Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό startup βάζει στο μικροσκόπιο μεταχειρισμένα ΙΧ

Ολοκληρωμένο έλεγχο 180 σημείων σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προσφέρει η εταιρία Spotmechanic η οποία μετρά μόλις εννέα μήνες "ζωής". Ο αναλυτικός έλεγχος "λέει αλήθειες", το σχόλιο του ιδρυτή Χ. Ζη για τις απάτες με τα σβησμένα χιλιόμετρα.

Ελληνικό startup βάζει στο μικροσκόπιο μεταχειρισμένα ΙΧ

Μια ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου μεταχειρισμένων οχημάτων προσφέρει η Spotmechanic, μια εταιρία που μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής και έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα προκειμένου να διευκολύνει υποψήφιους αγοραστές αλλά και πωλητές.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Ζη, εκ των ιδρυτών της η ιδέα προήλθε μετά την προσωπική εμπειρία αναζήτησης κατάλληλου αυτοκινήτου, η οποία υπήρξε χρονοβόρα και κοστοβόρα. Έτσι, η εταιρία δημιουργήθηκε προκειμένου να απαντήσει στην ανάγκη κατ'αρχάς των ιδρυτών της να βρουν ένα αξιόπιστο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Μετά από σχετική έρευνα οι ιδρυτές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κάποιος ανεξάρτητος φορέας που να παρέχει αντίστοιχη πιστοποιημένη υπηρεσία, και έτσι προχώρησαν στη σύσταση της υπηρεσίας.

Η εταιρία λειτουργεί ήδη εννέα μήνες και παρέχει έλεγχο 180 σημείων με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους από έμπειρους μηχανικούς αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο έλεγχος διαρκεί 1 ώρα και καλύπτει ευρύτατο φάσμα μηχανικών, ηλεκτρικών ακόμη και αισθητικών πεδίων ενός οχήματος. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει παρουσία του υποψηφίου αγοραστή αλλά και χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη, καθώς η έκθεση του ελεγκτή μπορεί να αποσταλεί με e-mail. Ετσι, ο ενδιαφερόμενος μέσα από μια τυποποιημένη διαδικασία έχει την πλήρη απεικόνιση της τεχνικής κατάστασης του αυτοκινήτου καθώς και τη δυνατότητα να διατηρήσει φάκελο και να πραγματοποιήσει συγκρίσεις όσον αφορά τα αυτοκίνητα που τον ενδιαφέρουν.

Σύμφωνα με τον κ. Ζη, μέσα στους εννέα μήνες λειτουργίας της η εταιρία έχει πραγματοποιήσει 2.000 ελέγχους, ενώ τα αιτήματα για έλεγχο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξάνουν κατά 30% κάθε μήνα. Ο ίδιος σημειώνει ότι το 2015 υπήρξε «η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας για την αγορά του αυτοκινήτου» αλλά παρόλα αυτά η ζήτηση για την υπηρεσία της Spotmechanic βαίνει αυξανόμενη, αποδεικνύοντας το «κενό» που υπήρχε στην αγορά μεταχειρισμένων. Η εταιρία περιλαμβάνει στο σχεδιασμό της περαιτέρω επέκταση των υπηρεσιών της και στην αγορά των μεταχειρισμένων μηχανών, δημιουργώντας και πάλι μια αντίστοιχη υπηρεσία τυποποιημένου ελέγχου.

Όσον αφορά δε στο φλέγον θέμα των ημερών για τις απάτες με τα χιλιόμετρα, οι ειδικοί της Spotmechanic αναφέρουν πως το φαινόμενο είναι ακόμα μεγαλύτερο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι, ενώ τα ηλεκτρονικά ίχνη είναι πρακτικά αδύνατο να εντοπιστούν από κάποιο σύστημα. Παρόλα αυτά ο κ.Ζης αναφέρει ότι ο έλεγχος 180 σημείων της Spotmechanic μαζί με τις συνοδευτικές φωτογραφίες των ευρημάτων δίνει τα απαραίτητα στοιχεία στον υποψήφιο αγοραστή ώστε να κρίνει με σαφήνεια κατά πόσο υπήρξε παρέμβαση ή όχι. Η σωστή ανάγνωση του service book, η κατάσταση των δίσκων ή τα φθαρμένα σινεμπλόκ είναι μερικά μόνο από τα σημεία που καλύπτει ο έλεγχος και "λένε αλήθειες", καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v