Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Στις 2/9 η προκήρυξη για στρατηγικό επενδυτή

Τη Δευτέρα (2/9)θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρίας, όπου παραβρέθηκε για να δώσει κατευθύνσεις για το εν λόγω θέμα.

ΔΕΠΑ: Στις 2/9 η προκήρυξη για στρατηγικό επενδυτή
Τη Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου) θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη χτεσινή (29 Αυγούστου) συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρίας, στο οποίο παραβρέθηκε για να δώσει κατευθύνσεις στο θέμα του στρατηγικού επενδυτή.

Ειδικότερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ”με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή η ΔΕΠΑ θα δημιουργήσει ενεργειακό κόμβο στην Ελλάδα με σκοπό τη νέα κοινή αγορά ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, η οποία δημιουργείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2006. Ετσι η ΔΕΠΑ θα επιτύχει να αναβαθμισθεί με τη συνδρομή όποιου στρατηγικού εταίρου επιλεγεί και μαζί με τη ΔΕΗ να αναδείξει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Θα διασφαλισθεί με τον τρόπο αυτό η επάρκεια και ασφάλεια τροφοδοσίας της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς με Φυσικό Αέριο”.

Υπογραμμίστηκε επίσης, ότι στους όρους διακήρυξης θα περιλαμβάνεται σαφές επιχειρησιακό σχέδιο που πρέπει να υποβάλλουν οι υποψήφιοι επενδυτές ενώ βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό είναι η σημαντική εμπειρία στο χώρο του Φυσικού Αερίου και η οικονομική ευρωστία των υποψηφίων.

Τους βασικούς στόχους της ΔΕΠΑ και τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου στην επιχείρηση παρουσίασε στον υπουργό και το Δ.Σ. κι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Αριστείδης Βακιρλής. Ο κ. Βακιρλής τόνισε, ότι ο στρατηγικός Επενδυτής θα βοηθήσει τη ΔΕΠΑ στην περαιτέρω επέκτασή της στην Ελλάδα και πιθανώς στα Βαλκάνια, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχείρησης στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά. Επίσης θα συνεισφέρει σημαντικά κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΠΑ.

Οσον αφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο της Επιχείρησης επεσήμανε ότι με τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε Κόμβο διαμεταφοράς φυσικού Αερίου από την Κεντρική Ασία, από τη Ρωσία και την Βόρειο Αφρική προς τη μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή αγορά. Επίκεντρο και κόμβος της διαμεταφοράς θα είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης .Όπως είναι γνωστό με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) ο στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΠΑ θα κληθεί να εξαγοράσει μέχρι 35% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ δικαίωμα εξαγοράς του 30% έχει και η ΔΕΗ. Ήδη τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v