Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Αύξηση 25,1% στα κέρδη εξαμήνου (upd)

Στα 277,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο εξάμηνο καταγράφοντας άνοδο 25,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ως αποτέλεσματα των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων. Στο β΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού σημείωσαν αύξηση 21,9%, στα 136,6 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών.

OTE: Αύξηση 25,1% στα κέρδη εξαμήνου (upd)
Στα 277,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο εξάμηνο καταγράφοντας άνοδο 25,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ως αποτέλεσματα των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων.

Στο β΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού σημείωσαν αύξηση 21,9%, στα 136,6 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr – TFN προέβλεπαν ότι τα κέρδη του ΟΤΕ στο εξάμηνο θα ανέλθουν στα 280 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 26%.

---Π. Βουρλούμης: ”Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το β’ εξάμηνο του 2007”

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2007, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε:

”Στην ΟΤΕ Α.Ε. τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις προσεκτικές προβλέψεις του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Οι επιπτώσεις στα έσοδα από την επιτάχυνση στη ζήτηση αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου, καθώς και στο μερίδιό μας στη διευρυνόμενη αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων, γίνονται πλέον αισθητές. Η συνεχής προσπάθειά μας για περικοπή δαπανών επηρεάστηκε από την επιβολή προστίμου από την ρυθμιστική αρχή, απόφαση την οποία θα προσβάλλουμε.

Στη Ρουμανία, οι προσπάθειες της Διοίκησης για τη συγκράτηση πελατών μέσω προσφοράς ολοκληρωμένων υπηρεσιών είναι ενθαρρυντικές. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, κερδίζουν συνεχώς μερίδιο αγοράς και επιδεικνύουν ισχυρή κερδοφορία.

Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το β’ εξάμηνο του 2007, εκτιμώντας ότι η διάθεση νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και οι συνεχείς προσπάθειές μας για μείωση του κόστους θα μας επιτρέψουν να ανταπεξέλθουμε στις εξαιρετικά ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία.”

--Κύκλος εργασιών του ομίλου

Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα € 3.059,9 εκατ. αυξημένος κατά 8,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από:

• την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

• τις πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού λόγω συμμετοχής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ,

• τις ευρυζωνικές υπηρεσίες

και παρά την μη ενοποίηση εσόδων πλέον από την ArmenTel, μετά την πώλησή της το Νοέμβριο του 2006.

--Λειτουργικά έξοδα ομίλου

Τα Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου ανήλθαν στα € 2.546,8 εκατ. και παρουσίασαν αύξηση κατά 8,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Αφαιρουμένων των αποσβέσεων και του προγράμματος αποχώρησης με κίνητρα, τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται σε € 1.953,9 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγράμματος αυτού, όπως είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο, αναμένεται να αποχωρήσουν από την Μητρική 450 εργαζόμενοι μέσα στο 2007.

--Κύκλος Εργασιών της ΟΤΕ Α.Ε.

Ο Κύκλος Εργασιών της ΟΤΕ Α.Ε. κατά Α΄ εξάμηνο του 2007 ανήλθε στα € 1.318,4 εκατ. σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006 κατά 4,3%.

Η μείωση αυτή οφείλεται:

• στην μείωση των εσόδων τηλεφωνίας εσωτερικού κατά 5,6% (μηνιαία πάγια τέλη, έσοδα από κλήσεις σταθερό προς σταθερό και από κλήσεις σταθερό προς κινητό), η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των εσόδων από ADSL.

• στην απόσχιση του κλάδου των διεθνών υποδομών στην OTE Globe.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι στο περυσινό εξάμηνο στα έσοδα από πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού περιλαμβανόταν ποσό ύψους € 25,9 εκατ., που σχετίζονταν με το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης, το μεγαλύτερο ποσοστό υλοποίησης του οποίου είχε αναλάβει ο ΟΤΕ.

Η διάδοση της ευρυζωνικότητας, που αποτελεί βασικό επιχειρησιακό στόχο του ΟΤΕ, συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς. Στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2007, οι πελάτες ADSL του ΟΤΕ ανήλθαν σε 675.000 σε σύγκριση με 593.000 στα τέλη του Α’ τριμήνου 2007. Αντίστοιχα, οι ευρυζωνικές συνδέσεις πανελλαδικά ανήλθαν περίπου σε 787.000 σε σύγκριση με 646.000 στο τέλος του Α’ τριμήνου 2007. Η μείωση στο συνολικό μερίδιο του ΟΤΕ αντανακλά την αυξανόμενη ζήτηση LLU (αδεσμοποίητων τοπικών βρόχων).

Λόγω της μεγάλης αύξησης στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων καθώς και της έντονης προώθησης τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τους ανταγωνιστές του, η εταιρεία εκτιμά ότι το σύνολο της εγχώριας αγοράς ευρυζωνικών συνδέσεων θα ξεπεράσει το 1.05 εκατ. στο τέλος του έτους, ενώ ο αριθμός των πελατών του ΟΤΕ αναμένεται να ξεπεράσει τις 800.000.

Με στόχο την προάσπιση της θέσης του απέναντι στις εμπορικές και προωθητικές ενέργειες του ανταγωνισμού, ο ΟΤΕ:

• ανακοίνωσε τον Μάιο νέες μειώσεις έως 26% στα μηνιαία τέλη ADSL πρόσβασης και προχώρησε στην προσθήκη δύο νέων ονομαστικών ταχυτήτων, 4 και 8 Mbps, για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών καταναλωτών και επιχειρήσεων.

• συνεχίζει να προωθεί το conn-x talk, την πρότασή του που συνδυάζει τις ευρυζωνικές ταχύτητες σύνδεσης στο internet με την σταθερή τηλεφωνία. Τον Ιούλιο του 2007, διεύρυνε το conn-x talk προσφέροντας απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις 24 ώρες το 24ωρο / 7 ημέρες την εβδομάδα.

• μελετάει μια σειρά νέων ανταγωνιστικών υπηρεσιών, που αναμένεται να ισχυροποιήσουν την συνολική προσφορά του στην ευρυζωνικότητα και τη σταθερή τηλεφωνία.

--Οικονομικά στοιχεία θυγατρικών

O κύκλος εργασιών της ΟΤΕNET, σε ενοποιημένη βάση, το Α’ εξάμηνο του 2007 ανήλθε στα € 60,3 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (€ 53,6 εκατ.).

Τα καθαρά κέρδη της Rom Telecom ανήλθαν στα € 21,2 και είναι αυξημένα κατά 45,2%. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στις μειωμένες ζημίες από συναλλαγματικές διαφορές, καθώς και σε βελτιωμένα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα

--- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι επιδόσεις του β’ τριμήνου μπορούν να χαρακτηριστούν ”μεικτές”, με την εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας να δέχεται πιέσεις.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τον οίκο, είναι ανάλογα του 3ετούς επιχειρηματικού σχεδίου, όμως αρκετοί έχουν θεωρήσει το σχέδιο αυτό ως ”υπερβολικά επιφυλακτικό”.

Η Deutsche Bank διατηρεί την τιμή στόχο των 27,4 ευρώ ανά μετοχή και την σύσταση ”buy” για τον ΟΤΕ.

”Αξιοπρεπή” χαρακτηρίζει η HSBC τα μεγέθη που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο ο ΟΤΕ, σημειώνοντας οτι ευθυγραμμίστηκαν με το consensus, ήταν όμως χαμηλότερα των προβλέψεων της χρηματιστηριακής (λόγω πρόβλεψης 20 εκατ. ευρώ που αφορά το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την ΕΕΤΤ, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνονταν στις εκτιμήσεις της HSBC).

Σύμφωνα με την HSBC, ώθηση στα μεγέθη του ΟΤΕ έδωσαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Cosmote.

H Citigroup από την πλευρά της, αναφέρει οτι τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ ήταν ανάλογα των προβλέψεών της, όμως μόνο λόγω της χαμηλότερης φορολογίας και των ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σε επίπεδο πωλήσεων, ο διεθνής οίκος σημειώνει οτι τα αποτελέσματα ήταν 1,2% χαμηλότερα των προβλέψεών του.

H Citigroup διατηρεί την τιμή στόχο των 27 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση ”buy”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v