Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Τον Μάρτιο κατεβάζουν ρολά οι Καναδοί

Περί τους 50 εργαζομένους θα μείνουν στην επένδυση, αν δεν αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση της Ολυμπιάδας. Τι είπε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις η διοίκηση της Eldorado Gold. Σκληρή στάση από την κυβέρνηση. Συνάντηση Σκουρλέτη-Wright.

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Τον Μάρτιο κατεβάζουν ρολά οι Καναδοί

Μπορεί η διοίκηση της Eldorado Gold, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Paul Wright (φωτό), να εμφανίστηκε χθες αισιόδοξη πως στο τέλος θα υλοποιήσει την επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας, αλλά με διαφορετικά λόγια περιγράφει την κατάσταση στις κατ’ ιδίαν επαφές με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Πολλά θα κριθούν, πάντως, και από τη σημερινή συνάντηση των Καναδών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, που χθες σήκωσε το γάντι και απάντησε πως «η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς».

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός, τη θυγατρική της Eldorado Gold που διαχειρίζεται τα μεταλλεία, για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, σε κάποιες από τις επαφές η διοίκηση του καναδικού ομίλου ξεκαθάρισε πως αν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια εγκατάστασης για την Ολυμπιάδα (αναπτύσσει ένα μεγάλο κοίτασμα θειούχων μεταλλευμάτων), τότε «θα κατεβάσει ρολά» στο σύνολο της επένδυσης. Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποί της, ακόμα και χωρίς τις αδειοδοτήσεις για τις Σκουριές, η επένδυση μπορεί να στηριχθεί μερικώς για την επόμενη τετραετία από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας, υπό την προϋπόθεση πως θα πάρει εγκαίρως την άδεια εγκατάστασης.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα εργάζονται μόνο οι υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για τη συντήρηση, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας της «παγωμένης» επένδυσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος δήλωσε χθες πως το προσωπικό θα απολυθεί σε διάστημα δύο έως τριών μηνών και θα παραμείνουν μόνον όσοι εργαζόμενοι απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, δηλαδή περί τους 40 έως 50.

Επισήμως, ο κ. Wright δήλωσε χθες πως στόχος του καναδικού ομίλου είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης και όχι η αποχώρηση. Γι’ αυτό και απέφυγε να αναφερθεί σε προσφυγές στη διαιτησία κ.λπ. Προανήγγειλε, όμως, 500 απολύσεις, σταδιακά στο επόμενο τρίμηνο στις Σκουριές, αλλά και 600 πρόσθετες απολύσεις, αν μέχρι το τέλος του τριμήνου δεν αδειοδοτηθεί η Ολυμπιάδα. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, «θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι, ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης».

Ο καναδικός όμιλος προωθεί επενδύσεις στον Λόφο Περάματος (υπάρχει κοίτασμα χρυσού - αργύρου) και στις Σάπες (ερευνητικό πρόγραμμα χρυσού υψηλής περιεκτικότητας). Συνολικά η Eldorado έχει «βέβαια και πιθανά αποθέματα ποσότητας 8,8 εκατομμυρίων ουγγιών χρυσού» στην Ελλάδα, πλέον «των σημαντικών πόρων σε χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άργυρο. Χθες ο Paul Wright στάθηκε ιδιαίτερα και στην υψηλή ποιότητα των κοιτασμάτων, που ήταν αρκετή για να πείσει τους Καναδούς να επενδύσουν σε ευρωπαϊκή χώρα, με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι θεσμικοί επενδυτές της Eldorado Gold («η Blackrock, η Fidelity» και άλλοι, όπως είπε) δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την πορεία της επένδυσης στην Ελλάδα, εξέλιξη που θεωρεί πλήγμα για τη συνολική εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. «Τα κεφάλαια πάνε εκεί που είναι καλοδεχούμενα» υποστήριξε, αν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης επιχείρησε να τηρήσει χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Τόνισε, όμως, πως οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι «όμηροι» σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες. Ο κ. Wright ξεκαθάρισε, επίσης, καθώς είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη και δημοσιεύματα, πως η αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία Κασσάνδρας δεν συνδέεται με την πίεση στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών.

Σκληρή στάση από την κυβέρνηση

Από χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είχε υποστηρίξει πως η διοίκηση της Eldorado Gold ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και τη μετέθεσε για την Τετάρτη. Όπως είπε, «ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά, αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο στο οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος».

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως «γι' αυτό το μεγάλο έργο, αυτή τη μεγάλη επένδυση, έχουν γραφτεί πολλά και, πολλά από αυτά είναι ψέματα. Ψέμα για παράδειγμα ήταν όταν μας λέγανε όλη την προεκλογική περίοδο ότι αφορά μια επένδυση 5.000 θέσεων εργασίας, αυτές γίνανε 2.000 από ό,τι άκουσα από την ανακοίνωση της Eldorado. Τελικά 830 είναι ο πραγματικός αριθμός, αν θυμάμαι καλά, αλλά είναι σημαντικές και οι 830. Σημασία όμως έχει να καταλάβουμε το εξής: Δεν μπορεί καμία επιχείρηση, ελληνική ή ξένη, να εκβιάζει την ελληνική πολιτεία, να αγνοεί τους νόμους και να αγνοεί τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος».

«Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.

Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία Eldorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v