Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Ζημιές 6,2 εκατ. ευρώ στον όμιλο

Ζημιές 6,261 εκατ. ευρώ εμφάνισε σε ενοποιημένο επίπεδο μετά και την αναλογία των μετόχων μειοψηφίας στο α’ εξάμηνο του 2002 η ΕΧΑΕ έναντι κερδών 11,1 εκατ. ευρώ πέρσι. Οι ζημιές στα πρό φόρων αποτελέσματα ανέρχονται στα 5,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14,2 εκατ. ευρώ πέρσι. Υποχώρηση σημείωσαν και τα μεγέθη της μητρικής.

ΕΧΑΕ: Ζημιές 6,2 εκατ. ευρώ στον όμιλο
Tα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια Συμμετοχών εμφάνισαν καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 14,561 εκατ. ευρώ έναντι 35,682 εκατ. ευρώ για το 2001.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εταιρία, τα κονδύλια της παρούσης χρονικής περιόδου δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα της προηγούμενης, καθόσον τα τελευταία αφορούσαν την πρώτη, υπερδωδεκάμηνη, χρήση της ΕΧΑΕ και σε αυτήν περιλαμβάνονταν μερίσματα που αντιστοιχούν σε δύο έτη.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2002, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 25,748 εκατ. ευρώ έναντι 36,923 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2001, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας σε ζημιές 5,970 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14,273 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου, μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετόχων της μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε ζημιές 6,261 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 11,106 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει υποχώρηση κατά 30%. Η υστέρηση του κύκλου εργασιών αιτιολογείται από το γεγονός, όπως επισημαίνει η εταιρία, ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2002 παρατηρήθηκε μείωση της αξίας των συναλλαγών στο ΧΑΑ κατά 42%, μείωση της μέσης κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών κατά 17% και μείωση της άντλησης κεφαλαίου εισηγμένων ή προς εισαγωγή εταιρειών κατά 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ακολουθώντας τις αρνητικές τάσεις των διεθνών αγορών.

Οι εξελίξεις της αγοράς, σε συνδυασμό με τη μεγάλη συσχέτιση των πηγών εσόδων του ομίλου με την εξέλιξη των μεγεθών της αγοράς αξιών, είναι φυσικό να επηρεάζει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Επισημαίνεται ότι τα έσοδα εξαρτώνται κατά 70% περίπου από την αξία των συναλλαγών επί μετοχών και από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΕΧΑΕ στοχεύει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση του κύκλου εργασιών από τις εξελίξεις στην εσωτερική και στις διεθνείς αγορές, τις οποίες και δεν μπορεί να επηρεάσει.

Κατά την περίοδο που έκλεισε καταβλήθηκε προσπάθεια και επετεύχθη η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους των εταιρειών του ομίλου το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά 8%, καθώς η διοίκηση προχώρησε, ήδη από το α΄ τρίμηνο, σε μία σειρά από μέτρα για τον περιορισμό των εξόδων.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αναθεωρηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός δαπανών του ομίλου και οι προβλεπόμενες δαπάνες μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ, ήτοι μείωση σε ποσοστό 16%.

Αλλά και κατά την τρέχουσα περίοδο του β΄ εξαμήνου, με δεδομένο ότι η αξία των συναλλαγών στο ΧΑΑ εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μετά από νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού κόστους, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών του ομίλου. Η επίδραση των μέτρων αυτών αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου και, κυρίως, του τελευταίου τριμήνου του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v