Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΓΕΤ Ηρακλής: «Ρίχνει» τους μικρομετόχους για... πενταροδεκάρες!

Η δημόσια πρόταση της Lafarge, στο 1,23 ευρώ, απέχει... μίλια από τη λογιστική αξία της εταιρείας, που με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου διαμορφώνεται στα 3,745 ευρώ. Η δυσαρέσκεια των μετόχων μειοψηφίας και το σαθρό νομικό πλαίσιο.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: «Ρίχνει» τους μικρομετόχους για... πενταροδεκάρες!

Ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου (Όμιλος Lafarge) για την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας στην ΑΓΕΤ Ηρακλής έναντι 1,23 ευρώ ανά τεμάχιο, με στόχο την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ.

Όλα δείχνουν πως το εγχείρημα της Lafarge θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς το κρίσιμο όριο βρίσκεται στο 90%, όταν ήδη οι Γάλλοι κατέχουν επισήμως το 89% και ενδεχομένως να ελέγχουν ένα επιπλέον ποσοστό μέσω στελεχών και λοιπών «φίλιων δυνάμεων».

Η ουσία όμως είναι ότι η δημόσια πρόταση (1,23 ευρώ) απέχει... μίλια από τη λογιστική αξία της εταιρείας (με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου στα 3,745 ευρώ).

Επίσης, το προσφερόμενο τίμημα του 1,23 ευρώ -ακόμη και σ' αυτή τη φτωχότατη χρηματιστηριακή αγορά- απέχει πολύ λίγο από το ελάχιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου (1,10 ευρώ) και πολύ περισσότερο από το μέγιστο (1,40 ευρώ).

Για να μη θυμηθούμε το πόσα είχε δώσει ο ίδιος βασικός μέτοχος για να αγοράσει το 2007 το ποσοστό των μετοχών της εισηγμένης που κατείχε η Εθνική Τράπεζα.

O εισηγμένος Όμιλος δηλώνει βέβαια ότι η δημόσια πρόταση είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα και προέρχεται από το γεγονός ότι μετά την απόκτηση των μετοχών της μητρικής Lafarge από τον Όμιλο Holcim (κυρίως μέσα από ανταλλαγή τίτλων), ο τελευταίος απέκτησε έμμεσα το 88,9% της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Τι προκύπτει απ' όλα αυτά;

Πρώτον, ότι ένας μεγάλος Όμιλος όπως η Holcim-Lafarge θα έπρεπε να φανεί σαφώς πιο «γενναιόδωρος» στους επενδυτές που στηρίζουν την εταιρεία εδώ και τόσα χρόνια. Το συγκεκριμένο ποσό άλλωστε αποτελεί «πενταροδεκάρες» (που θα έλεγε ο κ. Φίλης) για τα μεγέθη της.

Και δεύτερον, ότι ο «σάπιος» και επικίνδυνος νόμος για τις δημόσιες προτάσεις που έχει καταδικαστεί από όλους τους φορείς της ελληνικής αγοράς ήδη από την εποχή του... Γιώργου Αλογοσκούφη, παραμένει σε ισχύ.

ΥΓ: Μέτοχοι της μειοψηφίας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, θεωρώντας το προσφερόμενο τίμημα ως ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v