Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: «Ισοφάρισε» τις απώλειες στην Ελλάδα

Απώλειες μόλις κατά 1% των like for like πωλήσεων στην Ελλάδα, στο εννεάμηνο του 2015. Εύνοια τόσο από τα νέα σήματα όσο και από τα μερίδια αγοράς που κερδίζει. Θετική εκτίμηση για την κερδοφορία και στο δ' τρίμηνο του 2015.

Σαράντης: «Ισοφάρισε» τις απώλειες στην Ελλάδα

Υπερκάλυψη των απωλειών που κατέγραψε το καλοκαίρι στην εσωτερική αγορά, λόγω των ειδικών πολιτικο-οικονομικών συνθηκών, πέτυχε ο όμιλος Σαράντη, ακόμη και σε επίπεδο ομοειδών πωλήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του εννεαμήνου χρήσης, οι ομοειδείς πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν μόλις κατά 1% ενώ με την προσθήκη των εξαγορασμένων σημάτων Noxzema και AVA, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 12,15% στην Ελλάδα.

Στη ΝΑ Ευρώπη, όπου πραγματοποιείται το 62% του κύκλου εργασιών, σε ομοειδή βάση (χωρίς τη συμμετοχή της Astrid) εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις κατά 4,5% (με ελάχιστη επιρροή από συναλλαγματικές διαφορές της τάξης του 0,10%).

Η συνολική αύξηση πωλήσεων από το εξωτερικό ανήλθε σε 8,53%, ενώ σε ενοποιημένη βάση τελικώς οι πωλήσεις στο εννεάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 9,89%, ποσοστό που συνάδει με την ευρύτερη πρόβλεψη του ομίλου για το σύνολο του 2015.

Επιπλέον η κερδοφορία του ομίλου αυξήθηκε κατά 16%, ενώ σύμφωνα με τον CFO του ομίλου, Κ. Ροζακέα, η επίδοση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και στο δ' τρίμηνο της χρήσης, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των εξόδων προώθησης και μάρκετινγκ επιβάρυναν το α' εξάμηνο, απελευθερώνοντας την κερδοφορία στο β' εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα, η επίδοση του ομίλου αποδίδεται τόσο στην προσθήκη των νέων σημάτων όσο και στην αύξηση των μεριδίων που κατέχει στην εσωτερική αγορά.

Σχολιάζοντας την επίπτωση των κεφαλαιακών ελέγχων, παρατήρησε πως ο ανταγωνισμός εμφανίζεται ολοένα ασθενέστερος, επιτρέποντας περαιτέρω ενδυνάμωση των ισχυρών του κλάδου. Χαρακτηριστικά ανάφερε την ενίσχυση των πωλήσεων της θυγατρικής Estee Lauder με διψήφιο ποσοστό, μια εξέλιξη που υπογραμμίζει την προσάρτηση μεριδίων που συντελείται.

Πέραν της υποστήριξης της εμπορικής του δραστηριότητας, ο όμιλος προχώρησε το τελευταίο τρίμηνο επίσης σε αναθεώρηση της πιστωτικής του πολιτικής, προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο επισφαλειών στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην επενδυτική του στρατηγική, ο κ. Ροζακέας επανέλαβε τη στόχευση του ομίλου για εξαγορές σημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι έως το τέλος του έτους υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης 1-2 ανάλογων κινήσεων.

Τέλος, ανέφερε πως ο όμιλος -παρά τις αρνητικές συνθήκες στην ελληνική οικονομία- προτίθεται να διανείμει μέρισμα ως είθισται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v