Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Κάλυψε ήδη τα 3/4 της ΑΜΚ

Κεφάλαια περίπου 1,5 δισ. έχει συγκεντρώσει η Eurobank μαζί με το LME. Στα 2,04 δισ. μειώθηκαν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες. Πάνω από 200 εκατ. θα βάλουν οι εγχώριοι ιδιώτες, εκτιμά η διοίκηση. Αύξησαν στα 453 εκατ. τις προσφορές τους οι βασικοί επενδυτές.

Eurobank: Κάλυψε ήδη τα 3/4 της ΑΜΚ

Κατά τα 3/4 έχει καλυφθεί ήδη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,04 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, ενημέρωσε τους μετόχους ότι έχουν συγκεντρωθεί ήδη κεφάλαια από την ιδιωτική τοποθέτηση και την ανταλλαγή junior και senior τίτλων με μετοχές, που καλύπτουν κατά 3/4 το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 

Η ιδιωτική τοποθέτηση αναμένεται να κλείσει αύριο στις 5 το απόγευμα ώρα Λονδίνου και να καλυφθεί κατά 90% από ξένους επενδυτές και κατά περίπου 10% από εγχώριους. 

Στόχος της Eurobank είναι να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης και αν χρειαστεί, της ενεργοποίησης των αιτήσεων αποδοχής που υπέβαλαν οι ομολογιούχοι για μετατροπή τίτλων ονομαστικής αξίας 720 εκατ. ευρώ σε μετοχές.

Σημειώνεται ότι μετά την έγκριση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας από την ΕΚΤ, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών μειώθηκε κατά 83 εκατ. ευρώ, στα 2,04 δισ. ευρώ.

Η ομάδα των βασικών επενδυτών (Fairfax, Ross, Brookfield, Highfields) έχει υποβάλλει ήδη προσφορές ύψους 453 εκατ. ευρώ και δύναται να τις αυξήσει έως τα 583 εκατ. ευρώ.

Οι εγχώριοι επενδυτές αναμένεται να καλύψουν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης και της ανταλλαγής μετοχών περίπου το 10% της ΑΜΚ, με τον πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη να εκτιμά ότι το ποσό συμμετοχής τους θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Eurobank ζήτησε συγγνώμη από τους μικρομετόχους της τράπεζας για το γεγονός ότι η ΑΜΚ διενεργείται με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, σημειώνοντας ότι η δύσκολη και αβέβαιη συγκυρία επιβάλλει τη γρήγορη και αποφασιστική κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας Ν. Καραμούζης, οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες λόγω της ανοιχτής διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πως ευελπιστεί η συμφωνία να κλείσει σήμερα και να εγκριθεί από το EuroWorking Group αύριο Τρίτη, ώστε να ολοκληρωθούν με ηρεμία οι ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Στελέχη της Eurobank διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι ιδιωτικές τοποθετήσεις θα κλείσουν μετά τη διενέργεια του EuroWorking Group και το πράσινο φως για την αποδέσμευση των 10 δισ. από τον EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σήμερα το μεσημέρι, το ΤΧΣ αναμένεται να ενημερωθεί για την πορεία των ιδιωτικών τοποθετήσεων που διενεργούν ταυτόχρονα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.  

Στη γενική συνέλευση παρίστανται κοινοί μέτοχοι που κατέχουν το 69,04% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να εγκρίνει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που έχει εισηγηθεί το Δ.Σ.

Ψάχνει 2,04 δισ. στην ΑΜΚ

Η Eurobank ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισµός (Single Supervisory Mechanism) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγνώρισε την ανερχόµενη σε €83 εκ. δράση κεφαλαιακής ενίσχυσης που µειώνει το κεφαλαιακό έλλειµµά της, το οποίο προσδιορίστηκε από τη Συνολική Αξιολόγηση, και οφείλεται στη θετική διαφορά µεταξύ των πραγµατοποιηθέντων προ-προβλέψεων κερδών του εννεαµήνου 2015, έναντι του εκτιµώµενου ποσού που είχε συµπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Βάσει αυτής της αναγνώρισης, το µέγιστο ποσό που η Eurobank επιδιώκει να αντλήσει µέσω της προτεινόµενης αύξησης µειώνεται στα €2.039 εκ. από €2.122 εκ. που ανακοινώθηκε στις 4 Νοεµβρίου 2015.

Η Eurobank ανακοινώνει επίσης ότι:

α) το συνολικό ποσό των δεσµεύσεων κάλυψης που έχει λάβει από ορισµένους Επενδυτές (όπως αυτοί ορίζονται στην από 12 Νοεµβρίου 2015 ανακοίνωση της Eurobank) αυξήθηκε σε περίπου €453 εκ. από περίπου €353 εκ. ως αποτέλεσµα της µερικής εξάσκησης του δικαιώµατος που είχαν ορισµένοι εξ αυτών για περαιτέρω αύξηση του ποσού της δέσµευσης κάλυψής τους (κατά τα διαλαµβανόµενα στην εν λόγω ανακοίνωση), και

β) το υπόλοιπο επιπλέον ποσό κατά το οποίο ορισµένοι από αυτούς του Επενδυτές δικαιούνται να αυξήσουν την αντίστοιχη δέσµευση κάλυψή τους ανέρχεται πλέον σε περίπου €131 εκ. από περίπου €231 εκ. Οι δεσµεύσεις κάλυψης των Επενδυτών εξακολουθούν να τελούν υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ως άνω ανακοίνωση.

Τέλος, η Eurobank ανακοινώνει ότι προτίθεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την προσφορά προς θεσµικούς επενδυτές την Τρίτη, 17 Νοεµβρίου 2015 και ώρα (Ηνωµένου Βασιλείου) 17:00, η οποία ενδέχεται να επισπευσθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v