Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερκέρδη από MPB - MIG στο εξάμηνο 2007

Ισχυρή αύξηση κερδών παρουσίασαν τόσο ο τραπεζικός βραχίονας του ομίλου Marfin, η MPB όσο και ο επενδυτικός, η MIG στο εξάμηνο του 2007. Τα κέρδη της MPB ανέρχονται στα 343,1 εκατ. ευρώ (+164%), ενώ της MIG στα 366,2 εκατ. ευρώ (695%). Αναμένεται υψηλό μέρισμα από τη MIG και θετική αναθεώρηση κερδών 2007 και του τριετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου 2008 – 2010 της MPB.

Υπερκέρδη από MPB - MIG στο εξάμηνο 2007
Ισχυρή αύξηση κερδών παρουσίασαν τόσο ο τραπεζικός βραχίονας του ομίλου Marfin, η MPB όσο και ο επενδυτικός, η MIG στο εξάμηνο του 2007.

Ειδικότερα η Marfin Popular Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη της τάξεως των 343,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 164%), εκ των οποίων τα λειτουργικά κέρδη πλησιάζουν τα 264,1 εκατ. ευρώ.

Επίκειται θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2007, αλλά του τριετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου 2008 – 2010, επεσήμανε ο Α. Βγενόπουλος.

Στην ανοδική πορεία στη διάρκεια του εξαμήνου, περιλαμβάνονται οι εντυπωσιακοί ρυθμοί αύξησης χορηγήσεων (37%) και καταθέσεων (40%), όπως επίσης και η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) 41% και μέση αποδοτικότητα ενεργητικού (RoA) 2.82%

Ο δείκτης λειτουργικής αποτελεσματικότητας (κόστος/έσοδα) διαμορφώθηκε στο 39,9%, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τριών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ το σύνολο του ενεργητικού ανέρχεται στα €29.1 δισ. (αύξηση 51%).



Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτο εξαμήνου του έτους ο διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Οι υψηλές επιδόσεις του ομίλου κατά το πρώτο εξαμήνου του έτους αντικατοπτρίζουν το επιτυχές αποτέλεσμα της σκληρής και συστηματικής προσπάθειας του συνόλου του προσωπικού και της Διοίκησης που στοχεύει στη δημιουργία του πιο δυναμικού Τραπεζικού Ομίλου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τον επιταχυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης όλων των μεγεθών αναμένεται να οδηγήσει σε θετική αναθεώρηση του στόχου για την κερδοφορία του ομίλου κατά το 2007 καθώς και αναθεώρηση του τριετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου 2008 – 2010.

Η αναθεώρηση αυτή που θα είναι η δεύτερη εφέτος, θα πραγματοποιηθεί μετά από την επανεξέταση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης του ομίλου όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά την δημοσίευση τον αποτελεσμάτων του εννεάμηνου”.

--- MIG: Με ρυθμό 695% έτρεξαν τα καθαρά κέρδη

Από την πλευρά της η MIG, ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου, ανακοίνωσε κέρδη 366,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 695%), εκ των οποίων τα 99,3 εκατ. ευρώ αποτελούν κέρδη από τη διαχείρηση των κεφαλαίων πριν την αύξηση μαμούθ των 5,2 δισ. ευρώ, και τα οποία δίνουν ROE της τάξεως του 28,7%.

Τα κέρδη επηρεάστηκαν θετικά κατά €267.9 εκ. από την πώληση των τραπεζικών συμμετοχών του ομίλου προς την Marfin Popular Bank στα πλαίσια της εταιρικής αναδιοργάνωσης που είχε εξαγγελθεί.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρέμειναν στα χαμηλά επίπεδα των €2.8 εκ. παρά την σημαντική ανάπτυξη του ομίλου.

Κατά το α’ εξάμηνο του 2007 οι σημαντικότερες εξελίξεις του ομίλου περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του Ομίλου με την πώληση των τραπεζικών συμμετοχών προς την Marfin Popular Bank καθώς και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που έχει υλοποιήσει εταιρεία επενδύσεων στην διεθνή αγορά κατά 5,19 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2007.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2007 της MIG, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε άλλο ένα εξάμηνο ισχυρής κερδοφορίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου κατά €5.19 δις αποτελεί ορόσημο στην πορεία της εταιρίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η MIG να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων και συμμετοχών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι - πρόσθεσε - από τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι η συσσωρευμένη εμπειρία του Ομίλου στη ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα οδηγήσει σε εξαιρετικές επενδύσεις και στην δημιουργία σημαντικών υπεραξιών για τους μετόχους μας σε μεσοπρόθεσμη βάση.

”Ήδη τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου θέτουν τις βάσεις για εξαιρετική κερδοφορία στο σύνολο του έτους γεγονός που θα οδηγήσει στη διανομή ιδιαίτερα ικανοποιητικού μερίσματος και για την παρούσα χρήση, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

--- Marfin Egnatia Bank: Αύξηση 49,7% στα κέρδη



Στο τέλος του Ιουνίου 2007, ολοκληρώθηκε έγκαιρα, όπως προβλεπόταν από το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Ομίλου, η συγχώνευση των Marfin Bank, Egnatia Bank, και Laiki Hellas και δημιουργήθηκε η νέα Τράπεζα, Marfin Egnatia Bank.

Το α΄ εξάμηνο του 2007,τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 63,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 49,7% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2006 σε συγκρίσιμη βάση (proforma).

Η σημαντική αυτή αύξηση της κερδοφορίας ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης των λειτουργικών εσόδων (+24,7%) και της συγκρατημένης εξέλιξης του λειτουργικού κόστους (+14,0%) παρά την πραγματοποίηση της τριπλής συγχώνευσης.

ΥΓ: Τα Διοικητικά Συμβούλια της Marfin Popular Bank και της Marfin Investment Group θα συνέλθουν στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 προκειμένου να αποφασίσουν το ύψος και κυρίως, τον τρόπο συνεισφοράς των εταιριών στην αντιμετώπιση της πρόσφατης εθνικής καταστροφής.

* Στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” δημοσιεύονται τα πλήρη κείμενα των ανακοινώσεων των MPB, MIG και Marfin Egnatia Bank για τα αποτελέσματα εξαμήνου 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v