Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό αναδιοργάνωση η ελληνική θυγατρική της Samsung

Με ίδιο μοντέλο διανομής αλλά υποβαθμισμένη αυτονομία, λειτουργεί πλέον η ελληνική θυγατρική του κορεατικού κολοσσού στην Ελλάδα. Απολύσεις στο στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας. Το ενδιαφέρον από εγχώριους διανομείς.

Υπό αναδιοργάνωση η ελληνική θυγατρική της Samsung

Κινητικότητα στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών έφερε η απόφαση της κορεατικής Samsung να προβεί σε διοικητικές αλλαγές στην ελληνική θυγατρική της, κίνηση που ενεργοποίησε το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών εταιριών διανομής.

Ειδικότερα, οι κινήσεις αναδιοργάνωσης που πραγματοποιεί η Samsung διεθνώς οδήγησαν στην απόφαση υποβάθμισης της αυτονομίας του ελληνικού γραφείου της, με αποτέλεσμα η ελληνική εμπορική μονάδα να υπόκειται πια στον έλεγχο της ιταλικής θυγατρικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου αρκετές μικρές θυγατρικές εντάχθηκαν υπό την επίβλεψη μεγαλύτερων εμπορικών μονάδων. Για παράδειγμα, και το γραφείο της Samsung στην Πορτογαλία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του γραφείου της Ισπανίας.

Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτήσει σενάρια για τα μελλοντικά σχέδια της Samsung στην Ελλάδα, κινητοποιώντας μεγάλες ελληνικές εταιρίες διανομής να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ανάληψης της ευθύνης προώθησης και διανομής των προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εταιρείες -από τους μεγαλύτερους "παίκτες" του κλάδου- προσέγγισαν τη Samsung προκειμένου να αναλάβουν τη διανομή ορισμένων εκ των βασικών κατηγοριών προϊόντων του κορεατικού κολοσσού. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Samsung επιδιώκει να συνεχίσει να διατηρεί ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά και να αναπτύσσεται αυτόματα. Υπενθυμίζεται ότι η Samsung αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μέσω του μοντέλου συνεργασίας με τον όμιλο Φουρλή και τη Fourlis Trade, το οποίο άλλαξε το 2011, οδηγώντας τους Κορεάτες σε «βελούδινο διαζύγιο» με τον ελληνικό όμιλο και στην ανάληψη της πλήρους ευθύνης διανομής.

H αναδιοργάνωση ωστόσο είχε επίπτωση στο ανθρώπινο δυναμικό της Samsung στην Ελλάδα, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες από 20 αποχωρήσεις εργαζομένων (επί συνολικού αριθμού της τάξεως των 130-140 ατόμων), ενώ άλλοι 10 με 15 εργαζόμενοι θα λειτουργούν από εδώ και στο εξής ως εξωτερικοί συνεργάτες της ελληνικής θυγατρικής του κορεατικού κολοσσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v