Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία στην Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου

Ενδιαφέρον ιδιωτικών κεφαλαίων για τοποθέτηση στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου διαπιστώνει η διοίκηση του ομίλου. Συνεχίζεται το πλάνο αναδιάρθρωσης. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων.

Αισιοδοξία στην Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου

Την αισιοδοξία τους ότι θα καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια τουλάχιστον τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από το βασικό σενάριο εξέφρασαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανθιμο Θωμόπουλο, τις επόμενες ημέρες και μετά τις συζητήσεις με τον SSM, οι ελληνικές τράπεζες θα γνωρίζουν το ακριβές ύψος της κάλυψης των αναγκών τους με ιδιωτικά κεφάλαια πέραν του επιβεβλημένου ποσού του βασικού σεναρίου.

Η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει ήδη μέσω της δημόσιας πρότασης για την επαναγορά ομολόγων συν κάποιες άλλες πράξεις κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία αφαιρούνται από τον λογαριασμό του βασικού σεναρίου που φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της, η τράπεζα από τις επαφές που έχει κάνει με τους ξένους επενδυτές διαπιστώνει ενδιαφέρον για τοποθέτηση στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά στο πλάνο αναδιάρθρωσης, η τράπεζα παραμένει πιστή στη στρατηγική της να προχωρήσει σε δραστική μείωση της παρουσίασής της στην Ευρώπη ενώ στην ελληνική αγορά θα υλοποιήσει πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μείωση του δικτύου των καταστημάτων, με στόχο να διατηρήσει 600-650 σημεία.

Ερωτηθείς για το πότε οι επισφάλειες θα κορυφωθούν για το σύνολο της ελληνικής αγοράς, ο CEO του ομίλου απάντησε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2016, στα επόμενα τρία-τέσσερα τρίμηνα από τώρα, όταν η οικονομία ξεφύγει από την ύφεση. Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας, άρα και την πορεία της πιστοληπτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών, εξαρτώνται από την υλοποίηση του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Όπως είπε, το πρόγραμμα θωρακίζει τη χώρα όσον αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες, είναι το πρώτο που το μεγαλύτερο βάρος του είναι οι μεταρρυθμίσεις. Εφόσον γίνει η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που θα σημάνει ότι το πρόγραμμα προχωρά ομαλά, η οικονομία αναμένεται να μπει σε ανοδική πορεία και να είναι φιλική σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό περιβάλλον.

Τα στελέχη του ομίλου δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι οι παραδοχές που αποφάσισε να λάβει υπόψη ο SSM στα τωρινά stress tests είναι οι αυστηρότερες που έχουν υιοθετηθεί έως τώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον όλα πάνε ομαλά, να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από αρκετές ευρωπαϊκές.

Σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία τόνισαν ότι αν δεν υπήρχε η αναταραχή των προηγούμενων μηνών, η τράπεζα θα ήταν κερδοφόρος από το 2015. Επισημάνθηκε επίσης ότι στόχος μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι να συνεχιστεί η μείωση της εξάρτησης από τον ELA.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια τόνισαν ότι πλέον θα οριστεί και θα οριοθετηθεί το θεσμικό πλαίσιο με στόχο την ενεργή διαχείρισή τους και με βασικό γνώμονα την προστασία των οικονομικά αδύναμων. Ωστόσο επεσήμαναν ότι στο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων υπάρχουν πολλά περιθώρια ενεργής διαχείρισης, με σκοπό την ανάκτηση των πόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v