Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γιοκ” στην Alpha Bank για εξαγορά της Alternatif

Οι Εποπτικές Αρχές της Τουρκίας ”άναψαν κόκκινο” στην εξαγορά της Alternatifbank από την Alpha Bank, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τραπεζικές πηγές.

”Γιοκ” στην Alpha Bank για εξαγορά της Alternatif
Οι Εποπτικές Αρχές της Τουρκίας(BRSA) ”άναψαν κόκκινο” στην εξαγορά της Alternatifbank από την Alpha Bank, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος των εποπτικών αρχών δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία ότι η ψήφος ήταν ομόφωνη, χωρίς ωστόσο να δίνει εξηγήσεις για την απόφαση αυτή.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τραπεζικές πηγές του euro2day.gr, πλην όμως ουδείς, περιλαμβανομένων τούρκων τραπεζιτών που ερωτήθηκαν, ήταν σε θέση να εξηγήσει την απόφαση των εποπτικών αρχών της Τουρκίας.

Αναλυτές από το Λονδίνο σημείωναν ότι το deal ενδεχομένως να μην έχει ”ναυαγήσει” ορίστηκα, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να προχωρήσει αν αλλαχθεί η δομή της συμφωνίας. Επίσης αναφέρουν ότι αυτή η συμφωνία αφορά μικρό χρηματικό ποσό και ενώ μπορεί βραχυπρόθεσμα να πιέσει την μετοχή της Alpha Bank, μεσοπρόθεσμα δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Τον Νοέμβριο, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον Όμιλο Αnadolu για τη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοοικονομικού ομίλου στην τουρκική αγορά.

Η συναλλαγή αποτιμήθηκε σε 492,5 εκατ. δολάρια (384,3 εκατ. ευρώ). Η Alpha Bank θα κατέβαλε τίμημα ίσο με το ήμισυ του ποσού αυτού. Οι δύο πλευρές δημιουργούσαν από κοινού μία εταιρία συμμετοχών, στην οποία θα συμμετέχουν κατά 50% εκάστη, το ενεργητικό της οποίας θα συνίστατο από τις συμμετοχές του Ομίλου Αnadolu, στις εταιρίες Abank και Alease (Alternatiflease), δηλαδή 94% και 95% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αντιστοίχως.

Η εταιρία συμμετοχών θα κατείχε επίσης εμμέσως 100% της χρηματιστηριακής εταιρίας Alternatif Yatirim, 45% της εισηγμένης εταιρίας διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου Alternatif Yatirim Ortkaligi, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της τραπέζης και της χρηματιστηριακής εταιρίας, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, τα δύο μέρη θα υπέβαλαν προαιρετική δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της Abank και της Alease με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους μετόχους πλειοψηφίας, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Εάν ολοκληρώνονταν η συμφωνία, η Alpha Bank θα ήταν η τρίτη ελληνική τράπεζα που θα εξαγόραζε τουρκική τον τελευταίο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v