Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Από κοινού με Anadolu για Alternatif Bank

Η Alpha Bank και ο όμιλος Anadolu θα αποφασίσουν από κοινού τις περαιτέρω ενέργειες τους αναφορικά με τη μη έγκριση της αρμοδίας αρχής εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία (B.R.S.A.) της εξαγοράς της Alternatif Bank.

Alpha: Από κοινού με Anadolu για Alternatif Bank
Η Alpha Bank και ο όμιλος Anadolu θα αποφασίσουν από κοινού τις περαιτέρω ενέργειες τους αναφορικά με τη μη έγκριση της αρμοδίας αρχής εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία (B.R.S.A.) της εξαγοράς της Alternatif Bank.

Εοδικότερα, σε ανακοίνωσή της προς το ΧΑ η Alpha Bank αναφέρει τα εξής: ”H Alpha Bank έλαβε γνώση της από 7.8.2007 αποφάσεως της αρμοδίας αρχής εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία (B.R.S.A.), περί μη εγκρίσεως της συμφωνηθείσης συναλλαγής και, από κοινού με τον Όμιλο Anadolu, θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειές τους.”

----

Νωρίτερα το euro2day.gr σε άρθρο με τίτλο ”Alpha:Ο τουρκικός Τύπος για το deal με Alternatif” μετέδωσε τα εξής:

”Την ”έλλειψη της απαιτούμενης οικονομικής ισχύος της Alpha Bank” προβάλλουν οι τουρκικές αρχές ως λόγο για την άρνησή τους να δώσουν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η εξαγορά της Alternatif Bank από το ελληνικό ίδρυμα, μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ”Sabah”, η οποία όμως δεν γνωστοποιεί την πηγή της πληροφόρησής της.

Ο πρόεδρος του ομίλου Anadolu, κ. Tuncay Ozilhan, δήλωσε ότι οι εποπτικές αρχές ”μάλλον βρήκαν κάποιον γελοίο λόγο” για να μπλοκάρουν την πώληση, αναφέρει η ”Sabah”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, γράφει το Bloomberg, ο ίδιος δήλωσε ότι οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να εξετάσουν την απόφαση προτού αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.

Χθες το Bloomberg μετέδωσε ότι οι εποπτικές αρχές της Τουρκίας (BRSA) ”άναψαν κόκκινο” στην εξαγορά της Alternatifbank από την Alpha Bank.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τραπεζικές πηγές του euro2day.gr, πλην όμως ουδείς, περιλαμβανομένων Τούρκων τραπεζιτών που ρωτήθηκαν, ήταν σε θέση να εξηγήσει την απόφαση των εποπτικών αρχών της Τουρκίας.

Αναλυτές από το Λονδίνο σημείωναν ότι το deal ενδεχομένως να μην έχει ”ναυαγήσει” οριστικά, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να προχωρήσει αν υπάρξει αλλαγή στη δομή της συμφωνίας. Επίσης, αναφέρουν ότι αυτή η συμφωνία αφορά σε μικρό χρηματικό ποσό και ενώ μπορεί βραχυπρόθεσμα να πιέσει τη μετοχή της Alpha Bank, μεσοπρόθεσμα δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Τον Νοέμβριο η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον όμιλο Αnadolu για τη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοοικονομικού ομίλου στην τουρκική αγορά.

Η συναλλαγή αποτιμήθηκε σε 492,5 εκατ. δολάρια (384,3 εκατ. ευρώ). Η Alpha Bank θα κατέβαλλε τίμημα ίσο με το ήμισυ του ποσού αυτού. Οι δύο πλευρές θα δημιουργούσαν από κοινού μία εταιρία συμμετοχών, στην οποία θα συμμετέχουν κατά 50% εκάστη, το ενεργητικό της οποίας θα συνίστατο από τις συμμετοχές του ομίλου Αnadolu, στις εταιρίες Abank και Alease (Alternatiflease), δηλαδή 94% και 95% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αντιστοίχως.

Η εταιρία συμμετοχών θα κατείχε επίσης εμμέσως 100% της χρηματιστηριακής εταιρίας Alternatif Yatirim, 45% της εισηγμένης εταιρίας διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου Alternatif Yatirim Ortkaligi, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας και της χρηματιστηριακής εταιρίας, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, τα δύο μέρη θα υπέβαλλαν προαιρετική δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της Abank και της Alease με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους μετόχους πλειοψηφίας, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

----Επιβεβαιώνει την απόφαση το BRSA

Μιλώντας στην Thomson Financial News, ο υπεύθυνος για την παρακολούθηση της διαδικασίας αξιολόγησης του deal, κ. Yavuz Albayrak, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εποπτικής αρχής απέρριψε την προσφορά της Alpha Bank.

Η εκπρόσωπος του BRSA, κ. Tulay Bayash, δήλωσε ότι οι εποπτικές αρχές εξέδωσαν την απόφαση χωρίς να διευκρινίζουν τον λόγο, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v