Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Κρίσιμη η ανακεφαλαιοποίηση

Η Alpha Bank εμφάνισε τη μικρότερη απομείωση στο AQR με το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού ύψους σε σχέση τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. όπως αναφέρθηκε στο conference call.

Alpha Bank: Κρίσιμη η ανακεφαλαιοποίηση

“Είναι κρίσιμη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης τόσο για Alpha Bank όσο και για τις άλλες τράπεζες” σημείωσε η διοικητική ομάδα στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα εννεάμηνου της τράπεζας.

Η Alpha Bank, όπως σημείωσε, εμφάνισε τη μικρότερη απομείωση στο AQR με το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού ύψους σε σχέση τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες και οποίες οφείλονται πρωτίστως σε προβλέψεις από τη συλλογική αξιολόγηση δανείων και δευτερευόντως στον έλεγχο των φακέλων πιστοδοτήσεων.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις βάσει των οποίων έλαβε χώρα το stress test χώρα στο τεστ ήταν αρκετά πιο πεσιμιστικές σε σχέση με το 2014 και το upside potential σε σχέση με τις εκτιμήσεις στο δυσμενές σενάριο είναι υψηλό, ειδικά στην κερδοφορία προ προβλέψεων.

Η εξάρτηση της Alpha Bank από το Ευρωσύστημα στο 9μηνο του 2015 ήταν στα 27,1 δισ. ευρώ και στα 26,5 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου αυξημένη κατά 82,9% σε σχέση με το τέλος του 2014. Το κόστος χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα στο τρίτο τρίμηνο ήταν 1,24%, έναντι 0,06% στο τέλος του 2014.

Αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, η συνολική μη εξυπηρετούμενη έκθεση της Alpha Bank ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ. Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 15,2 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 24% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 67,0% το γ΄ τρίμηνο 2015. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 36,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015. Η κορύφωση τους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με επιφύλαξη ωστόσο, αναμένεται πιθανότατα στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Οι συνολικές εγγραφές DTA/DTC στο 9μηνο ήταν 4,1 δισ. ευρώ και 3,8 δις ευρώ σε fully loaded basis. Tα ενσώματα ίδια κεφάλαια ήταν στα 6,57 δισ. ευρώ και η λογιστική αξία σε 0,51 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, η κάλυψη του AQR και του βασικού σεναρίου που ήταν 263 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτονται από τις κινήσεις διαχείρισης παθητικού (LME - Liability Management Exercise). Αναφορικά με τα CoCos δεν θα έχουν ημερομηνία λήξης και θα αποτελούν κρατικό εργαλείο χρηματοδότησης χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και το κουπόνι τους θα είναι στο 8%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v