Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Στα 176,3 εκ. τα καθαρά κέρδη (12,5%)

Αύξηση 12,5% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Cosmote στο εξάμηνο διαμορφούμενα στα 176,3 εκατ. ευρώ και σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Tα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 37,5% προσεγγίζοντας τα 1,426 δισ. ευρώ. Σε εξαγορές ή επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους θα χρησιμοποιηθούν η υπερβάλλουσα ρευστότητα της εταιρίας, τόνισε στο conference call ο κ. Ε. Μαρτιγόπουλος.

Cosmote: Στα 176,3 εκ. τα καθαρά κέρδη (12,5%)
Αύξηση 12,5% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Cosmote στο εξάμηνο διαμορφούμενα στα 176,3 εκατ. ευρώ και σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Ε. Μαρτιγόπουλος, τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η εταιρία, εάν βρεθεί με επιπλέον ρευστότητα θα εξετάσει συμφέρουσες εξαγορές και εάν δεν βρει, θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.

Oι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day – TFN προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Cosmote θα ανέλθουν στα 166 εκατ. ευρώ το εξάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 6%.

Η αύξηση των μεγεθών αποδίδεται στο νέο φορολογικό συντελεστή σε Ελλάδα και Βουλγαρία ο οποίος αντισταθμίζει τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις υψηλότερες αποσβέσεις. Παράλληλα όπως επισημαίνει η Cosmote τα κέρδη που σημείωσε στο β΄ τρίμηνο επηρεάστηκαν θετικά κατά 7 εκατ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές.

Σημαντική είναι και η συμβολή του Γερμανού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του ομίλου, καθώς συνεισφέρει το 63% περίπου των 870.000 καθαρών νέων συνδέσεων του β’ τριμήνου (εξαιρουμένης της Αλβανίας), ενώ στην Ελλάδα, προσέλκυσε το σύνολο σχεδόν των καθαρών νέων συνδέσεων συμβολαίου το β’ τρίμηνο.

Tα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 37,5% προσεγγίζοντας τα 1,426 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA σημείωσαν άνοδο κατά 17,5%, στα 463,6 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 32,5%.

---E. Μαρτιγόπουλος: ”Τα αποτελέσματα 3μήνου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε σχετικά: ”Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου επιβεβαιώνουν την τροχιά ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η COSMOTE, αποτέλεσμα των επιτυχημένων εξαγορών των δύο τελευταίων ετών και της στοχευμένης στρατηγικής μας.

Πετυχαίνουμε το σύνολο των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει και δημιουργούμε τη μέγιστη δυνατή αξία, καθώς όλες οι εταιρίες μας ξεπερνούν τις επιδόσεις σε κάθε αγορά, οδηγώντας τον Όμιλο σε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους του κλάδου.

Με τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ να αποδίδει ήδη άνω των αρχικών μας προσδοκιών, η COSMOTE είναι περισσότερο από ποτέ έτοιμη να συνεχίσει την επιτυχημένη της πορεία και στο μέλλον”.

---Δυναμική πορεία στη ΝΑ Ευρώπη

Στην Ελλάδα, οι επιδόσεις της COSMOTE ξεπέρασαν σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς σε επίπεδο νέων συνδρομητών, αλλά και εσόδων. Στην Αλβανία, η AMC συνέχισε τη δυναμική της πορεία, αυξάνοντας σταθερά τους συνδρομητές της και δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς μέσα από νέες εμπορικές προτάσεις.

Στη Βουλγαρία, παρά το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η GLOBUL διατήρησε τους ταχείς ρυθμούς ενίσχυσης των εσόδων και της κερδοφορίας EBITDA, ενώ στην πΓΔΜ η COSMOFON συνέχισε την ανοδική της πορεία σε επίπεδο δεικτών απόδοσης και οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η COSMOTE Ρουμανίας, σταθερά προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της, συνέχισε τη δυναμική της ανάπτυξη, προσελκύοντας για τρίτο συνεχές τρίμηνο το μεγαλύτερο μερίδιο καθαρών νέων συνδέσεων στη χώρα και βελτιώνοντας σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη.

Η ΓΕΡΜΑΝΟΣ εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ομίλου σε όλες τις αγορές, έχοντας υπερδιπλασιάσει τις καθαρές νέες συνδέσεις για την COSMOTE τόσο κατά το πρώτο όσο και κατά το δεύτερο τρίμηνο, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους του 2006.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2007 οι διεθνείς δραστηριότητες συμμετέχουν στα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου (χωρίς τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ) κατά 31%, παρά τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εσόδων στην Ελλάδα και τη μικρή, ακόμα, συμμετοχή της Ρουμανίας, που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης.

Η ΓΕΡΜΑΝΟΣ, κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του Ομίλου, συνεισφέρει το 63% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων του β’ τριμήνου (εξαιρουμένης της Αλβανίας), ενώ στην Ελλάδα, προσέλκυσε το σύνολο σχεδόν των καθαρών νέων συνδέσεων συμβολαίου το β’ τρίμηνο.

Συνολικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2007, 870.000 περίπου νέοι πελάτες προστέθηκαν στην πελατειακή βάση του Ομίλου, ανεβάζοντας τον αριθμό των καθαρών νέων συνδέσεων για το εξάμηνο σε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια.

Η πελατειακή βάση του Ομίλου COSMOTE, συνολικά, ανέρχεται σε 13,1 εκατομμύρια, ενισχυμένη κατά 39,4% σε σχέση με πέρυσι, πλησιάζοντας δυναμικά το στόχο των 15 εκατομμυρίων για το 2009.

---Οικονομικά στοιχεία θυγατρικών

Η θυγατρική στην Αλβανία AMC κατέγραψε άνοδο 19,1% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου, τα οποία και ανήλθαν στα 25,9 εκατ. ευρώ.

Στη Βουλγαρία η Globul σημείωσε αύξηση 59,3% στα κέρδη εξαμήνου, στα 24,2 εκατ. ευρώ, ενώ στα Σκόπια η Cosmofon συρρίκνωσε τις ζημίες στα 1,8 εκατ. ευρώ.

Η Cosmote Ρουμανίας κατέγραψε ζημιές 20,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2007 έναντι ζημιών 44,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τι ειπώθηκε στο conference call

Περαιτέρω ανάπτυξη στα μεγέθη της στο γ’ τρίμηνο, το οποίο εποχιακά είναι το ισχυρότερο, βλέπει η διοίκηση της Cosmote, όπως ενημέρωσε στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Ηλίας Φωτιάδης σημείωσε ότι τα έσοδα και τα κέρδη εμφάνισαν σημαντική ανάπτυξη στο εξάμηνο και εκτιμά ότι η τάση θα συνεχιστεί και στο επόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, η ελληνική αγορά προσφέρει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος επεσήμανε ότι εφόσον οι οικονομικοί στόχοι της εταιρίας επιτευχθούν και βρεθεί με επιπλέον ρευστότητα, θα εξετασθούν συμφέρουσες εξαγορές και εάν δεν βρεθούν τέτοιες, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους.

Ο οικονομικός διευθυντής σημείωσε την επιτάχυνση στην αύξηση εσόδων και κερδών της Γερμανός, αναφέροντας ότι το μοντέλο της συνεργασίας μόνο με μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας, της Cosmote, έχει δουλέψει καλύτερα από ότι θα φανταζόταν κάποιος πριν την εξαγορά.

Η διοίκηση της Cosmote τόνισε ότι σχεδιάζει να έχει 800 υποκαταστήματα της αλυσίδας Γερμανός έως τα τέλη του 2007, από 684 καταστήματα αυτή τη στιγμή, αλλά συνολικά, στοχεύει σε 1.000 σημεία πώλησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου τόνισε ότι ο όμιλος έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Ο κ. Φωτιάδης επεσήμανε ότι η ζημιά για την Cosmote περιορίστηκε σε έναν υποσταθμό μετάδοσης και τρεις μικροκυματικές συνδέσεις.

Πώς είδαν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου οι αναλυτές

Υπεράνω των προσδοκιών διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα της Cosmote λόγω καλής λειτουργικής απόδοσης στην Ελλάδα και συναλλαγματικών κερδών, αναφέρει η HSBC σε έκθεσή της (29/8) όπου διατηρεί σύσταση ”overweight” και τιμή-στόχο στα 26 ευρώ.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η Cosmote Romania είναι ευθυγραμμισμένη με την επίτευξη των στόχων της διοίκησης νωρίτερα του αναμενόμενου.

Ειδικότερα, η HSBC αναφέρει ότι τα καθαρά κέρδη της Cosmote ξεπέρασαν κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις λόγω συναλλαγματικών κερδών και χαμηλότερης φορολόγησης. ”Μοχλό” ανάπτυξης της Cosmote αποτέλεσε η Γερμανός, προσθέτει η χρηματιστηριακή.

Η Π&Κ-Εθνική Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ενώ ανεβάζει την τιμή-στόχο κατά 3,8% στα 27 ευρώ λόγω της μετακύλισης του χρονικού ορίζοντα των εκτιμήσεών της κατά έναν χρόνο.

Τα αποτελέσματα της Cosmote στο β’ τρίμηνο εμφανίστηκαν ισχυρά, αναφέρει η Credit Suisse σε έκθεσή της (29/8), όπου ωστόσο επισημαίνει ότι δεν προχωρά σε μεταβολές στις προβλέψεις της, τη σύσταση ή την τιμή στόχο στην παρούσα φάση.

Οι βασικοί καταλύτες ανάπτυξης για την Cosmote είναι η περαιτέρω πρόοδος στην επίτευξη κερδοφορίας EBITDA στη Ρουμανία αλλά και η διεύρυνση των περιθωρίων στην Ελλάδα, επισημαίνει η Credit Suisse, η οποία διατηρεί σύσταση ”outperform” και τιμή-στόχο στα 26 ευρώ.

Η Marfin-Egnatia σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της Cosmote ήταν ισχυρά, λόγω οργανικής ανάπτυξης και της Γερμανός. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή σημειώνει την ισχυρή αύξηση συνδρομητών σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και σε Αλβανία και Βουλγαρία. Στη Ρουμανία, τα EBITDA ενδέχεται να γυρίσουν σε θετικά έως το 2008, σημειώνει, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση, δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις της.

Η Alpha Finance σημειώνει ότι τα καθαρά κέρδη και τα EBITDA ξεπέρασαν τις προσδοκίες ενώ τα έσοδα ευθυγραμμίστηκαν με αυτές, ενώ σημειώνει την ισχυρή απόδοση στην Ελλάδα και την έντονη ανάπτυξη στη Ρουμανία με υψηλότερα EBITDA και σημαντική αύξηση στη συνδρομητική βάση. Η Γερμανός παραμένει καταλύτης προσέλκυσης πελατών για την Cosmote, σημειώνει η χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v