετρέλαιο και τις οφειλές
Σε πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής κατέληξαν σήμερα ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια και η ΝΙΟC.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει:

• Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.

Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι επ' ωφελεία και των δύο πλευρών.

Αρμόδια στελέχη της εταιρείας επιφυλάχθηκαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία, επικαλούμενα το εμπιστευτικό των διαπραγματεύσεων, αλλά και το γεγονός ότι η ΝΙOC βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο.

Σύμφωνα με όσες πληροφορίες μπόρεσε να αποκομίσει το Euro2day.gr από διάφορες πηγές, προκύπτει ότι οι ποσότητες αργού ιρανικού πετρελαίου που θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. θα καλύπτουν πάνω από το 20% των ετήσιων αναγκών σε αργό. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν την επιβολή του embargo ήταν 30%.

Σε ό,τι δε αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών των ΕΛ.ΠΕ. έναντι του αργού που είχε παραληφθεί, πριν την επιβολή του embargo, αυτή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει σε βάθος τετραετίας, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν και για το ύψος του. Ωστόσο εκ μέρους των ΕΛ.ΠΕ. δεν δίδεται καμία περαιτέρω πληροφορία, αν και το προηγούμενο διάστημα διεθνή μέσα αναφέρονταν σε ποσό μεταξύ 550 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επιτεύχθηκε σήμερα, ενώ οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου με την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην Τεχεράνη, και με τη συμμετοχή του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ. Γρηγόρη Στεργιούδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v