Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί πλήρως για τον ΑΔΜΗΕ

Η παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός. Το ζητούμενο τώρα είναι η ουσιαστική αποζημίωση της ΔEH εγκαίρως και επαρκώς, υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτάκης. Χαρακτήρισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως το πιο καίριο πρόβλημα.

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί πλήρως για τον ΑΔΜΗΕ

Η ανταπόκριση της ΔΕΗ στον διττό της ρόλο ως δυναμικής επιχείρησης με αναπτυξιακή προοπτική συγχρόνως με την ενίσχυση του κοινωνικού της προσώπου ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης αποτελεί κυρίαρχη πρόκληση για τη διοίκησή της.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μίλησε στην "Αυγή" της Κυριακής για την προσπάθεια επίτευξης του ανωτέρω στόχου, την ανάγκη είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών με έμφαση στους συστηματικούς «κακοπληρωτές» και στην προστασία των ευπαθών καταναλωτών, καθώς και τη σημασία της θέσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για πλήρη αποζημίωση της εταιρίας με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα «μικρής ΔΕΗ» και καλεί σοβαρούς επενδυτές στο πλαίσιο του «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ αναφέρεται στα οφέλη από τη δημιουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα V.

Όπως τονίζει ο κ. Παναγιωτάκης, «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι το πιο επείγον και καίριο, αλλά ταυτόχρονα με στρατηγική διάσταση πρόβλημα. Η μη επίλυσή του απειλεί, πράγματι, την ίδια τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Αντίστροφα, η επίλυσή του είναι βασικός όρος όχι μόνο για την ανάπτυξη της εταιρίας αλλά και για την επιζητούμενη μείωση των τιμολογίων.

Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις οφειλετών που, ενώ είχαν τη δυνατότητα, απέφευγαν συστηματικά να πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα: βίλες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός. Το ζητούμενο τώρα είναι η ουσιαστική αποζημίωση της ΔEH εγκαίρως και επαρκώς και η εύρεση αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου για τον ΑΔΜΗΕ, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την αποδοτική του λειτουργία.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις και περιθώρια γι' αυτό. Η θέση του υπουργού για 100% αποζημίωση της Eπιχείρησης έχει εξαιρετική σημασία για την επιχείρηση. Από την πλευρά μας, σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις γι' αυτό».

Ο πρόεδρος της εταιρίας υπογραμμίζει πως η «η Πτολεμαϊδα V, μονάδα της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Θα είναι η "ναυαρχίδα" του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Ήδη τα έργα για την κατασκευή της έχουν ξεκινήσει και η ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται για το 2019».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v