Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διάψευση για υπέρμετρη χρήση υδάτινων πόρων

Η διοίκηση της ΔΕΗ διαψεύδει δημοσιεύματα απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία, κατά τους τελευταίους μήνες του 2006 έκανε σκόπιμη υπερκατανάλωση νερών, προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της.

ΔΕΗ: Διάψευση για υπέρμετρη χρήση υδάτινων πόρων
Η διοίκηση της ΔΕΗ διαψεύδει δημοσιεύματα απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία, κατά τους τελευταίους μήνες του 2006 έκανε σκόπιμη υπερκατανάλωση νερών, προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της η Επιχείρηση επισημαίνει ότι ουδέποτε εφαρμόστηκε η πρακτική υποκατάστασης της παραγωγής ακριβών Μονάδων με νερά, όπως προκύπτει από τα παρατιθέμενα στοιχεία – τα οποία δύνανται να διασταυρωθούν και από τα αρχεία που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ.

Στο σχετικό Πίνακα παρατίθενται τα στοιχεία Εισροών στους ταμιευτήρες, της Παραγωγής, και των Αποθεμάτων κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο των ετών 2005 και 2006, καθώς και οι αντίστοιχοι μέσοι όροι της δεκαετίας 1997 – 2006.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, αν και οι εισροές κατά το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2006 ήσαν υψηλότερες από αυτές του αντίστοιχου διμήνου του 2005, η Παραγωγή ενέργειας Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2006 ήταν χαμηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου διμήνου του 2005. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η χρήση υδατικών πόρων περιορίστηκε σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα στα τέλη του 2006 διότι στόχος δεν ήταν η υποκατάσταση ακριβής παραγωγής, αλλά αποκλειστικά και μόνο η κάλυψη ανελαστικών αναγκών ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι, κατά το Δεκέμβριο 2006 σημειώθηκε πολύ χαμηλή εισροή νερών (25% του μέσου όρου), με αποτέλεσμα τα αποθέματα να διαμορφωθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ως προς αυτά του Δεκεμβρίου 2005 (13% ως προς το Δεκέμβριο του 2005).

Μόλις έγινε αντιληπτό ότι, η υδρολογική κατάσταση δεν εξελισσόταν ικανοποιητικά ελήφθησαν άμεσα ειδικά μέτρα, για την εξοικονόμηση υδατικών αποθεμάτων, μεταξύ των οποίων η αυξημένη χρήση των αναστρέψιμων υδροηλεκτρικών μας σταθμών, ως αντλιών, με υψηλό κόστος για την Επιχείρηση.

Η διαχείριση των Υδροηλεκτρικών, όπως περιγράφεται, επιβεβαιώνεται και από τις καθημερινές προσφορές των Μονάδων μας προς το ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ που δείχνουν τη χρήση των Υδροηλεκτρικών ως εξής: Η υδροηλεκτρική ισχύς προσφέρεται σε δύο τμήματα.

* Το πρώτο τμήμα, το υποχρεωτικό, καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης, κλπ.

* Το δεύτερο, προσφέρεται σε τιμή υψηλότερη από οποιαδήποτε θερμική Μονάδα μας, ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, και ουδέποτε, έως σήμερα, για υποκατάσταση παραγωγής από ακριβά καύσιμα.

Συνεπώς, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι έγινε χρήση νερών για να καλυφθούν τυχόν ζημίες της ΔΕΗ ΑΕ.

Η αποτελεσματική διαχείριση και αποθεματοποίηση των υδατίνων πόρων στη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη της πρωτοφανούς ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v