Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 878 εκατ. ευρώ τα κέρδη (update 3)

Στο ιστορικό υψηλό των 878 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής στο εξάμηνο του 2007 (+61%), ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο 31% η συμβολή της Finansbank στα καθαρά κέρδη του ομίλου. Τι ειπώθηκε στο conference call για την κρίση στις αγορές, τις συναλλαγές χαρτοφυλακίου και τα επιτόκια.

Εθνική: Στα 878 εκατ. ευρώ τα κέρδη (update 3)
Στο ιστορικό υψηλό των 878 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2007, σημειώνοντας αύξηση 61%, ήτοι ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr – TFN εκτιμούσαν ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής στο εξάμηνο θα ανέλθουν στα 866 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 59%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στα 1,44 δισ. σημειώνοντας άνοδο 62%.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη από τις εγχώριες δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση, ενώ η συμβολή της Finansbank στα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώνεται στα 244 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ή στο 31% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου.

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της Finansbank παραμένει εξαιρετικά υψηλή (39%) ενώ ταυτόχρονα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα διατηρείται και ο λόγος κόστους προς έσοδα (42%) παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών της Finansbank, καθώς κατά το α’ 6μηνο του 2007 στο δίκτυο καταστημάτων της προστίθεντο περίπου δύο καταστήματα την βδομάδα.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 82 μονάδες βάσης στο εξάμηνο, διαμορφούμενο στο 4,2% ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,443 δισ. ευρώ από 887 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εμφανίζοντας άνοδο 63%.

Αύξηση 57% καταγράφεται και στα καθαρά έσοδα από προμήθειες, τα οποία διαμορφώνονται στα 364 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Επισημαίνεται ότι στο στο α’ εξάμηνο του 2007 εγγράφονται και έσοδα 108 εκατ. ευρώ από την πώληση συμμετοχής στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας στο εξάμηνο ανήλθαν σε 2,234 δισ. ευρώ από 1,342 δισ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εμφανίζοντας αύξηση 67%.

Σημαντική αύξηση εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα στις χορηγήσεις, της τάξεως του 50% στα 49,277 δισ. ευρώ, με τις συνολικές καταθέσεις να εμφανίζονται αυξημένες κατά 21% στα 55,357 δισ. ευρώ.

Με δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζει να αυξάνεται η λιανική τραπεζική της Εθνικής στην Ελλάδα. Το σύνολο των χορηγήσεων κατά το α’ 6μηνο 2007 ανήλθε σε 23.2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Παράλληλα με τη μεγέθυνση που παρουσίασε ο Όμιλος κατά το α’ 6μηνο του 2007, σημαντική ήταν η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Παρά την αυξανόμενη συνεισφορά των Μονάδων του Ομίλου που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες αγορές, η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων μειώθηκε περαιτέρω στο 3.7% (4.0% το α’ 3μηνο 2007) ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό κάλυψης αυτών των δανείων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 84%.

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη από την πώληση της συμμετοχής στην ΑΓΕΤ Ηρακλής) διαμορφώθηκε σε 25% για το α’ 6μηνο του 2007.

Παράλληλα, ο λόγος κόστους προς έσοδα βαίνει μειούμενος κάτω του 50% (48% εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση της ΑΓΕΤ έναντι 51% το α! 6μηνο του 2006), παρά τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επέκτασης στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και Τουρκίας.

--- Δήλωση Τ. Αράπογλου

”Οι εξελίξεις του δεύτερου 3μήνου επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας για δυναμική ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου στην Ελλάδα και κυρίως, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας. Παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η ανάπτυξη συνεχίζεται ομαλά στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Μέσα σ’ αυτή τη μακροοικονομική συγκυρία, ο Όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του 3τούς επιχειρησιακού του σχεδίου καταγράφοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε όλα τα μέτωπα. Τα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου αποτελούν την ιστορικά υψηλότερη απόδοση του Ομίλου και σε απόλυτο μέγεθος προσεγγίζουν τα κέρδη ολόκληρης της προηγούμενης χρονιάς.

Σχεδόν 40% της οργανικής κερδοφορίας του 6μήνου προέρχεται από τις τράπεζες του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία, όπου και καταγράφονται οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης εργασιών και κερδοφορίας, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική μας να διευρύνουμε και να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εσόδων του Ομίλου.

Ιδιαίτερη συμβολή στα κέρδη του Ομίλου είχε η Finansbank, η οποία συνεισέφερε στο πρώτο εξάμηνο €244 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής κερδοφορίας μας. Αθροίζοντας τα μέχρι τώρα κέρδη της Finansbank, ο Όμιλος έχει ήδη από τον πρώτο χρόνο της εξαγοράς ανακτήσει το 11% της συνολικής του επένδυσης.

Το μέγεθος αυτό γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν ληφθεί υπόψη το σχετικά πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της τουρκικής τραπεζικής αγοράς και η δυναμική που θα προσδώσει στη Finansbank η επέκταση του δικτύου καταστημάτων της, το οποίο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τη στιγμή της συμφωνίας εξαγοράς.

Τις θετικές αυτές εξελίξεις σκιάζει αναπόφευκτα το αίσθημα οδύνης απέναντι στις ανθρώπινες απώλειες, τις καταστροφές στις περιουσίες και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα παρακολουθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και δεσμεύεται ότι θα παραμείνει αρωγός μέχρι να επουλωθούν πλήρως οι πληγές που άφησε πίσω της η καταστροφή”.



Τι ειπώθηκε στο conference call

Η τρέχουσα αναταραχή στις αγορές ομολόγων και επενδυτικών εργαλείων που βασίζονται σε χαρτοφυλάκια δανείων δεν επηρεάζουν τις δραστηριότητες της Εθνικής, τόνισε η διοίκηση της τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Ο οικονομικός διευθυντής της Εθνικής, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, τόνισε ότι ακόμη και στην Τουρκία όπου τα επιτόκια εκτινάχθηκαν, έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν τα τρέχοντα προβλήματα.

Ο κ. Θωμόπουλος πρόσθεσε ότι η Εθνική δεν αναμένεται να ενισχύσει τα κριτήρια δανεισμού της λόγω των προβλημάτων στα διεθνή δανειακά χαρτοφυλάκια.

Ο κ. Θωμόπουλος σχολίασε τα υψηλότερα κέρδη από συναλλαγές στο β’ τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας ότι η τράπεζα πούλησε μέρος του χαρτοφυλακίου της σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος και μετοχές, κάτι που ενίσχυσε τα αποτελέσματα.

Ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, κάτι που δεν είναι απαραίτητα θετικό για την Εθνική, αν και δεν έχει πρόβλεψη για τρίτη αύξηση επιτοκίων στο business plan της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v