Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Energean: Ανεβάζει στροφές για Κατάκολο

Προβληματίζει η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, ωστόσο η εταιρεία εκτιμά πως όσο αυξάνεται η ημερήσια παραγωγή στον Κόλπο της Καβάλας, τόσο μεγαλύτερη «αντοχή» θα έχει η εκμετάλλευση έναντι των χαμηλών τιμών.

Energean: Ανεβάζει στροφές για Κατάκολο

Η προσέλκυση μεγάλων διεθνών παικτών στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου για συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων που διαθέτει η Energean Oil and Gas στην Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό στόχο της επιχείρησης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Μαθιό Ρήγα.

Όπως τονίζει ο ίδιος, σημαντική ώθηση στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου θα δώσει η προώθηση της διαδικασίας για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Κατάκολο, το οποίο παραχωρήθηκε στην εταιρεία στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνιστικού κύκλου παραχωρήσεων.

Όπως τονίζει ο κ. Ρήγας, το Κατάκολο θα είναι το πρώτο κοίτασμα με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας (ταμιευτήρες σε ασβεστόλιθο), στο οποίο θα γίνει εκμετάλλευση. Το δεδομένο αυτό έχει τεράστια σημασία καθώς θα επιτρέψει να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις άλλες ερευνητέες περιοχές (Ιωάννινα κ.λπ.), αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για επιτυχίες με εύρεση πετρελαίου. Ας σημειωθεί ότι ο γεωλογικός χώρος της Δυτικής Ελλάδας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτόν της Αλβανίας, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες, όπως η Shell, οπότε η όποια πρόοδος στην Ελλάδα στον τομέα αυτόν αξιολογείται και προκαλεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έτσι σήμερα η Energean δουλεύει εντατικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Κατακόλου, προκειμένου να καταρτίσει το πλάνο εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου κοιτάσματος, μέσω χερσαίων εγκαταστάσεων, τη χρήση των οποίων έχει ήδη εξασφαλίσει. Όπως τονίζεται, «αντίπαλος» στην παρούσα φάση είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Ωστόσο ο παράγων αυτός θα συνυπολογιστεί όταν ολοκληρωθεί η προεργασία και εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα για το κόστος ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που έχει το συγκεκριμένο κοίτασμα (σχετικά μικρό μέγεθος, περιεκτικότητα σε θειάφι κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι με 35 δολάρια το βαρέλι, η εκμετάλλευση του Κατακόλου είναι οριακή και κάτω από τα 35 δολάρια, μη βιώσιμη.

Ο Πρίνος

Αναφορικά εξάλλου με τις επιπτώσεις της τιμής πετρελαίου στην εκμετάλλευση του Πρίνου για παράδειγμα, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι όσο αυξάνεται η ημερήσια παραγωγή στον Κόλπο της Καβάλας, τόσο μεγαλύτερη «αντοχή» θα έχει η εκμετάλλευση έναντι των χαμηλών τιμών. Για παράδειγμα, με 5.000 βαρέλια ημερήσια παραγωγή, η εκμετάλλευση της Καβάλας «αντέχει» τιμές πετρελαίου και κάτω από 30 δολάρια.

Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη περιοχή, η Energean έχει σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με σειρά γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει με το ιδιόκτητο γεωτρύπανό της. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα του Πρίνου και μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα παραγωγή, που θα είναι αυξημένη κατά 800 βαρέλια ημερησίως. Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη γεώτρηση, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες προγραμματισμένες.

Ισραήλ-Αίγυπτος

Σε ερωτήσεις γα τις δραστηριότητες της Energean στο εξωτερικό, ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι η παρουσία της εταιρείας σε Αίγυπτο ενισχύεται με την έναρξη γεωτρήσεων σε περιοχή που ελέγχει. Επίσης διατηρεί το ενδιαφέρον της για το Μαυροβούνιο, όπου παραμένει στον διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση της χώρας.

Προοπτικές διαφαίνονται και για το Ισραήλ, όπου η κυβέρνηση της χώρας πρόκειται να διαθέσει για παραχώρηση εκμετάλλευσης τα γνωστά κοιτάσματα Ταμάρ, Καρίς και Τανίν. Στους διαγωνισμούς αυτούς, η εταιρεία πρόκειται να συμμετάσχει με την ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρεία θαλάσσιων γεωτρύπανων Ocean Ring (του εφοπλιστή Οικονόμου), η οποία διαθέτει εμπειρία εκμετάλλευσης σε υποθαλάσσια κοιτάσματα μεγάλου βάθους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v