Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΓΑ: ”Εκτροχιασμός” από στόχο κερδοφορίας 2007

Σε καθοδική αναθεώρηση του στόχου κερδοφορίας 2007 προχώρησε η Εθνική Ασφαλιστική μέσω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, εξέλιξη που ανοίγει ξανά και το θέμα της ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της, τα οποία στο τέλος του εξαμήνου υπολείπονται του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου.

ΕΕΓΑ: ”Εκτροχιασμός” από στόχο κερδοφορίας 2007
του Χρ. Κίτσιου

Σε καθοδική αναθεώρηση του στόχου κερδοφορίας 2007 προχώρησε η Εθνική Ασφαλιστική μέσω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, εξέλιξη που ανοίγει ξανά και το θέμα της ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της, τα οποία στο τέλος εξαμήνου υπολείπονται του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής απηύθυνε προειδοποίηση ότι τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης θα διαμορφωθούν χαμηλότερα της σχετικής πρόβλεψης του επιχειρησιακού σχεδίου 2006-08, τα οποία προβλέπονταν για το 2007 περί τα 44 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα μετά από φόρους κέρδη του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθαν σε 12,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ της μητρικής στα 9,7 εκατ. ευρώ. έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η επίδοση υπολείπεται του στόχου για κέρδη του επιχειρησιακού προγράμματος εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού που συνεχίζει να πλήττει την αγορά ασφαλίσεων Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτου.

Οι ζημίες του κλάδου Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων ανήλθαν στα 19,3 εκατ. ευρώ ισοφαρίζοντας τα κέρδη του κλάδου Πυρός (11,8 εκατ. ευρώ) και των Λοιπών Κλάδων Γενικών Ασφαλίσεων (7,69 εκατ. ευρώ).

Η ανακοίνωση της Εθνικής αναφέρει χαρακτηριστικά: ”Επισημαίνεται ότι, κυρίως εξαιτίας της χαμηλής κερδοφορίας στους γενικούς κλάδους της μητρικής, που οφείλεται στη συμπίεση των τιμολογίων λόγω ανταγωνισμού, τα κέρδη της χρήσεως θα αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου”.

Ο εκτροχιασμός των κερδών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το τι θα πράξει η Εθνική Ασφαλιστική και κυρίως ο μέτοχός της Εθνική Τράπεζα με τα ίδια κεφάλαιά της τα οποία στις 30 Ιουνίου ανέρχονταν στα 154 εκατ. ευρώ, υπολείπονταν δηλαδή του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου (322,7 εκατ. ευρώ).

Το θέμα είχε τεθεί μετά τη δημοσίευση του ισολογισμού χρήσης 2006, αλλά η διοίκησή της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε δηλώσει ότι η κερδοφορία 2007 θα αποκαθιστούσε την ισορροπία και η εταιρία δεν θα χρειαζόταν να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Τώρα με τον στόχο κερδοφορίας 2007 να εγκαταλείπεται, είναι ανοιχτό τι θα συμβεί με τα ίδια κεφάλαια αν αυτά συνεχίσουν να υπολείπονται του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της και στις 31/12/07.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v