Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πώς αποτιμά τη ζημιά από τις πυρκαγιές

Για την κινητοποίηση της ΔΕΗ και τις ζημιές που υπέστη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, κ Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, σε επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Πώς αποτιμά τη ζημιά από τις πυρκαγιές
Για την κινητοποίηση της ΔΕΗ και τις ζημιές που υπέστη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, κ Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, σε επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών ολόκληρος ο μηχανισμός της ΔΕΗ τέθηκε σε άμεση κινητοποίηση.

Σε γενικές γραμμές τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΔΕΗ ήταν τα ακόλουθα:

• Οι πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση πυρκαγιές προκάλεσαν πολυάριθμα και σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης.



• Οι Γραμμές Μεταφοράς Υψηλής Τάσης δοκιμάσθηκαν από τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν από ιονισμό, λόγω των καπνών και θερμών αερίων που προκαλούσαν οι πυρκαγιές.

• Λειτούργησε πλήρως ο μηχανισμός προστασίας των Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης και ετέθησαν εκτός λειτουργίας μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

• Για την ευστάθεια του συστήματος απερρίφθησαν περιορισμένα φορτία, τα οποία επηρέασαν έναν μικρό αριθμό πελατών και για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.

• Ωστόσο, από την αστάθεια που δημιουργήθηκε τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας ορισμένες μονάδες παραγωγής στη Μεγαλόπολη, στο Λαύριο και στο Αλιβέρι.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία μεταξύ των στελεχών της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, ”χάρη στην οποία απετράπη η πρόκληση ενός γενικού Black Out”.

Ο κ. Αθανασόπουλος, σε μια συνολική αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, όσον αφορά στη ΔΕΗ και το έργο που αυτή καλείται να φέρει εις πέρας, τόνισε τα εξής:

1. Τα χωριά στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω των πυρκαγιών έφθασαν τα 425.

2. Οι στύλοι της ΔΕΗ που κάηκαν από την έναρξη των πυρκαγιών μέχρι στιγμής υπερβαίνουν τους 2000.

3. Για την αποκατάσταση των ζημιών εργάζονται πλέον των 100 συνεργείων - της ΔΕΗ και των εργολάβων που έχουν έλθει από όλη την Ελλάδα.

4. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΗ και των εργολάβων που απασχολούνται στην πρώτη γραμμή των εργασιών αποκατάστασης των βλαβών ανέρχεται σε πάνω από 530 άτομα.

5. Μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 352 χωριά, ενώ η επανηλεκτροδότηση των 73 χωριών που έχουν απομείνει χωρίς ρεύμα, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σταδιακά έως την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, εφόσον βέβαια στον αριθμό αυτό δεν προστεθούν άλλα χωριά και νέες βλάβες στο δίκτυο από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στο Δήμο Γόρτυνος.

• Η αποκατάσταση των βλαβών άρχιζε αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

• Οι τεράστιες σε ένταση και έκταση πυρκαγιές και οι απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις συχνά δεν επέτρεπαν στα συνεργεία να προχωρήσουν τις εργασίες αποκατάστασης.

• Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών η ΔΕΗ συνεργάζεται πλήρως με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αρμόδιες τοπικές αρχές, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο καλλίτερος συντονισμός δυνάμεων και ενεργειών.

• Πέρα από το τεράστιο έργο της αποκατάστασης των βλαβών οι δυνάμεις της ΔΕΗ συνέβαλαν αποφασιστικά στην καταπολέμηση ή πρόληψη των πυρκαγιών που απείλησαν αστικές και αγροτικές περιοχές που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις της. Στις περιοχές της Μεγαλόπολης και σε παρακείμενα χωριά, βαρέα μηχανήματα του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

• Πέραν των δαπανών τις οποίες θα καλύψει η ΔΕΗ για την επανακατασκευή των δικτύων που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στους νομούς Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και στην Εύβοια, η Επιχείρηση, για την ανακούφιση των πληγέντων, αποφάσισε να μην απαιτηθούν οφειλές από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για κτίρια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

• Παράλληλα, για την ανακούφιση των πληγέντων αποφασίσθηκε η αναστολή αποστολής και πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v