Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Η Sencap υπέβαλε ένσταση για το Νεγκότινο

Η SENCAP S.A. * υπέβαλε ένσταση στην αρμόδια Επιτροπή για την ιδιωτικοποίηση του σταθμού του Negotino στην Π.Γ.Δ.Μ. επειδή, ενώ η SENCAP υπέβαλε την καλύτερη και υψηλότερη προσφορά για το συγκεκριμένο έργο, εντούτοις κατετάγη δεύτερη στη σειρά μεταξύ των διαγωνιζόμενων εταιριών.

ΔΕΗ: Η Sencap υπέβαλε ένσταση για το Νεγκότινο
Η SENCAP S.A. * υπέβαλε ένσταση στην αρμόδια Επιτροπή για την ιδιωτικοποίηση του σταθμού του Negotino στην Π.Γ.Δ.Μ. επειδή, ενώ η SENCAP υπέβαλε την καλύτερη και υψηλότερη προσφορά για το συγκεκριμένο έργο, εντούτοις κατετάγη δεύτερη στη σειρά μεταξύ των διαγωνιζόμενων εταιριών.

Η SENCAP κατέθεσε την προσφορά της στην αρμόδια Επιτροπή για την ιδιωτικοποίηση του Negotino σε πλήρη συμφωνία με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, η προσφορά της SENCAP περιλαμβάνει τα εξής:

* Οικονομική προσφορά ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ για το 100% των μετοχών του υφιστάμενου σταθμού του Negotino, προσφορά υψηλότερη κατά 6,2 εκατομμύρια ευρώ από την αντίστοιχη που κατετέθη από την κοινοπραξία των εταιριών Hatch, MacDonald, Finance Engineering και Unit Investment.

* Δέσμευση για κατασκευή νέας μονάδας στο Negotino,ισχύος 600 MW, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας Hatch, MacDonald, Finance Engineering και Unit Investment αφορούσε σε μονάδα ισχύος 500 MW.

* Άρτιο και ενδελεχές Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη του Negotino, που συνεπάγεται:

- Αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από το Negotino στην αγορά της Π.Γ.Δ.Μ. και βελτίωση της αξιοπιστίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

- Εφαρμογή των πιο σύγχρονων περιβαλλοντικών προτύπων της Ε.Ε. ως προς τη λειτουργία του Negotino

- Δυνατότητα για δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Παρά την υποβολή της καλύτερης προσφοράς από τη SENCAP, εντούτοις η κοινοπραξία των εταιριών Hatch, MacDonald, Finance Engineering και Unit Investment ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού.

Επιπλέον,η επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα της Π.Γ.Δ.Μ. http://www.vlada.mk/Informacii/Avgust2007/i1-8-2007a.htm αναφέρει ότι η προσφορά της SENCAP αφορά στην κατασκευή νέας θερμοηλεκτρικής μονάδας με καύσιμο το αργό πετρέλαιο, κάτι που είναι ανακριβές, δεδομένου ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο που κατέθεσε η SENCAP ξεκάθαρα αναφέρει ότι η εταιρία εγγυάται την κατασκευή μιας νέας μονάδας, φιλικής προς το περιβάλλον, που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο τον άνθρακα.

Η νέα ανθρακική μονάδα ισχύος 600 MW θα διαθέτει προηγμένη τεχνολογία, που θα εξασφαλίζει την υψηλότερη απόδοση με καύσιμο τον άνθρακα, παρέχοντας παράλληλα τη μέγιστη προστασία για το περιβάλλον.

Καταθέτοντας επισήμως την ένστασή της, η SENCAP θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι υποβληθείσες προσφορές βάσει των Κανόνων του Διαγωνισμού που έχουν δημοσιευθεί, των ανάλογων διαδικασιών και της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας.

Η SENCAP και οι μέτοχοί της έχουν δεσμευτεί για την ανάπτυξη μιας μακροχρόνιας και εποικοδομητικής συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της Π.Γ.Δ.Μ., προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του Negotino αλλά και να συμμετάσχουν και σε άλλα ενεργειακά έργα, ώστε η SENCAP να καταστεί ένας σημαντικός επενδυτής για τη χώρα.



* Η SENCAP Α.Ε. είναι εταιρία που έχει συσταθεί από κοινού από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. και την αμερικανική εταιρία ενέργειας ContourGlobal LLC. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) υπέγραψε συμφωνία ανάληψης μετοχών για το 10% των μετοχών της SENCAP και η International Finance Corporation (IFC) –μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας– βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης της συμμετοχής της στη SENCAP με αντίστοιχο ποσοστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v