Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Aμφισβητεί έντονα την αμεροληψία της ΕΕΤΤ

Ο ΟΤΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση παράνομου λογισμικού (dialers) που καλούσε συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές των εταιριών ΤΕΛΛΑΣ και ΜΑΚΝΑΝ, για την οποία του επιβλήθηκε σειρά κυρώσεων από την ΕΕΤΤ, αφήνοντας αιχμές για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία του ρυθμιστή.

ΟΤΕ: Aμφισβητεί έντονα την αμεροληψία της ΕΕΤΤ
Ο ΟΤΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση παράνομου λογισμικού (dialers) που καλούσε συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές των εταιριών ΤΕΛΛΑΣ και ΜΑΚΝΑΝ, για την οποία του επιβλήθηκε σειρά κυρώσεων από την ΕΕΤΤ, αφήνοντας αιχμές για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία του ρυθμιστή.

Στην ουσία η διοίκηση του ΟΤΕ κατηγορεί τη Ρυθμιστική Αρχή για μεροληπτική στάση υπέρ της ΤΕΛΛΑΣ.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του ΟΤΕ επισημαίνεται ότι στις 27 Ιουλίου κοινοποιήθηκε στον ΟΤΕ σειρά αποφάσεων της ΕΕΤΤ σχετικά με την υψηλότατη χρέωση ανυποψίαστων συνδρομητών από παράνομο λογισμικό (dialers) που καλούσε -εν αγνοία τους -συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές των εταιριών ΤΕΛΛΑΣ και ΜΑΚΝΑΝ.

Πρακτικά, το παράνομο αυτό λογισμικό πραγματοποιούσε από μόνο του κλήσεις από το τηλέφωνο των συνδρομητών προς γραμμές υψηλής χρέωσης που αναγκαστικά θα περνούσαν μέσα από το δίκτυο του ΟΤΕ, για να καταλήξουν στο δίκτυο των παραπάνω εταιριών.

Αν και ο ΟΤΕ δεν είχε καμία σχέση με την εκτέλεση παράνομων πράξεων και ούτε μπορούσε να αποτρέψει από μόνος του την πραγματοποίηση μίας τέτοιας κλήσης, με έκπληξη διαπιστώνει ότι η ΕΕΤΤ του συμπεριφέρεται σαν να υπήρξε μέρος του προβλήματος και της παρανομίας: με τη σειρά αυτή των αποφάσεων η ΕΕΤΤ συστήνει στον ΟΤΕ να μην εισπράττει το σύνολο του ποσού που αφορούσε στις παραπάνω κλήσεις, αν και στο ποσό αυτό αναλογούν και τα νομίμως επιβληθέντα τέλη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που παρείχε.

Επιπλέον, αν και η ΕΕΤΤ με τις αποφάσεις της καταλήγει ότι και οι δύο παραπάνω εταιρίες παραβίασαν τη νομοθεσία, βάσει συγκεκριμένων αντίστοιχων περιστατικών, μόνο μία από τις δύο παραπέμπεται στον εισαγγελέα (με ισχυρές ενδείξεις απάτης), ενώ η άλλη απολαμβάνει της ασυλίας του ρυθμιστή.

Ειδικά στην απόφαση της ΕΕΤΤ που αφορά στην ΤΕΛΛΑΣ, η πράξη του ΟΤΕ (νόμιμη χρέωση πελατών) εξισούται στα μάτια του ρυθμιστή με την παράνομη πράξη της ΤΕΛΛΑΣ (παραβίαση της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας) και γίνεται σύσταση και στους δύο (!) να απέχουν από ενέργειες παρόμοιου τύπου στο μέλλον.

Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία του ρυθμιστή τίθενται σε σοβαρή αμφιβολία και η διακριτική του ευχέρεια να χαρακτηρίζει ή όχι αξιόποινες πράξεις και να τις αποστέλλει στον εισαγγελέα πρέπει να γίνει αντικείμενο ελέγχου κάποιας άλλης συνταγματικά κατοχυρωμένης εξουσίας.

Ο ΟΤΕ δηλώνει ότι:

* θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν με βάση το νομικό πλαίσιο για να μην επιβαρυνθούν οι συνδρομητές του από τις παράνομες αυτές πράξεις, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να επωμιστούν οι υπεύθυνοι και όχι οι καταναλωτές ή ο ΟΤΕ.

* Δεν περίμενε την ΕΕΤΤ για να προφυλάξει τους συνδρομητές του από τα παραπάνω φαινόμενα, αφού έχει:

* Ενημερώσει επανειλημμένα το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, την ΕΕΤΤ και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για το θέμα των dialers.

* Ενημερώσει όλους τους πελάτες του με Ένθετο Ενημερωτικό Φυλλάδιο μέσω των τηλεφωνικών λογαριασμών τους.

* Απευθυνθεί στους Παρόχους Υπηρεσιών INTERNET, προτείνοντάς τους να ενημερώσουν σχετικά τους πελάτες τους.

* Ενημερώσει και ενημερώνει συστηματικά τους καταναλωτές με Δελτία Τύπου.

* Παράσχει για την προστασία των πελατών του την υπηρεσία Προληπτικού Ελέγχου, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, ενημερώνοντας τους πελάτες για αλλαγή τηλεχρηστικής συμπεριφοράς της τηλεφωνικής τους σύνδεσης (αυξημένη κίνηση).

* Παράσχει, σε όσους πελάτες του επιθυμούν, την Υπηρεσία Φραγής Εξερχόμενων Κλήσεων.

* Αναρτήσει στα sites www.ote.gr και www.oteshop.gr οδηγίες για την αποφυγή ανεπιθύμητων κλήσεων και ενημέρωση για την υπηρεσία Φραγής Εξερχόμενων Κλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v