Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Το 2008 η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση Romtelecom

Τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Romtelecom, καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τα τέλη του 2007. Όπως μετέδωσε ρουμανική εφημερίδα, ο υπουργός Επικοινωνιών της χώρας δήλωσε ότι η παραχώρηση επιπλέον ποσοστού από το 46% που ελέγχει σήμερα το ρουμανικό δημόσιο (το 54% ανήκει στον ΟΤΕ) συνδέεται με το πόρισμα για τη γνωστή υπόθεση κατασκοπίας. Το χρονικό της υπόθεσης.

ΟΤΕ:Το 2008 η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση Romtelecom
του Φώτη Κόλλια

Τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Romtelecom καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τα τέλη του 2007.

Όπως πληροφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα η ρουμανική εφημερίδα ”Nine O’ Clock”, ο υπουργός Επικοινωνιών κ. Iuliu Winkler δήλωσε ότι η παραχώρηση επιπλέον ποσοστού από το 46% που ελέγχει σήμερα το ρουμανικό δημόσιο (το 54% ανήκει στον ΟΤΕ) συνδέεται με το δικαστικό πόρισμα για τη γνωστή υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπίας, στην οποία είχαν εμπλακεί και στελέχη διεθνών επενδυτικών οίκων.

Μαζί με τη Romtelecom ενδέχεται να μετοχοποιηθούν και οι Posta Romana (το ταχυδρομείο) και SN Radiocommunicatii.

Το προηγούμενο εγχείρημα μετοχοποίησης της Romtelecom ναυάγησε εξαιτίας σκανδάλου βιομηχανικής κατασκοπίας που οδήγησε στην καθαίρεση του προηγούμενου υπουργού Επικοινωνιών κ. Zsolt Nagy και στη φυλάκιση -για δύο μήνες- του υψηλόβαθμου στελέχους της Credit Suisse κ. Vadim Benyatov.

Υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Επικοινωνιών, καθώς και στελέχη επενδυτικών οίκων και εταιριών συμβούλων φέρονται, σύμφωνα με εισαγγελική καταγγελία (η έρευνα είναι σε εξέλιξη), εμπλεκόμενα σε σκάνδαλο κατασκοπίας.

Στην ουσία, έπαιρναν έγγραφα που αφορούσαν σε προς ιδιωτικοποίηση εταιρίες της Ρουμανίας και τα ”πωλούσαν” σε ενδιαφερόμενους επενδυτές ή τράπεζες. Η Credit Suisse, που ήταν σύμβουλος για τη μετοχοποίηση της Romtelecom και η σύμβασή της σταμάτησε μετά την εισαγγελική έρευνα, εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες περί εμπλοκής στελεχών της.

Εκτός από τον κ. Benyatov, γενικό διευθυντή του τομέα investment banking της Credit Suisse για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, είχαν συλληφθεί ακόμα τρία στελέχη. Ένας σύμβουλος που συνεργαζόταν με την επενδυτική τράπεζα, ο βοηθός διεθυντής του οργανισμού αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα και ένας σύμβουλος του υπουργείου Επικοινωνιών. Στα τέλη Ιανουαρίου όλοι αφέθησαν ελεύθεροι με την προϋπόθεση ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά την παρακολούθηση των τηλεφώνων ορισμένων εκ των εμπλεκομένων στην ”υποκλοπή” εγγράφων. Ο κατάλογος των εμπλεκομένων εμπλουτίστηκε στη συνέχεια καθώς περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Codrut Seres και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v