Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την «ανάσα» του ανταγωνισμού νιώθουν ΔΕΠΑ και ΕΠΑ

Πιέσεις από ανεξάρτητους προμηθευτές δέχονται η ΔΕΠΑ και η ΕΠΑ. Προσφέρουν ευέλικτους όρους αποπληρωμής, μεγαλύτερα χρονικά όρια πιστώσεων. Τι λέει η διοίκηση της ΔΕΠΑ στις κατηγορίες που δέχεται περί μονοπωλίου.

Την «ανάσα» του ανταγωνισμού νιώθουν ΔΕΠΑ και ΕΠΑ

Ειδική ομάδα με έργο το τακτικό σέρβις για τους πελάτες της καταναλωτές φυσικού αερίου, ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΠΑ. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά, με τις χαμηλές τιμές και τη μεγάλη διαθεσιμότητα, οδήγησαν εκτός πελατολογίου της ΔΕΠΑ καταναλωτές τους οποίους κέρδισαν εναλλακτικοί προμηθευτές.

Την εικόνα αυτή παραδέχτηκε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θοδωρής Κιτσάκος, δίνοντας παράλληλα το σήμα για ενίσχυση του πελατοκεντρικού χαρακτήρα της επιχείρησης, στην οποία κάποιοι από τους πελάτες της δεν διστάζουν να προσάπτουν ότι η συμπεριφορά της μοιάζει πιο πολύ με αυτή ενός μονοπωλίου και μάλιστα κρατικού, παρά με αυτή μιας σύγχρονης επιχείρησης που λειτουργεί στον ανταγωνισμό.

Ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς περί μονοπωλιακής νοοτροπίας. Παραδέχεται ωστόσο ότι οι πελάτες της εταιρείας του μπορεί να «ταλαιπωρούνται» από γραφειοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες απουσιάζουν στους ανεξάρτητους προμηθευτές.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ με βιομηχανικό της πελάτη μπορεί να καλύπτει και 70 σελίδες, όταν η αντίστοιχη του ανεξάρτητου προμηθευτή δεν ξεπερνά τις επτά. Την ίδια στιγμή, οι εναλλακτικοί προμηθευτές διαθέτουν την ευχέρεια να προσφέρουν περισσότερο ευέλικτους όρους αποπληρωμής με διακανονισμούς και χρονικά όρια πιστώσεων, που αξιολογούνται θετικά από τους καταναλωτές. Ο κ. Κιτσάκος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει αντίστοιχους όρους, γιατί από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν σε έναν πελάτη, τότε θα πρέπει να ισχύουν σε όλους που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Παρόμοια είναι η εικόνα που επικρατεί και σε σχέση με τους μεγάλους πελάτες των ΕΠΑ, οι οποίοι δέχονται βελτιωμένες προσφορές από ανεξάρτητους προμηθευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη παρατηρείται μικρή μετακίνηση πελατών από τις ΕΠΑ σε ανεξάρτητους προμηθευτές. Η διαφορά με τη ΔΕΠΑ στις περιπτώσεις αυτές είναι ότι με το που θα αντιληφθούν τα στελέχη των ΕΠΑ την πρόθεση ενός πελάτη να αλλάξει προμηθευτή, προσπαθούν να καλύψουν την όποια διαφορά με αντιπροσφορά.

Από την άλλη, πάντως, η διοίκηση της ΔΕΠΑ υπεραμύνεται του ρόλου της εταιρείας ως «εγγυητή» του ομαλού εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο μέσω των συμβάσεων με Ρωσία, Αλγερία και Τουρκία τις οποίες και διαχειρίζεται. Για τον ίδιο λόγο αντικρούει και τα επιχειρήματα που ακούει, ότι δηλαδή δεν έχει ρόλο η ΔΕΠΑ ως προμηθευτής σε μια απελευθερωμένη αγορά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει, εφόσον όμως στην Ελλάδα λειτουργούσε hub με ροή αερίου από περισσότερες πηγές και δυνατότητα να γίνονται συναλλαγές, τονίζει ο κ. Κιτσάκος.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι η περίοδος των εύκολων οργανικών αποτελεσμάτων της ΔΕΠΑ έχει παρέλθει. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από τη διοίκησή της, ενώ ζητούμενο θα παραμένει η επίτευξη καλύτερων όρων και τιμών για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, προκειμένου να διατηρηθούν ή αυξηθούν μερίδια στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.

Τέλος, εκτιμάται ότι η εικόνα της αγοράς προμήθειας φυσικού αερίου θα διαφοροποιηθεί ακόμη περισσότερο από το 2017. Όταν δηλαδή θα λειτουργήσει η νέα δεξαμενή υγροποιημένου αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, που θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην αποθήκευση φορτίων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα λόγω μικρής χωρητικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v