Τράπεζα Πελοποννήσου: Ξεκίνησε η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου

Η έναρξη της διαδικασίας ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου 2015, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Τράπεζα Πελοποννήσου: Ξεκίνησε η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Διοίκησης της Τράπεζα Πελοποννήσου στην Κόρινθο, η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της με θέμα την έγκριση των επιβεβλημένων τροποποιήσεων του καταστατικού της για την προσαρμογή του ιδρύματος στον νέο Νόμο 4340/2015, που επέφερε αλλαγές στην εδώ και 29 χρόνια ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 1667/1986).

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας πήρε ομόφωνα την έγκριση των μελών της έκτακτης γενικής συνέλευσης για να υλοποιήσει τις διαδικασίες αύξησης του συνεταιριστικού της κεφαλαίου.

Η ημερομηνία έναρξης της συγκεκριμένης διαδικασίας ορίστηκε η 25η Νοεμβρίου 2015 και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πελοποννήσου, κ. Γιώργος Δαλαμαρίνης, ανέλυσε διεξοδικά στο σώμα το πλάνο της Διοίκησης για το επόμενο διάστημα και κάλεσε παλαιούς αλλά και νέους συνεταιριστές να σταθούν αρωγοί στην σπουδαία προσπάθεια που κάνει η Τράπεζα Πελοποννήσου να επανακαθορίσει τη θέση της στον τραπεζικό τομέα της Πελοποννήσου και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών, συνεχίζοντας παράλληλα να στηρίζει την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δαλαμαρίνης και οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει σειρά επαφών με υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στις προοπτικές ανάπτυξης και στο ανθρώπινο-συνεταιριστικό πρόσωπο της τράπεζας, η οποία τα τελευταία χρόνια, παρά τις αφόρητες πιέσεις, έχει καταφέρει να αντέξει τους κλυδωνισμούς, χωρίς να χάσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα της.

Τονίστηκε ότι η τράπεζα είναι η μοναδική που δεν έχει προσφύγει στο μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και συνεπώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του συνεταιριστικού της κεφαλαίου μπορεί χωρίς εμπόδια να προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη των εργασιών της.

Η ομιλία του προέδρου της Τράπεζας Πελοποννήσου Γιώργου Δαλαμαρίνη

«Αγαπητοί συνεταιριστές,

Σας καλωσορίζω στην συνεδρίαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Τράπεζά μας, τον τραπεζικό κλάδο αλλά και για την πατρίδα μας.

Όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί, από τις 2 διακοπείσες συνεδριάσεις το αντικείμενο της παρούσας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι οι τροποποιήσεις σε άρθρα του καταστατικού που ενσωματώνουν τις διατάξεις του νέου νόμου 4340/2015 αναφορικά με τις αλλαγές στις Συνεταιριστικές Τράπεζες και η έγκριση των όρων και των προϋποθέσεων της επικείμενης αύξησης του Συνεταιριστικού μας κεφαλαίου, κατόπιν απαίτησης της ΤτΕ, όπως αυτή προέκυψε από τις τελευταίες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Η αύξηση βέβαια αυτή καλείται να συντελεστεί σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον τόσο για τον τραπεζικό τομέα όσο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Θέλω να ενημερώσω το σώμα, πως όλες οι τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο που έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ακολούθησε τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, υποχρεώνοντας και τις συνεταιριστικές τράπεζες να τα εφαρμόσουν από 1-1-2015.

Η εφαρμογή των Δ.Λ.Π. κατέστησε υποχρεωτική την εφάπαξ αναγνώριση των ιδιαίτερα αυξημένων προβλέψεων στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας.

Ουσιαστική αιτία της απαίτησης για την διενέργεια αυξημένων προβλέψεων ήταν η επιδείνωση του χορηγητικού χαρτοφυλακίου, που μάλιστα συνεχίστηκε έντονα και από την επιβολή των capital controls. Αυτή έχει ως συνέπεια την αποτίμηση της συνεταιριστικής μερίδας σε χαμηλά επίπεδα.

Αγαπητά μέλη,
Οφείλουμε να επιδείξουμε ρεαλισμό. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι στο μέλλον όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας "αλλάζει χέρια" και κάθε φορέας καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η επίπτωση που δημιουργήθηκε στα ίδια κεφάλαια δημιουργήθηκε από την διόγκωση των "κόκκινων δανείων" και πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι δεσμευτική και για τα συνεταιριστικά ιδρύματα της χώρας. Έτσι, η εντολή που λάβαμε είναι σαφής: οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το επίπεδο των ιδίων μας κεφαλαίων, με μια νέα αύξηση του συνεταιριστικού μας κεφαλαίου.

Θέλω να σας ενημερώσω πως το ποσό της επικείμενης αύξησης είναι υψηλότερο από το ελάχιστα απαιτούμενο για την αποκατάσταση του Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, αναμένεται όχι μονό να αποκαταστήσουν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα δεικτών, αλλά και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και την μακρόχρονη επέκταση της Τράπεζάς μας.

Φίλες και φίλοι,
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια αλληλέγγυας σχέσης της Τράπεζας Πελοποννήσου με τα μέλη της αλλά και την οικονομία της Πελοποννήσου, φτάσαμε σε ένα κομβικό σημείο. Η σχέση μας ήταν πάντα ανταποδοτική.

Από την πλευρά μας όλα τα στελέχη της Τράπεζας εργαζόμαστε καθημερινά έχοντας έναν και μόνο στόχο. Την στήριξη των μελών μας και την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα που χαρακτηρίζει την πορεία αυτού του τραπεζικού ιδρύματος.

Αισθάνομαι ικανοποιημένος για όσα έχει πετύχει η Τράπεζα Πελοποννήσου τα τελευταία χρόνια. Στήριξε έμπρακτα την τοπική επιχειρηματικότητα, στάθηκε δίπλα σε κάθε Πελοποννήσιο που αναζητούσε ένα τραπεζικό ίδρυμα που θα είναι αρωγός στις προσπάθειές του να βελτιώσει την ζωή και την καθημερινότητά του. Βελτιώνοντας παράλληλα σημαντικά η ίδια η τράπεζα τις δομές της, προετοιμαζόμενη για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Διανύουμε τον 6ο χρόνο της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και η Τράπεζα Πελοποννήσου είναι από τα ελάχιστα τραπεζικά ιδρύματα που δεν αναγκάστηκε να προσφύγει στον Έκτακτο Μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA). Οι συνεργάτες μου κι εγώ αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για την ορθολογική οικονομική διαχείριση η οποία θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο.

Αγαπητοί συνεταιριστές,
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο που καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, φτάνει να είμαστε όλοι ενωμένοι και ψύχραιμοι.

Η Τράπεζα Πελοποννήσου είναι "υποχρεωμένη" να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο νέος νόμος 4340/2015, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και δίνει τη δυνατότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, των πελατών και των συνεταίρων.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουμε προχωρήσει σε επαφές με επιχειρηματίες που μπορούν να ενισχύσουν με κεφάλαια την Τράπεζα μας. Κάθε περίπτωση εξετάζεται εξονυχιστικά και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα.

Αγαπητά μέλη,
Η στήριξη και η ανάπτυξη της Τράπεζάς μας αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για την ομαλή παροχή χρηματοδότησης στην τοπική μας οικονομία. Εξάλλου, συντριπτικά μεγάλο μέρος της ιδιωτικής απασχόλησης (πάνω από 80%) συγκεντρώνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περισσότερο από 50% στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σας καλώ λοιπόν να ενισχύσετε την Τράπεζα μας στην επικείμενη αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, αλλά πάνω από όλα σας ζητώ να πιστέψετε το όλο εγχείρημα το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα αναδείξει την Τράπεζα Πελοποννήσου ως τον απόλυτο κυρίαρχο στην τοπική οικονομία.

Από την προσπάθεια και το βαθμό συμμετοχής στην αύξηση θα κριθεί η ανάγκη ή μη προσφυγής στο ΤΧΣ, που θα επηρεάσει σημαντικά τα θέματα λειτουργίας και εταιρικής διακυβέρνησης.

Μέσα όμως από μεγάλες δυσκολίες, προκύπτουν πάντα, μεγάλες ευκαιρίες. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ!»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v