Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Ολυμπιακή: Ζημιές στο εξάμηνο του 2007

Μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11%, καθώς και ζημιές παρουσίασε στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Τ. Ολυμπιακή: Ζημιές στο εξάμηνο του 2007
Μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11%, καθώς και ζημιές παρουσίασε στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Τεχνικής Ολυμπιακής στο εξάμηνο του 2007, διαμορφώθηκε στα 925 εκατ. ευρώ από 1,040 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 11%.

Η μείωση αυτή του κύκλου εργασιών προήλθε κυρίως από τη μείωση της δραστηριότητας της επιχειρηματικής μονάδας homebuilding / real estate, ο κύκλος εργασιών της οποίας ανήλθε στα ευρώ 865,0 εκατ. έναντι ευρώ 1.007,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2006. Η ύφεση της αγοράς κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συντέλεσε ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση της τάξης του 83,0% παρουσίασαν η κατασκευαστική, ξενοδοχειακή και λοιπές δραστηριότητες στο Εσωτερικό και στις λοιπές χώρες της Ε.Ε. όπου ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε ευρώ 60,5 εκατ. έναντι ευρώ 33,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Την ίδια περίοδο, τα μικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε ευρώ 88,5 εκατ., έναντι ευρώ 265,5 εκατ. σημειώνοντας μείωση της τάξης του 66,7%. Η συνέχιση των δυσμενών συνθηκών του κλάδου κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ επηρέασε ουσιαστικά συμπιέζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας και στο α’ εξάμηνο του 2007.

Όπως είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου του 2007 της εισηγμένης στο NYSE αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας TOUSA Inc., εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ και για την εξορθολογικοποίηση των οικονομικών καταστάσεων, η θυγατρική προέβη σε πρόβλεψη για ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία Transeastern στο πρώτο εξάμηνο του 2007 συνολικά ύψους ευρώ 40,4 εκατ. ($ 54,4 εκατ.) που επηρέασαν τα αποτελέσματα της εν λόγω περιόδου. Επιπρόσθετα, στις 6 Ιουνίου η θυγατρική TOUSA Inc. προέβη στην πώληση των δραστηριοτήτων της στο Ντάλας έναντι ευρώ 42.5 εκατ. ($ 56,4 εκατ.) σε μετρητά στην εταιρεία Wall Homes Texas LLC. Από την πώληση της παραπάνω δραστηριότητας προέκυψε για τον Όμιλο ζημία ύψους ευρώ 10,2 εκατ. ($ 13,6 εκατ.).

Κατόπιν των ανωτέρω, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 σε ζημιές ύψους ευρώ 85,9 εκατ. ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές ύψους ευρώ 103,6 εκατ.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους ευρώ 66,0 εκατ. έναντι κερδών ευρώ 53,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός στα 600 χιλ. ευρώ, ενώ στο καθαρό αποτέλεσμα οι ζημιές συρρικνώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ από 9,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Για την καθολική διευθέτηση του ζητήματος με την κοινοπραξία Transeastern, όπως ανακοινώθηκε ήδη, η εισηγμένη στο NYSE αμερικανική θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της ”ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.”, TOUSA Inc. την 31.7.2007 προχώρησε σε συνολικό διακανονισμό, με τον οποίο σταματά και η όποια δικαστική διαμάχη με τους πιστωτές της κοινοπραξίας Transeastern. Έτσι η TOUSA ολοκλήρωσε την πιστωτική γραμμή ύψους $500 εκατ., με κύριο ανάδοχο και διοργανωτή την Citigroup Global Markets Inc.(”Citi”).

Χρησιμοποίησε δε τα κεφάλαια αυτά για το οριστικό κλείσιμο του συνολικού και κοινά αποδεκτού διακανονισμού με όλους τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία Transeastern, συμπεριλαμβανομένων και των κύριων δανειστών (senior lenders), των ενδιάμεσων δανειστών (mezzanine lenders), των συμμετεχόντων στην κοινοπραξία καθώς και τις τράπεζες γης (land banks).

Παράλληλα, η υφιστάμενη Ανακυκλούμενη Πιστωτική Γραμμή της Εταιρείας (”Revolving Loan Facility”) ύψους $800 εκατ. έχει αναμορφωθεί και επαναδιατυπωθεί έτσι ώστε να μειωθεί το τελικό ποσό ανακύκλωσης (revolving commitments) κατά $100.0 εκατ. ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση των ”Δανείων” (Facilities).

Επιπλέον, η Transeastern έχει συγχωνευθεί με απορρόφηση από θυγατρική της TOUSA, η οποία έχει γίνει ο εγγυητής των πιστωτικών γραμμών της Εταιρείας και των λοιπών ομολογιακών δανείων (note indentures).

Η διοίκηση της ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου 2007 εκτιμά ότι παρά τις έκτακτες δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η δραστηριότητα του ομίλου στις ΗΠΑ, οι ενέργειες και η στρατηγική που έχει ακολουθηθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση και παράλληλα με την απρόσκοπτη συνέχιση της ανάπτυξης των λοιπών δραστηριοτήτων του Ομίλου θα εντείνει τις ενέργειές της με στόχο τη σταδιακή και ουσιαστική ανάκαμψη.

Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώθηκε με πλήρη κάλυψη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων κατά 34.781.250 Ευρώ που διατέθηκαν για την εξόφληση δανείων της μητρικής εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v